Angraecum scottianum

ODPOWIEDZ
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Angraecum scottianum

Post »

witam :) :wit
Jestem tutaj nowa.. storczykami zajmuje się około 4 lat. w Swoim posiadaniu mam Phalaenopsisy, Dendrobium phal., Paphiopedilium hybryda. To tak pokrótce o mnie.wiecej plus zdjęcia może innym razem jeśli tylko zostane przyjęta do grona Storczykomaniaków:) ;:4
ale przejdźmy do rzeczy: zakupilam Angraecum scottianum. na dniach bedzie u mnie. Mam pytanie odnośnie uprawy : czy ktoś ma u siebie takiego storczyka i wie jak się nim zajmować? prosze o cenne rady i wskazówki na ten temat. wiem co nie co na jego temat , lecz internet jest ubogi w polskie strony na temat jego hodowli...
pozdrawiam :uszy
M

Zabka_Monis.
Allll...e piszemy na forum po polsku ;również znaki nterpunkcji obowiązują. Po kropce rozpoczynamy zawsze zdanie od "DUŻEJ LITERY"
Te zasady są niezmienne.
Obowiązuje nas Regulam Forum; proszę o przestrzeganie i dziękuję
-moderator JOVANKA
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Angraecum scottianum

Post »

Cieszę się,ze nabyłaś taką piękność madagaskarską.
Zawsze mnie ciekawi powód, dla którego właśnie jest *taki a nie inny* wybór storczyka.Ja je nazywam "wysmakowane"
Nie należą do popularnych, faktycznie mają wiele z egzotyki i wymagają:
*cierpliwości /bardziej jak :P każdy/
*bardzo indywidualnego systemu prowadzenia.
*w przypadku tego storczyka wrzecionowatość wzrostu nie ułatwia uprawy.
*wymaga wiele wilgoci otoczenia i zmian ekspozycji dostosowanych do pór roku.
U mnie w okresie zimy otrzymywał wiele słońca, natomiast podłoże przesuszałam. Wierzch podłoża był osłonięty.
Wiosna---> to wegetacja,w moim przypadku to już szklarenka/wysoka wilgotność , ciepło, zachodnie słońce i wentylatory/
Warto poczytać arkusze upraw dla angraecum/w orchidarium.pl/;można sobie wywnioskować coś więcej o tej grupie storczyków.

Nie sugeruję ,ze to łatwy/trudny storczyk :lol:
Zawsze... wszystko zależy od "wprawy do uprawy" - i wcale nie jest to obojętne :P wbrew obiegowym opiniom.
Nie ma przepisu reżimowego na uprawę.
Oczywiście... indywidualne podejście do uprawy jest niezmiernie ważne i wielce pożądane.

Mam nadzieję , ze moje wskazania coś podpowiedzą.

-życzę powodzenia i takiego widoku :P -tu zdjęcie w moim "plenerze"
pozdrawiam J ;:76VANKA

Obrazek
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Przepraszam za te wszystkie błędy. Faktycznie złamałam regulamin ale postaram się od teraz pisać poprawnie ortograficznie oraz stosować interpunkcję. ;:170

Jeśli chodzi o Angraecum to wybrałam tego storczyka ze względu na jego śliczne woskowe białe kwiaty. Piękność ;:167
Mam nadzieje , że wykwitnie mi po jakimś czasie. Jovanko (mogę mówić Tobie na "Ty"?) czy spryskujesz swoją piękność? Bo wyczytałam gdzieś , że one to lubią. Wiem także , że powinny mieć okres suszy. Problem tylko w tym , że nie wiem jak długo ten okres powinien trwać: przez całą zimę? :?: Podłoże w okresie wiosennym i letnim stale wilgotne lecz nie mokre prawda? Czytałam na http://www.orchidarium.pl wszystko co było dostępne o tej grupie storczyków. Niby wiedzę teoretyczną posiadam. Potrzebne są mi tylko takie "życiowe rady" osób, które tego storczyka posiadają i wiedzą jak zapewnić mu optymalne warunki.
Dziękuję serdecznie bo każda rada jest na wagę złota , więc Jovanko serdeczne dzięki ;:113
Jak tylko roślinka do mnie przyjedzie to zrobię jej zdjęcie i wstawię na forum. :tan
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Chcę jeszcze tylko dodać , że Twój okaz przepięknie wykwitł. Gratuluję ;:138 Może i ja takiego widoku się doczekam ;:131
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zabka_Monis a gdzie fotki Twoich piękności???????
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Kasiu fotki wstawię w poniedziałek, ponieważ remonty w domu nie pozwalają mi na to na razie :cry: Moje biedne storczyki są całe okurzone :cry: Wiecie może czym doprowadzić je do ładu ? :wink: Słyszałam o wodzie z płynem do naczyń lub z cytryną. Ale to nie wiele daje , bo zawsze jakieś smugi zostają.... :evil:
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to już nie mogę się doczekać! A próbowałaś po przetarciu wodą przyłożyć ręcznik papierowy i osuszyć? ;:3
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Przecierałam wacikami to za każdym razem zostawały takie te włoski od wacików. Z ręcznikami papierowymi nie próbowałam, ale zobaczę w sobotę. Muszę jakoś przygotować roślinki na pokaz :lol: :lol: Muszą lśnić jak gwiazdy Hollywood ;:91 Na niektórych listkach są jeszcze kropki od farby.....i to będzie najgorsze do zmycia.. Ale tak to jest jak "niby-fachowiec" robi pokoje, a połowę farby leci wkoło ehhh... :evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”