Które kosiarki byście polecili ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
yenko
50p
50p
Od: 6 maja 2010, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Które kosiarki byście polecili ?

Post »

Witam,

Zamierzam kupić kosiarkę samojezdną oraz zwykłą kosiarkę spalinową. Zwracam się do Was z prośbą o jakieś wskazówki przy modelach, które poniżej przedstawiam, ich plusy i minusy jeżeli takowe znacie:

I. Kosiarki samojezdne do ok 10 000zł:
1. STIGA ESTATE SENATOR (2T0320281/10), http://www.stiga.pl/0,168,estate-senator.html
2. VIKING MT 5097 G (6160 200 0001), http://www.pilmar.pl/index.php?n=3&id=281
3. AL-KO COMFORT T 1000 HD, http://www.tylkomarkowe.pl/produkt-al-k ... acja3_head
II. Kosiarki spalinowe do około 2000zł:
1. VIKING MB 545 T, http://www.stihl.pl/isapi/default.asp?c ... 545+T.html
2. AL-KO Silver 520 BR Premium High Wheeler Speedcontrol, http://www.ekosiarki.pl/kosiarka-spalin ... -easy.html
3. STIGA COMBI 48 SQ BW, http://www.stiga.pl/5,328,combi-48-sq-bw.html
4. STIGA COMBI 53 SQ BW, http://www.stiga.pl/0,567,combi-53-sq-bw.html

To są moje typy, jeżeli macie jakieś uwagi to proszę napisać lub jeżeli macie lepsze sprzęty w tych przedziałach cenowych to proszę podać. Aha sprzęt będzie dosyć często eksploatowany a na droższy mnie nie stać.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Które kosiarki byście polecili ?

Post »

Wiesz cały sprzęt, który wymieniłeś (oprócz Vikinga) to tzw. produkt dla marketu (taniocha i awaryjność).

Jeśli miałbym wydać około 10tyś zł na traktorek to wolałbym MTD. Sprawdzona marka i wytrzymała.
Albo Viking, którego wybrałeś. Jednak jest on bardzo ciężki 243kg.

A i najważniejsze jak będziesz kupował w naziemnym sklepie za gotówkę to pamiętaj by negocjować cenę. Często takie traktorki schodzą po max 2tyś mniej niż cena wystawowa.
yenko
50p
50p

Post »

Trochę czytałem o firmie MTD i jakoś więcej było negatywnych opinii niż pozytywnych. To w takim razie który model traktorka z tej firmy możesz polecić?
yenko
50p
50p

Post »

Znalazłem tych kilka modeli w cenie około 10 000 zł. Czy ktoś z Was może używał któregoś i może o którymś coś powiedzieć i poradzić??

MTD P 180 AMN
MTD JN 200 AT
MTD Bolens BL 175/105 AT
MTD PRO T 220 RD
MTD Silver Cut SC 200/105

A jak tak jeżdżę po marketach to właśnie firmę MTD najczęściej widzie w sprzedaży a nie al-ko czy stige :)

Pozdro
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja odpowiem Ci tak kiedyś miałem kosiarkę spalinową MTD służyła mi 10 lat (pow trawnika 4800m kw) i padł tylko silnik przy katowaniu jej co tydzień po 3-4 dni w tygodniu przy koszeniu.

Jeżeli chcesz trzymać się marki to kup Vikinga-Stihl.

Poza tym powiedz co będziesz kosił tym traktorkiem ? U siebie na działce ? Jaką masz trawę (gazon czy pastwiskowa) ?

Też proponowałbym ponownie i najpierw odwiedzić u siebie w mieście/okolicy dilera danej marki np: Stihla i zobaczyć ile zejdzie ci z ceny. U mnie w mieście ludzie kupują w Husqvarnie i jakoś tym koszą.
yenko
50p
50p

Post »

To znaczy zamierzam otworzyć małą firmę jednoosobową która będzie zajmować się pielęgnacją i zakładaniem ogrodów. Dlatego zbieram informację o sprzęcie który będę musiał kupić w niedługim czasie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zerknij w podobny temat z ostatnich dni.

Z traktorków MTD wybierałbym z tych:
MTD P 180 AMN
MTD BOLENS 175/105 AT
Oba mają podobne parametry.
lub
MTD PRO T 220 RD - to żyleta jak widać z parametrów.

A tutaj przykra niespodzianka :( Widać to co było dobre kilka lat temu jest już do bani. Tak więc kupić trzeba maszynę z dostępem do serwisu. Widać, że każda marka sprzedaje wadliwe produkty.
Poszukaj
Popytaj pracownika.

To co mnie razi w tym Vikingu, Stidze i Al-Ko to ich mała moc. Może nie jest to wadą ale ja mając kosiarki spalinowe o mocy 5KM zajeżdżam je co 3-4 lata przy działce 4800m kw. więc jakbym miał kupić traktorek to od minimum 18KM w górę. Waga chyba by zeszła na bok. Jednak jak wjechać takim ciężarem na mokry teren (wiadomo wilgotną trawę taka bestia 18KM skosi bez bólu) to czy nie będzie kolein wygniecionych (teren się pofałduje ?).
yenko
50p
50p

Post »

No i właśnie z tym serwisem gwarancyjnym jest problem co mnie trochę zniechęca. Jednak z drugiej strony taki traktorek nie kosztuje 1000 zł a dziesięć razy tyle więc jest szansa że to nie jest jakiś bubel. Sam już nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony porządny silnik bo ponad 20 km a z drugiej strony strach o gwarancje. Ktoś wie może gdzie jest duży sklep z takim sprzętem w lubuskim (bliżej zielonej góry) ??

Może znacie jeszcze jakąś markę żeby ten silniczek nie był słaby tak jak w tych co podałem na początku postu?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Plusem dla twoich typów jest długość gwarancji.
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o traktorki, które wytypowałeś wybrałbym Vikinga.
Polecam również traktorki husqvarny. W szczególności ridery są nieporównywalnie skrętne w porównaniu ze zwykłymi traktorkami, masz również lepszą widoczność ponieważ silnik jest z tyłu, dzięki temu dokładnie widzisz co kosisz. Po za tym można dokładnie kosić między krzewami :D
yenko
50p
50p

Post »

Chyba jednak zaryzykuje z firmą MTD. Te traktorki co mają około 20 km są całkiem fajne, mam tylko nadzieję że się nie przejadę na ich serwisie. A jak będą problemy to dam albo do mechanika który bez problemu sobie poradzi z naprawą jakże to zaawansowanego urządzenia :) albo sam naprawie. Dużym plusem są mocne silniki a nie tak jak w stiga czy viking. No zobaczymy dam znać jak już kupię i poużywam trochę.

Pozdro i dzięki za wskazówki.
yenko
50p
50p

Post »

A tak na marginesie co to jest za silnik: Briggs&Stratton V-Twin ?? To jest dobry silnik czy jakieś tam coś przekombinowane??

Pozdro
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Briggs&Stratton V-Twin są to po prostu silniki dwu-cylindrowe. Moim zdaniem są lepsze od standardowych jedno-cylindrowych. :D
yenko
50p
50p

Post »

Ok dzięki za odpowiedz, pozdrawiam
03025a
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2010, o 11:49

Post »

A polecam dwa modele Husqvarny CTH 150tWIN za 12tys. albo tańszy za 9ys CT151 - to są 15KM
Jest też mały CT126 ( 12,5KM ) za 6,5tys - wszystkie z koszem .
Pełne informacje u dealera tel.44-648 69 36
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”