Irysy - dlaczego nie kwitną?
Irysy - dlaczego nie kwitną?
Witam,
w zeszłym roku posadziłam dwa kłącza irysów germanica na wiosnę (kupiłam w promocji, wiem, że to nieodpowiedni czas). Oba się przyjęły i rosły, chociaż, oczywiście już nie zakwitły. W tym roku liczyłam na to, że w końcu pięknie rozkwitną. Urosły liście, ale nie widzę pąków. Jedno kłącze rośnie trochę w ocienionym miejscu, więc mogłabym uznać, że ma za mało słońca, ale drugie ma go pod dostatkiem. Wydaje mi się, że nie były tez bardzo małe - takie prawdziwie małe kupiłam w zeszłym roku w supermarkecie (zresztą padło). Co może być przyczyną takiej sytuacji?
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam,
Kasia
w zeszłym roku posadziłam dwa kłącza irysów germanica na wiosnę (kupiłam w promocji, wiem, że to nieodpowiedni czas). Oba się przyjęły i rosły, chociaż, oczywiście już nie zakwitły. W tym roku liczyłam na to, że w końcu pięknie rozkwitną. Urosły liście, ale nie widzę pąków. Jedno kłącze rośnie trochę w ocienionym miejscu, więc mogłabym uznać, że ma za mało słońca, ale drugie ma go pod dostatkiem. Wydaje mi się, że nie były tez bardzo małe - takie prawdziwie małe kupiłam w zeszłym roku w supermarkecie (zresztą padło). Co może być przyczyną takiej sytuacji?
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam,
Kasia
Re: Irysy - dlaczego nie kwitną?
Ja bym stawiał na to że mimo wszystko są jeszcze słabo rozwinięte, ewentualnie za głęboko sadzone.
Dziękuję, może faktycznie w takim razie są za młode, bo sadziłam płytko - instrukcje przeczytałam na forum.
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niektóre odmiany jeszcze nie kwitły,może ty masz takie później kwitnące.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Raczku, miałeś rację.
Dzisiaj oglądałam moje irysy i okazało się, że to większe kłącze ma pomiędzy liśćmi zgrubienia. Po bardziej dokładnej obserwacji jestem już pewna, że to będą kwiaty!