Jak przycinać azalie?
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak przycinać azalie?
Poradźcie mi proszę ,czy czy przycinacie swoje azalie? Mam ich trochę , ale wszystkie to takie podwójne 1,5 metrowe gałązki. A jeżeli można ciąć, to jak? i kiedy?
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Azalie wielkokwiatowe.
Moich nie cięłam. Miałam takie same obawy jak ty. Ale musze ci powiedzieć, że jedną 'zaopiekował' sie piesek, a na drugą spadła podczas wycinania brzoza i teraz to najładniejsze azalie jakie mam. Dlatego w tym roku sekator idzie w ruch. Niestety co do terminu to jeszcze nie miałam czasu zagłębić się w temat, ale chłopski rozum podpowiada, że po przekwitnięciu 

- iwciach
- Kontakt:
No to czekamy, może fachowcy wypowiedzą się w sprawie terminu.
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Na jednej mojej azalii było napisane, że wymaga cięcia. Nie było kiedy :/
Agata
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Azalie i rhododendrony można podcinać w każdej porze roku, oprócz czasu kiedy są silne mrozy.dodad pisze:Dlatego w tym roku sekator idzie w ruch. Niestety co do terminu to jeszcze nie miałam czasu zagłębić się w temat, ale chłopski rozum podpowiada, że po przekwitnięciu
Jednak najlepiej, jak piszesz, przycinać zaraz po kwitnięciu, bo wtedy mamy kwiaty w tym roku i w przyszłym roku (kwiaty na przyszły rok zawiązują się latem tego roku).
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- iwciach
- Kontakt:
Dzięki Marku! Widzę , że nie tylko na różach się znasz 

-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
bardzo cenna rada ja też myślałam że azalie tak samo oszczędzamy jak różaneczniki .zaraz po kwitnieniu pójdzie sekator w ruch
-
a czy ktoś wybiera się w maju na święto azalii do słynnej szkółki pudełko do Pisarzowic mają piękny japoński ogród ,którego podwoje otwierają tylko wtedy .ogród na miarę tych angielskich- cudo http://www.pudelko.com.pl/
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Azalie ciąć zaraz po kwitnieniu? Ile cm? Poproszę o dokładne wymiary
Moje, dopiero kupione maja po 60 cm - czy mam coś z nimi robic juz na starcie..?

-
też jestem ciekawa ile można ciąć
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Lorrie, niemożliwe jest podać dokładnie w centymetrach bo to zależy od gatunku azalii, i od tego jaki ksztalt obierają naturalnie dane azalie i jakiego kształtu Ty byś chciała je mieć.
Na przykład, moje azalie (Hino Crimson) przycinam równo około 10-12 cm ponad ziemią, by rosły jak roślina okrywowa, i by 3 azalie pokrywały powierzchnię 30 cm na 1 metr. Hino Crimson można zobaczyć tutaj: http://oregonstate.edu/dept/ldplants/rhhinc1.htm
Inną (Stewartstonian) przycinam w kształcie dużego jajka (pólkuli) i wysokości 60cm. Stewartstonian można zobaczyć tutaj: http://www.tjhsst.edu/~dhyatt/gableslid ... ewarts.jpg
Ale proszę uważać z tym podcinaniem. Azalie to nie róże i NIE podcina się je prawie do pnia. Polecam podcinanie bardzo małe (około 10-20%) by wyrównać jej naturalne kształty.
Jeśli ktoś ma przerośniętą azalie i chciałby ją skrócić o połowę (albo o 2/3), wtedy proponuje rozłożyć to na 3 lata i skracać kilka gałęzi każdego roku. I jeszcze jedno, niektóre azalie mają wiele suchych gałęzi (te które rosną w cieniu i pod spodem), które można wyciąć najpierw.
Na przykład, moje azalie (Hino Crimson) przycinam równo około 10-12 cm ponad ziemią, by rosły jak roślina okrywowa, i by 3 azalie pokrywały powierzchnię 30 cm na 1 metr. Hino Crimson można zobaczyć tutaj: http://oregonstate.edu/dept/ldplants/rhhinc1.htm
Inną (Stewartstonian) przycinam w kształcie dużego jajka (pólkuli) i wysokości 60cm. Stewartstonian można zobaczyć tutaj: http://www.tjhsst.edu/~dhyatt/gableslid ... ewarts.jpg
Ale proszę uważać z tym podcinaniem. Azalie to nie róże i NIE podcina się je prawie do pnia. Polecam podcinanie bardzo małe (około 10-20%) by wyrównać jej naturalne kształty.
Jeśli ktoś ma przerośniętą azalie i chciałby ją skrócić o połowę (albo o 2/3), wtedy proponuje rozłożyć to na 3 lata i skracać kilka gałęzi każdego roku. I jeszcze jedno, niektóre azalie mają wiele suchych gałęzi (te które rosną w cieniu i pod spodem), które można wyciąć najpierw.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
-
Wielkie dzięki to wystarczające informacje
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Re: Jak przycinać azalie?
Również przyłączam się do podziękowań 

- iwciach
- Kontakt:
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Ja mam również pytanie dotyczące przycinania azalii.
Mam azalię wielkokwiatową "Sunte Nectarine", która zakwitła tylko czterema kwiatami.
Nie wiem, jak powinna wygladać dobrze prowadzona azalia, ale moja ma wysokość około 1m i ma 4 główne pedy, na których nie ma w ogóle liści (w "środku" jest zwyczajnie łysa) i które na końcach się rozgałęziają i tam właśnie są listki i wspomniane 4 kwiaty. Prosiłabym o radę, jak ją przyciąć, by w kolejnych latach wygladała lepiej i miała więcej kwiatów. Czy np. skrócić każdą z końcowych ulistnionych gałązek o jakąś długość, czy może zjechać niżej i przyciąć te łyse, główne pędy, które odbiją z uśpionych pąków??
What to do??
Aha, dodam jeszcze, że w szkółkach, gdzie oferują ten krzew w opisie pielęgnacji wszyscy zalecają coroczne cięcie, ale nikt nie opisuje, jak...
Mam azalię wielkokwiatową "Sunte Nectarine", która zakwitła tylko czterema kwiatami.

Aha, dodam jeszcze, że w szkółkach, gdzie oferują ten krzew w opisie pielęgnacji wszyscy zalecają coroczne cięcie, ale nikt nie opisuje, jak...