Róża pnąca "A. Mailand"

Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Róża pnąca "A. Mailand"

Post »

Kupiłam różę pnącą A. Mailand ale nie mogę znaleźć informacji na jej temat.
Obrazek
To ta z lewej strony. Czy ktoś zna tę różę? jakie ma wymagania? Czy ma mocny zapach?
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pnąca A. Mailand

Post »

Przykro mi nie znam tej róży, ale pochwal się gdzie kupiłaś>
Kasia
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p

Post »

Dzisiaj są w Lidlu po 4,99 zł.
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p

Post »

Dziękuję, też podjadę. Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trudno cokolwiek powiedzieć o tej róży, nazwa sugeruje raczej Albe Meidiland - róże o kwiatach białych ale na pudełku jest róża o kwiatach żółtych. Jak będzie kwitła zobaczysz w czerwcu - to jest coś raczej bez licencyjnego z przekręconą nazwą.
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p

Post »

Jak się przyjmie to napiszę o niej parę słów :)
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Bożena napisz jak i co czy się przyjeły,bo ja jakoś nie miałem szczęscia do róż kupionych w Lidl.Albo kolor nie pasował później albo usychały,także omijam ich szerokim łukiem.
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ta żółta róża przypomina trochę różę Goldstern: http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.36787
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Re: Róża pnąca "A. Mailand"

Post »

Ja też kupiłam tę różę w Lidlu i inne też. I dwie na średnim pniu- i nie obchodzi mnie czy odpowiadają jakimś nazwom czy nie- wystarczy , że zakwitnie i bedzie mnie cieszyć. Mam tak wiele róż- że juz praktycznie na nazwy nie zwracam uwagi, bo prawie się pogubiłam... :wink:
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nela pisze:... nie obchodzi mnie czy odpowiadają jakimś nazwom czy nie- wystarczy, że zakwitnie i bedzie mnie cieszyć ...
Dla niektórych zapewne wystarczy cieszyć się różą,

ale zdecydowana większość z nas korzysta tutaj z forum by dowiedzieć się więcej o swoich różach i o różach które zamierza kupić. Chcemy dowiedzieć się jak dana róża rośnie i jak zachowuje się na danym stanowisku. Chcemy wiedzieć czy dana róża pachnie, czy kwitnie tylko jeden raz, czy powtarza kwitnienie, czy nie jest podatna na jakieś choroby, czy nadaje się na pergole, jak zimuje w polskim klimacie, etc, etc. Jak można się dowiedzieć te rzeczy nie znając nazwy danej róży?

Nie znając nazwy, musimy hodować nieznaną różę przez co najmniej dwa-trzy lata by uzyskać tylko część tej informacji.

Jest jeszcze jeden aspekt róż z błędnymi nazwami. Róże te są sprzedawane bezprawnie, bez drobnych opat dla hodowcy (autora tych róż) za patent albo za zastrzeżoną nazwę. Natomiast mnie zależy by hodowcy dostali te opaty by mieli fundusze na wyprodukowanie nowych, ciekawszych i lepszych róż które mógłbym zasadzić w moim ogrodzie w niedalekiej przyszłości.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p

Post »

Też byłam w Lidlu. Wszystkie róże miały napisane odmiany, niestety nie jestem w tym biegła - tylko niektóre rozpoznawałam. Ale można zakładać, że nastąpiły pomyłki w nazewnictwie , bo róże pienne na kartonie nosiły miano pnących.
Ja też kupiłam tę różę. Zobaczymy czy coś z niej wyrośnie.
Pozdrawiam. Kasia
x-K-9

Post »

Witam

Róża Mme A.Meinlland to przecież nazwa róży Gloria Dei lub inaczej Peace z hodowli Meinllanda,która może osiągać dość spore rozmiary- nawet do 2 m wysokości.Na większości opakowań ta róża wygląda jak zwykła żółta.
Na kartonikach z Lidla pisze,że róża wyrasta do2-3 m.

Pozdrawiam Zofia
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Kicia - synonim Peace to Mme A. Meilland a nie Mailand - jest różnica w nazewnictwie. Dokładnie chodzi mi o litery a, jedno l.
x-K-9

Post »

Witam

Myślę,że nazwa jest specjalnie przekłamana ,gdyż chodzi o to o czym pisał rose-marek (tantiemy dla autora odmiany ).A tak nikt producentowi nie może zarzucić,że działa w sposób "piracki".
To tak jak z Coca-colą.

Pozdrawiam Zofia
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p

Post »

Peace
mieszaniec herbatni. Faktycznie, jej synonimy to Gloria Dei, Madame A Meilland i Gioia. Ma kwiaty bladożółte z różowym odcieniem, lekko pachnące. Zacienienie lekkie do umiarkowanego, wrażliwość na pogodę słaba do umiarkowanej. Dziękuję za ukierunkowanie :) Zobaczę co z niej wyrośnie. Czasami kupując w ciemno można trafić ciekawy okaz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”