Nela pisze:... nie obchodzi mnie czy odpowiadają jakimś nazwom czy nie- wystarczy, że zakwitnie i bedzie mnie cieszyć ...
Dla niektórych zapewne wystarczy cieszyć się różą,
ale zdecydowana większość z nas korzysta tutaj z forum by dowiedzieć się więcej o swoich różach i o różach które zamierza kupić. Chcemy dowiedzieć się jak dana róża rośnie i jak zachowuje się na danym stanowisku. Chcemy wiedzieć czy dana róża pachnie, czy kwitnie tylko jeden raz, czy powtarza kwitnienie, czy nie jest podatna na jakieś choroby, czy nadaje się na pergole, jak zimuje w polskim klimacie, etc, etc. Jak można się dowiedzieć te rzeczy nie znając nazwy danej róży?
Nie znając nazwy, musimy hodować nieznaną różę przez co najmniej dwa-trzy lata by uzyskać tylko część tej informacji.
Jest jeszcze jeden aspekt róż z błędnymi nazwami. Róże te są sprzedawane bezprawnie, bez drobnych opat dla hodowcy (autora tych róż) za patent albo za zastrzeżoną nazwę. Natomiast mnie zależy by hodowcy dostali te opaty by mieli fundusze na wyprodukowanie nowych, ciekawszych i lepszych róż które mógłbym zasadzić w moim ogrodzie w niedalekiej przyszłości.