moje storczyki karlin2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

moje storczyki karlin2

Post »

witam.
szukam odpowiedzi. powiedzcie mi czy to co wyrasta z podłoża u mojego phalka to nowy keik? bo wiem, że wyrastają one z pędów kwiatowych, stąd moje zdziwienie. Obrazek
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: moje storczyki karlin2

Post »

KARLIN ;:196 gratuluje własnego wątku ;:63 Nie bardzo widać na fotce co to jest.Nie wiem czy w takiej odległości wyrastają keiki.Keiki wyrastają na pędach kwiatowych ,a basel keiki u podnóży rośliny matecznej,sa ściśle związane z rośliną mateczną,co sprawia pewne problemy w póżniejszym oddzieleniu ich.To mi wygląda na korzonek,ale może sie mylę.Nic na razie nie rób.Można by sie pokusić o wysadzenie z doniczki i sprawdzenie ,ale szkoda by było zmarnować to,,,COŚ,,zwłaszcza ,ze jest jeszcze takie malutkie
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeszcze raz obejrzałam fotke i czy po lewej stronie roslinki obok patyczka nie rośnie basel keiki?
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

no to z bliska wygląda jak maleńki listek. nie potrafie zrobić zdjęcia bliżej bo robi strasznie niewyraźne. a możecie mi powiedzieć co to jest basel keiki? keik to wiem ale o tym pierwsze słysze. Obrazek
to zrobione chyba przedwczoraj. to cos jeszcze tu zielone, dzisiaj troszke ten "listek" zbrązowiał.
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Obrazek
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No rzeczywiście na tym zdjęciu to dość ciekawa sprawa.Basel keiki to tak jak pisałam wyżej nowe roślinki wyrastające z łodygi rośliny matecznej,blizko jej korzeni tzw ,,szczepka,,dostaje korzonki i jak ma co najmniej 3 odpowiednio długie mozna się pobawić w oddzielenie.Base keiki tworzą sie przede wszystkim na storczykach pozbawionych stożka wzrostu.Dostałam storczyka,u którego zamiast wyrastać nowe liście rósł pęd kwiatowy.Po pewnym czasie pojawiły sie młode roślinki obok korzonków.Tym sposobem mam 3 nowe roślinki,mateczna zgineła.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

to jest ten kwiatek w całej okazałości, i kwitnie już ... któryś raz, u mnie drugi, ale jak kupiłam to miał obcięty pęd kwiatowy wychodzący z czóbka stożku.
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj! Keiki to dziecko (z hawajskiego chyba), to taka mała sadzonka, wyrastająca na łodydze kwiatowej. Basal keiki (dziecko bazowe) to sadzonka wyrastająca spomiędzy liści rośliny matecznej.
Twoje fotki są zbyt niewyraźne, ale poczekajny jeszcze tydzień, dwa i okaże się co to może być :)
Z tego co widzę na fotkach to Twój Phal. rośnie w zwykłej ziemi :shock: Ona nie jest wskazana dla storczyków ponieważ zbyt długo trzyma wilgoć, korzenie nie mają dostępu do powietrza, co powodują gnicie.
Poleciłabym go przesadzić do podłoża storczykowego, bo prędzej, później storczyk padnie. A szkoda by było, bo jest piękny!

Napisz coś więcej, jak długo on jest w tej ziemi, jak go podlewasz itp.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mamy w końcu pełen obraz sytuacji.To jest taki sam przypadek co u mnie.Roślinka już nie urosnie.Może wypuszczać pędy kwiatowe ,ale jezeli ma zdrowe korzonki na pewno będzie chciała się rozrosnąć wiec wytworzy baselkeiki,albo keiki.Mozliwe ,ze to co nam pokazałaś na fotce to nowe roślinki.Swoją drogą to bardzo piękny storczyk i miło by było cieszyć się nowymi roślinkami zwłaszcza ,ze taki stan storczyka nie rokuje nic dobrego.Moja roslinka mateczna po oddzieleniu młodych padła.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Obrazek
Więc tak, kupiłam kiedys właśnie taką ziemie do storczyków, jako całkiem całkiem zielona w tych sprawach. mam 3 storczyki i wszystkie są w tym. Stoją na oknie na parapecie, a ze względu na to, że od kaloryferów mają bardzi ciepło to wszybko mają sucho i podlewam je raz na 7-8 dni. Robie kąpiele tzn. wlewam letnią wodę do wiaderka i dodaje nawóz? w każdym razie z POKONa do storczyków. i tak zanurzone mniej wiecej do połowy doniczki zostają w wodzie jakieś 15 min. potem obkapią, wkładam co osłonki i z powrotem na okno. może robię coś źle. albo to przez tą ziemie kurcze no ja juz sama nie wiem.
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karlin, a czy masz doniczki przezroczyste? Widać przez nie korzenie? Jeśli tak, to proszę zrób fotkę, ew. któregoś z tych storczyków wybij z doniczki i pokaż nam ich korzenie. Stan korzeni mówi o wszystkim.

Podłoża są naprawdę różne, przy zakupie najlepiej wymacać przez folię czy są w niej grube kawałki kory. Przed posadzeniem warto takie podłoże przesiać przez doniczkę, by oddzielić piasek, który jest niewskazany.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Dobrze. To zaraz sprawdze jak z korzeniami. mam przezroczyste doniczki, ale w tej ziemi to niewiele widać tych korzeni. Wyciągne, zrobie zdjęcia i przy okazji zobaczy co to ten listek.
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

a czy moge go wsadzić do czegoś takiego?

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Więc przesadziła. Oto co zobaczyłam.
to ten nieszczęsny liść, okazał sie ... liściem :P
Obrazek
to ten keik?!
Obrazek
to stan korzeni po wyciągnięciu i po przepłukaniu z ziemi. Obrazek Obrazek
a to ta ziemia... eh coś tak ten kory było, ale duże kawałki i niewiele.
Obrazek

a takpo przesadzeniu
Obrazek
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »