haworcje na balkonie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 sty 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
haworcje na balkonie
Witam wszystkich miłośników przepieknych haworcji.W tym roku kupiłam kilka sztuk, są cudne.No i jak to często bywa zaczyna się problem. I tu seria pytań: czy mogę ustawic je na balkonie [południowy-zachód] nie w wiszącej skrzynce, tylko na zewnętrznym parapecie ,czy przy szybie nie będzie im gorąco? Czy podczas największego nasłonecznienia można je cieniowac, zeby nie
zrobiły się czerwone? I czy za szybą w mieszkaniu też zczerwienieją? Mam ndzieję że ktoś mi odpowie. bardzo proszę. Dziękuję i pozdrawiam
zrobiły się czerwone? I czy za szybą w mieszkaniu też zczerwienieją? Mam ndzieję że ktoś mi odpowie. bardzo proszę. Dziękuję i pozdrawiam
Pozdrawiam, aisul.
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: haworcje na balkonie
Ja raczej nie ryzykowałabym, na południowo-zachodnim balkonie słońce będziesz miała prawie cały czas i haworthie na pewno nabiorą czerwonego zabarwienia. Słońce im raczej nie zaszkodzi, ale ja swoje haworthie wolę, kiedy mają intensywne zielone zabarwienie. Jeśli już je wystawisz na balkon, koniecznie je cieniuj
.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 sty 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Dzięki ewa.Będę cieniować haworcje tak jak mi radzisz.Muszę coś wymyśleć.Czy do cieniowania nadawać się będzie siatka plastikowa, taka jak się mocuje styropian ? Widziałam, że ktoś cieniował swoje kaktusy starą firanką, z tym że kaktusy stały na regale i było do czego się przymocować.Może ktoś ma pomysł jak zasłaniać haworcje w czasie intensywnego nasłonecznienia,to jest od 13stej do 18stej.Haworcje będą stać na parapecie od strony balkonu,będą rosnąć każda w osobnej doniczce.[ 10 szt.] Za wszystkie pomysły z góry dziękuję i pozdrawiam
Pozdrawiam, aisul.
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Musisz pamiętać o dostatecznym przewiewie, najlepszy byłby chyba tylko daszek z góry. Raczej unikaj ciemnych rzeczy, powietrze pod nimi może się za bardzo nagrzewać. Sukulenty mają stać na zewnętrzym parapecie, więc szyba będzie je osłaniać od wiatru i dodatkowo mocno dogrzewać, dlatego konieczny jest ciągły dopływ świeżego powietrza. Biała firanka jest całkiem dobrym pomysłem
.