Brak weny twórczej - czy ktoś ma pomysł na dobór drzewek i k

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Brak weny twórczej - czy ktoś ma pomysł na dobór drzewek i k

Post »

Chcemy rozpocząć nasadzenia jak najszybciej, ale jakoś nie mamy pomysłu. Chodzi o około 18 metrowy odcinek działki wzdłuż siatki przylegającej do drogi. Po wycince szpaleru przerośniętych iglaków zrobiło się tam goło. Naszym celem jest lekko się zasłonić nie popełniając przy tym starych błędów. Dlatego szukamy roślin niewysokich, które nie rozrosną się zanadto poza obręb ogrodzenia.

Wstępna koncepcja jest taka aby zamiast szczelnej ściany iglaków, zrobić ażurową kompozycję z niewysokich drzewek i krzewów posadzonych na przemian (zarówno iglaków jak i liściastych). Czyli taki żywopłot - nieżywopłot.

Nasze preferencje estetyczne są takie aby w lecie całość nie wyróżniała się natłokiem kolorów a raczej stanowiła harmonijne tło dla hipotetycznych rabatek. Za to od jesieni do wczesnej wiosny chcemy patrzeć na przebarwiające się liście, jakieś jagody, ciekawą korę, trochę zieleni i kwiaty.

Pas biegnie z południa na północ. Gleba... uznajmy, ze jest uniwersalna. Zdjęć terenu nie posiadam.

Na szybko nabazgrałem w paincie taki oto obrazek, który mi samemu się nie podoba, ale niech to będzie jakiś punkt zaczepienia dla chętnych do pomocy altruistów :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Brak weny twórczej - czy ktoś ma pomysł na dobór drzewek i k

Post »

No i jak Ci tu pomóc,drzew i krzewów do zastosowania w żywopłocie multum,najlepiej wybrać sie do szkółki i zobaczyc co mają i co się spodoba,obejrzeć dział ,gdzie forumowicze pokazuja swoje ogrody i poszukać inspiracji,zrobić sobie spacer i obejrzeć ogródki sąsiadów ,jeśli takie są w pobliżu,wreszcie wpisac w wyszukiwarkę hasło żywoplot.Rada w tym przypadku jest trudna,bo moznaby wypisać całą listę roslin,życzę powodzenia.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z liściastych proponuję berberys-multum odmian w kwestii rozmiarów i wyglądu. ,tawułę szarą,Irga 'Ursynów',ognik karłatny,
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... =5&nazwy=2
a z iglaków jałowce,świerki karłowe.
Wybór naprawdę szeroki.
i jak napisała Grandiflora pochodzić trochę,popatrzeć,odwiedzić sklep czy szkółkę ogrodniczą.Po tym problemem nie jest brak pomysłu,ale za chudy portfel. :D
Życzę powodzenia. :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

A ja dodam rzecz ważną, małe drzewa rosną na ogół powoli i może się okazać,
że Ci cierpliwości braknie by je zobaczyć :wink:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Może jednak gęsty zimozielony żywopłot z cisa pośredniego (rośnie dosyć szybko)
zalety.
1.duża zdolność regeneracji ,stąd bardzo dobrze znoszą cięcie i strzyżenie.
2.doskonale i mocno się zagęszczają tworząc ścianę bardzo równą
3.wypuszczają pędy nawet ze starych pni i gałęzi.
4.na ciemnozielonym tle doskonale wyglądają niemal wszystkie krzewy ,drzewa ,byliny.
byłby stałą bazą do różnych kompozycji.

W moim ogrodzie mam wewnętrzne żywopłoty z cisa pośredniego i cisa odm Wojtek
na zdjęciu w głębi Wojtek
pozdrawiam Elżbieta

Obrazek
ToOn
50p
50p

Post »

jokaer pisze:A ja dodam rzecz ważną, małe drzewa rosną na ogół powoli i może się okazać,
że Ci cierpliwości braknie by je zobaczyć :wink:
no tak
kajpej pisze:Może jednak gęsty zimozielony żywopłot z cisa pośredniego
Mam kilkanaście sadzonek zwykłego cisu i planuję zrobić z niego formowany żywopłot w innym miejscu, jako tło dla róż.
Grandiflora pisze:No i jak Ci tu pomóc,drzew i krzewów do zastosowania w żywopłocie multum,najlepiej wybrać sie do szkółki i zobaczyc co mają i co się spodoba,obejrzeć dział ,gdzie forumowicze pokazuja swoje ogrody i poszukać inspiracji,zrobić sobie spacer i obejrzeć ogródki sąsiadów ,jeśli takie są w pobliżu,wreszcie wpisac w wyszukiwarkę hasło żywoplot.Rada w tym przypadku jest trudna,bo moznaby wypisać całą listę roslin,życzę powodzenia.
Fallenangelv pisze:Z liściastych proponuję berberys-multum odmian w kwestii rozmiarów i wyglądu. ,tawułę szarą,Irga 'Ursynów',ognik karłatny,
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... =5&nazwy=2
a z iglaków jałowce,świerki karłowe.
Wybór naprawdę szeroki.
i jak napisała Grandiflora pochodzić trochę,popatrzeć,odwiedzić sklep czy szkółkę ogrodniczą.Po tym problemem nie jest brak pomysłu,ale za chudy portfel. :D
Życzę powodzenia. :D
Właściwie to na znajomość gatunków i odmian nie narzekam. Mam tylko problem jak skleić z tego sensowną całość. Jeśli ktoś z Was czuje inspirację, żeby cos takiego rozrysować albo chociaż wypisać od lewej do prawej, to będę dozgonnie wdzięczny:) Miałem już różne wersje w głowie ale okazywało się, że np jedno za bardzo zacienia drugie, za bardzo się rozrasta, jest zbyt pstrokacie, odmiana jest trudno dostępna albo 2 rośliny rosną w zbyt różnym tempie itd. Liczę na Was :)
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

jeśli znasz gatunki i odmiany to nie powinno być kłopotu z doborem roślin. Przy takim założeniu bardzo trudno jest proponować cokolwiek nie widząc miejsca. Praca z projektem i doborem zaczyna się od zwizytowania miejsca. W innym wypadku wszystko będzie bardzo hipotetyczne i może być błędem. Więc napiszę hipotetycznie :)
jeśli ma to być żywopłot aż tak mieszany to proponuję z kilku gatunków iglakow zrobić szkielet do nasadzeń lisciastych. Pisząc prosciej na całej długości siatki rozplanować jak i w jakich odległosciach będa posadzone. Trzeba narysować jakie będą mialy wymiary po kilku latach. Piszesz że stary zywopłot był przerośnięty ( pewnie nie docinanyy, nie mylić z formowaniem). Pomyśl teraz jakie gatunki liściastych chcialbyś mieć i zapisz wszystko na kartce. Pogrupuj lisciaki wedug wzrostu, koloru liści, kwiatow i pory kwitnienia. teraz wystarczy wybrać to co Ci odpowiada i dorysować je do iglakow. Pamietaj tylko że lisciaste wymagają pielęgnacji brak cięcia i prowadzenia doprowadzi do tego że wiele z nich może z czasem wygladać nieatrakcyjnie.
I nie dawaj do projektu w srodku żywopłotu drzew. Mogą one zamykać na końcu całą aranzacje ale nie powinny być elementami w całości. Zrobienie takiego zywopłotu wymaga bardzo duzej wiedzy ogrodniczej nie tylko w znajomosci odmian i gatunków a tagże pielęgnacjii. A przede wszystkim wyobraźni przestrzennej.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Ważne jest też to, gdzie jest położona działka
cytuje z książki John Brookes Projektowanie Ogrodów

" żywopłot może składać się tylko z krzewów które ładnie kwitną lub być mieszany.Możemy łączyć różne gatunki ,aby był atrakcyjny zarówno latem, jak i zimą; jednogatunkowy żywopłot będzie wyraźnym elementem krajobrazu.Żywopłoty z gatunków gubiących liście odsłaniają zimą otaczający krajobraz ,niekorzystnie wyglądają w mieście .Zimozielony żywopłot to ważny element szkieletu ogrodu,tło dla innych roślin.Starannie przystrzyżony ,dobrze komponuje się w miejskim otoczeniu."

znalazłam też dwa projekty mieszanych rabat .
Zdjęcia pochodzą z czasopisma Mój Piękny Ogród z września 1996 roku

Obrazek

Obrazek

Myślę że stworzenie żywopłotu "dzikiego" z różnych gatunków krzewów musi mieć charakter rabat. Posadzenie w jednym szeregu różnych roślin, nie tworzy dla oka miłej kompozycji .Rośliny muszą nawzajem podkreślać swoją urodę nie mogą ze sobą konkurować np.stożkowy zimozielony krzew i tej samej wysokości liściasty rozłożony .Ten stożkowy jako element mocno rysujący się w przestrzeni powinien być dominujący a roślina rozłożysta powinna być niższa o 1/3 lub 2/3 wysokości itd.
ToOn
50p
50p

Post »

Nie do końca podobają mi się te projekty. Z ciekawości zrobiłem dokładniejszą wizualizację.
Obrazek
Nie lubię żółtych iglaków. Poza tym zależało mi aby całość była nieco wyższa, osłaniając przed wzrokiem sąsiadów patrzących z okien na pierwszym piętrze. Czekam na kolejne pomysły :)
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Widzę że sobie świetnie radzisz :) To może zamiast czekać zadasz sobie pytanie co chcesz, jakiej wysokości i zrobisz sobie wizualizację. Niedługo bedą otwarte szkółki i będziesz mógł zrealizować swoje plany. No i zawsze mozna zatrudnic profesjonalistę, w wypadku takiego kawałka nie jest to powalająca suma. Albo zaplanuj jak ma to wg Ciebie wygladać dobierz swoje ulubione kolory i rośliny. Wtedy bedzie prościej i na pewno znajdą się chetne osoby które podpowiedzą co jest dobrze a co źle.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Teoretycznie jest tu dużo rozwiązań. Tylko, żeby to pasowało do reszty ogrodu :wink:
Przykładowa kompozycja na szybkiego :wink: :

Obrazek

Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”