Ile rośnie jabloń?
Ile rośnie jabloń?
Witam
Ile czasu potrzeba zeby urosla jablon? Zeby dawala owoce? Przyjmujemy ze nie bedzie zadnych opryskow bo to ma byc EKO
oczywiscie mniej/wiecej ile czasu potrzeba
Ile czasu potrzeba zeby urosla jablon? Zeby dawala owoce? Przyjmujemy ze nie bedzie zadnych opryskow bo to ma byc EKO
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ile rosnie jablon?
Zależy od sadzonki, w drugim roku od posadzenia powinna zawiązać już jakieś pojedyncze owoce, im dalej tym będzie więcej 

Pozdrawiam, Maciek.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Nolimit, nie piszesz od czego liczyć ten czas :P
Od wysiania nasion?
Od posadzenia sadzonki?
- jednorocznej?
- dwuletniej?
- trzyletniej?
Jakiej odmiany jabłoni? Na jakiej podkładce?
Jak prowadzona ma być korona? Przyginanie pędów przyspiesza owocowanie.
W jakiej ziemi ma rosnąć? W jakim klimacie?
Niektóre jabłonie owocują od ósmego roku życia, niektóre jeszcze później... Ale inne zaczynają wcześniej. To zależy...
Od wysiania nasion?
Od posadzenia sadzonki?
- jednorocznej?
- dwuletniej?
- trzyletniej?
Jakiej odmiany jabłoni? Na jakiej podkładce?
Jak prowadzona ma być korona? Przyginanie pędów przyspiesza owocowanie.
W jakiej ziemi ma rosnąć? W jakim klimacie?
Niektóre jabłonie owocują od ósmego roku życia, niektóre jeszcze później... Ale inne zaczynają wcześniej. To zależy...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Ganz
- 100p
- Od: 16 maja 2008, o 20:33
- Kontakt:
równie dobrze w ogóle Ci może nie owocować, jak sądzisz, że całe sąsiedztwo jest wolne od chorób i szkodników to jesteś w błędzieNolimit pisze:ma być EKO
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ganz ma rację.
Nolimit jak nie chcesz chemii to poczytaj na forum o opryskach ekologicznych.
Ale pryskać trzeba zawsze czymś ,bo może być tak że wcale nie będziesz jadł.
Nolimit jak nie chcesz chemii to poczytaj na forum o opryskach ekologicznych.
Ale pryskać trzeba zawsze czymś ,bo może być tak że wcale nie będziesz jadł.
Ja na jesień posadziłem kilka jabłonek i w następnym roku na jednaj miałem już jeden owoc. Wyobraźcie sobie jakie było moje zdziwienie, gdy ta "szara reneta", kupiona u pewnej dobrze znanej i poważanej na ogrodniczych forach osoby, osiągnęła kolor burakaNolimit pisze:
Ile czasu potrzeba zeby urosla jablon? Zeby dawala owoce?

-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hehe, nieźle
Ale tak to właśnie jest z tzw. szarymi renetami... Ja osobiście przypuszczam, że z tej (i tak niewielkiej) liczby drzewek, funkcjonujących na rynku pod tą nazwą - może 5% to faktycznie odmiany z grupy szarych renet.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Jabłonie karłowe w dobrze prowadzonych sadach produkcyjnych w drugim roku po posadzeniu powinny dawać 10t z hektara. W domowym sadzie przy dobrym prowadzeniu w 3 roku po posadzeniu powinny być owoce.Nolimit pisze:Witam
Ile czasu potrzeba zeby urosla jablon? Zeby dawala owoce? Przyjmujemy ze nie bedzie zadnych opryskow bo to ma być EKO
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2009, o 23:01
Re: Ile rośnie jabloń?
Ja na jesień posadziłem kilka jabłonek i w następnym roku na jednaj miałem już jeden owoc. Wyobraźcie sobie jakie było moje zdziwienie, gdy ta "szara reneta", kupiona u pewnej dobrze znanej i poważanej na ogrodniczych forach osoby, osiągnęła kolor buraka .
jest tez inna odmiana renet nie złote tylko własnie czerwone moze to to . Ja mam taka i taka

jest tez inna odmiana renet nie złote tylko własnie czerwone moze to to . Ja mam taka i taka

-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Właśnie się zastanawiam czemu moja jabłonka nie ma ani jednego kwiatka czy mogły dać się jej we znaki tegoroczne mrozy? To odmiana Jonagold co prawda młoda sadzona jesienią ubiegłego roku ale ma już ponad 2 metry a w ogrodniczym widziałam metrowe szare renety z pąkami.
Oczywiście mogę jeszcze poczekać rok ale może coś robię nie tak
Macie jakieś pomysły ? Dodam że listki ma .
Oczywiście mogę jeszcze poczekać rok ale może coś robię nie tak

-
- 100p
- Od: 26 lis 2008, o 20:28
Jak nie chcesz używać żadnych ś.o.r to pogratulować tej ekologiczności. To ja już wole z klasycznych upraw owoce. Poczytaj sobie jeszcze o szkodliwości np. patuliny. Zanim będzie mowa jakie to "opryski" są be:)
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Jest za młoda... w tym cała tajemnicaAcia30 pisze:Właśnie się zastanawiam czemu moja jabłonka nie ma ani jednego kwiatka czy mogły dać się jej we znaki tegoroczne mrozy? To odmiana Jonagold co prawda młoda sadzona jesienią ubiegłego roku ...

Pozdrawiam serdecznie

-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Pomologu bardzo dziękuję, już się uspokoiłam i cierpliwie poczekam. Po prostu jak zobaczyłam te maleństwa w ogrodniczym z pąkami to się zmartwiłam.....
Pomyliłam się w moim poprzednim poście bo moja jabłoneczka sadzona była wiosną ubiegłego roku ale to wciąż młode drzewko choć ma ze 220 cm.
Pozdrawiam

Pozdrawiam