Formalności z przepisaniem działki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aniusia24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 gru 2009, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Formalności z przepisaniem działki

Post »

Witam mam pytanie odnośnie działki którą mają nam przepisać moi rodzice jest to trochę zagmatwane ale może uda mi się wytłumaczyć.Otóż mój tata chce nam przepisać ziemię ok 30arów i teraz on ma tą ziemię w większym kawałku więc co najpierw przed przepisaniem trzeba ją podzielic tak?Jakie w związku z tym formalności trzeba załatwic?a i jeszcze dodam że niewiemy jak ta działka będzie liczona bo jest to niby ziemia rolna ale ten kawałek co tata chce nam przepisac to część jego jest rolna a część jako nieuzytek na którym są jeszcze fundamenty jakiegoś starego domu czy ktoś wie jak to będzie kwalifikowane i czy trzeba przerabiać na budowlaną?
Ogród to moje drugie życie...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Formalności z przepisaniem działki

Post »

Na początek to chyba musicie odwiedzić gminę (mapy) i geodetę, żeby obmierzył dokładnie całość i dokonał podziału gruntu.
A co potem? W gminie powinni wam dokładnie doradzić co i w jakiej kolejności trzeba zrobić.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Formalności z przepisaniem działki

Post »

Z pewnością bez odwiedzin w Gminie się nie obejdzie :)
Jak wcześniej wspominała Nalewka - geodeta musi dokonać podziału działki i nanieść to na mapie.
Trzeba będzie udać się do Notariusza (sporządznie aktu notarialnego dot. podziału i do dokonania wpisu w księdze wieczystej - o podziale) potrzebne będą mapki - pełny wpis z rejestru gruntów, i mapa podziału. Najlepiej zapytać wcześniej Notariusza co będzie wymagane.
Potem jeszcze wizyta w Urzędzie Skarbowym i myto za darowiznę... i wzbogacenie się...
To wszystko da się przeżyć tylko trzeba mieć "siłę spokoju" :D :D

jeśli zamierzacie sie na tej działce budować, to radzę wyciągnąc z Gminy pełen Wypis i Wyrys z planu miejscowego zagospodarowania przestrzennego - będziecie wiedzieli, czy musicie się starać o odrolnienie tej działki, żeby móc postawic tam dom i jakie musi on spełniać warunki, no i czy to w ogóle moźliwe...

Życzę powodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”