Formalności z przepisaniem działki
- aniusia24
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 gru 2009, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Formalności z przepisaniem działki
Witam mam pytanie odnośnie działki którą mają nam przepisać moi rodzice jest to trochę zagmatwane ale może uda mi się wytłumaczyć.Otóż mój tata chce nam przepisać ziemię ok 30arów i teraz on ma tą ziemię w większym kawałku więc co najpierw przed przepisaniem trzeba ją podzielic tak?Jakie w związku z tym formalności trzeba załatwic?a i jeszcze dodam że niewiemy jak ta działka będzie liczona bo jest to niby ziemia rolna ale ten kawałek co tata chce nam przepisac to część jego jest rolna a część jako nieuzytek na którym są jeszcze fundamenty jakiegoś starego domu czy ktoś wie jak to będzie kwalifikowane i czy trzeba przerabiać na budowlaną?
Ogród to moje drugie życie...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Formalności z przepisaniem działki
Na początek to chyba musicie odwiedzić gminę (mapy) i geodetę, żeby obmierzył dokładnie całość i dokonał podziału gruntu.
A co potem? W gminie powinni wam dokładnie doradzić co i w jakiej kolejności trzeba zrobić.
A co potem? W gminie powinni wam dokładnie doradzić co i w jakiej kolejności trzeba zrobić.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Formalności z przepisaniem działki
Z pewnością bez odwiedzin w Gminie się nie obejdzie 
Jak wcześniej wspominała Nalewka - geodeta musi dokonać podziału działki i nanieść to na mapie.
Trzeba będzie udać się do Notariusza (sporządznie aktu notarialnego dot. podziału i do dokonania wpisu w księdze wieczystej - o podziale) potrzebne będą mapki - pełny wpis z rejestru gruntów, i mapa podziału. Najlepiej zapytać wcześniej Notariusza co będzie wymagane.
Potem jeszcze wizyta w Urzędzie Skarbowym i myto za darowiznę... i wzbogacenie się...
To wszystko da się przeżyć tylko trzeba mieć "siłę spokoju"
jeśli zamierzacie sie na tej działce budować, to radzę wyciągnąc z Gminy pełen Wypis i Wyrys z planu miejscowego zagospodarowania przestrzennego - będziecie wiedzieli, czy musicie się starać o odrolnienie tej działki, żeby móc postawic tam dom i jakie musi on spełniać warunki, no i czy to w ogóle moźliwe...
Życzę powodzenia.

Jak wcześniej wspominała Nalewka - geodeta musi dokonać podziału działki i nanieść to na mapie.
Trzeba będzie udać się do Notariusza (sporządznie aktu notarialnego dot. podziału i do dokonania wpisu w księdze wieczystej - o podziale) potrzebne będą mapki - pełny wpis z rejestru gruntów, i mapa podziału. Najlepiej zapytać wcześniej Notariusza co będzie wymagane.
Potem jeszcze wizyta w Urzędzie Skarbowym i myto za darowiznę... i wzbogacenie się...
To wszystko da się przeżyć tylko trzeba mieć "siłę spokoju"

jeśli zamierzacie sie na tej działce budować, to radzę wyciągnąc z Gminy pełen Wypis i Wyrys z planu miejscowego zagospodarowania przestrzennego - będziecie wiedzieli, czy musicie się starać o odrolnienie tej działki, żeby móc postawic tam dom i jakie musi on spełniać warunki, no i czy to w ogóle moźliwe...
Życzę powodzenia.