Arisaema candidissimum (Arizona najbielsza)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Arisaema candidissimum (Arizona najbielsza)

Post »

witam
Czy ktoś z forumowiczów posiada tą roslinkę w swoim ogrodzie? :D
Pozdrawiam. Ewa
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Arisaema candidissimum (Arizona najbielsza)

Post »

Posiada,śliczny kieliszek w różowe paski.Amurska w zielone paski,flawum żółta
bez pasków,wiśniowo brązowa w paski.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

słyszałam ze ten gatunek zimuje bez problemu w gruncie?Jak jest u Ciebie ?Czy mógłbyś mi sprzedać jakąś bulwę?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Miałam Arisaemę [wytryszka] przez kilka lat. Nie wiem, czy była to candissima, ponieważ kwiat miała koloru bordo. Zimowała w gruncie, ale po którejś zimie nie pokazała się.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
mirzan
---

Post »

mewa pisze:słyszałam ze ten gatunek zimuje bez problemu w gruncie?Jak jest u Ciebie ?Czy mógłbyś mi sprzedać jakąś bulwę?
Bulw nie mam o tej porze,może jesienią.Teraz mam nasiona amurskiej i żółtej.
Candidissima jest różowo poaskowana i zimuje w gruncie,wskazane okrycie na zimę.
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Czy ktoś może mnie poinstruować odnośnie wysiewania nasion Arisaemy?Próbowałem w zeszłym roku i nici...
Nasiona zebrałem we wrześniu,a wysiałem w listopadzie do ziemi torfowej.Nie poddałem stratyfikacji,ani innym zabiegom.Dodam,że w tym temacie jestem raczej laikiem ;:24 ;:185
Pozdrawiam-Tomek.
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 17:05

Post »

mirzan pisze: Candidissima jest różowo poaskowana i zimuje w gruncie,wskazane okrycie na zimę.
Nabyłem kłącze/bulwę Arisaema speciosum i na fiszce kwiaty ma właśnie różowo paskowane. czy te dwie różne nazwy określają ten sam gatunek?
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23

Post »

Nie. Rodzaj Ariseama (wytryszek) obejmuje około 150 gatunków. Arisaema speciosum to wytryszek okazały. Z wyglądu znacznie różni od A. candidissimum (zdjęcia obu znajdziesz w Google).

Główny wątek o wytryszkach jest tutaj: Arisaema. Są tam zamieszczone zdjęcia A. speciosum i A. candidissimum.
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 17:05

Post »

dziękuję za szybką odp. Kwiat na fiszce należy do A. candidissimum a napisali że to speciosus. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21

Post »

Ja chciałem odnieść się do tytułu wątku "Arisaema candidissimum (Arizona najbielsza)" , a konkretnie do podanej nazwy rodzajowej "Arizona".
Uważam, że jest niewłaściwa i wprowadza w błąd. Myślę, że to jakiś handlowiec nadał taką chwytliwą nazwę.
Dr Jacek Marcinkowski (Tu jest artykuł o jego szkółce: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=577 cyt.:"jest uznanym w Polsce ekspertem i autorem książek o bylinach. Uczy także studentów wydziału architektury krajobrazu oraz pracuje w Ogrodzie Botanicznym ? CZRB PAN w Powsinie.") w książce "Byliny ogrodowe" PWRiL 1991 wymienia rodzaj Arisaema i podaje jego polską nazwę "arisema". Ja uważam, że to spolszczenie nazwy jest właściwe.

warsawyak w poprzednim poście używa nazwy rodzaju "wytryszek".
Wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Arizema z kolei podaje nazwy: "arizema, kokorza (Podane jest źródło tej nazwy: Gawryś Wiesław: Słownik roślin zielnych. Kraków: Officina Botanica, 2008. ), spotyka się też nazwę wytryszek".
Przy czym w tejże samej Wikipedii, tyle że na innej stronie http://pl.wikipedia.org/wiki/Tradycyjna ... i%C5%84ska , można znaleźć informację o tradycyjnej wymowie łacińskiej dla głoski "s":
S, nawet w pozycji interwokalicznej wymawiamy jak 's' (causa - 'kałsa'); wymowa 's' jako 'z' w pozycji pomiędzy samogłoskami jest błędem.
Zatem Arisaema to arisema. Czy potrzebna jest wymyślna polska nazwa? Czy nie wystarczy spolszczona nazwa łacińska?
mirzan
---

Post »

TomekMr pisze:Czy ktoś może mnie poinstruować odnośnie wysiewania nasion Arisaemy?Próbowałem w zeszłym roku i nici...
Nasiona zebrałem we wrześniu,a wysiałem w listopadzie do ziemi torfowej.Nie poddałem stratyfikacji,ani innym zabiegom.Dodam,że w tym temacie jestem raczej laikiem ;:24 ;:185
Pozdrawiam-Tomek.
Nasiona arisemy nie potrzebują stratyfikacji.Nasiona należy namoczyć,włożyć do woreczka
na kawałek wilgotnej ligniny i potrzymać w cieple.Jak zaczną kiełkować,poukładać w doniczce
pojedyńczo,przysypać lekko ziemią i czekać aż wyrosną.Jeszcze parę dni temu sprzedawałem podkiełkowane nasiona A.flavum i A.amurense.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”