Czy ktoś z forumowiczów posiada tą roslinkę w swoim ogrodzie?

Bulw nie mam o tej porze,może jesienią.Teraz mam nasiona amurskiej i żółtej.mewa pisze:słyszałam ze ten gatunek zimuje bez problemu w gruncie?Jak jest u Ciebie ?Czy mógłbyś mi sprzedać jakąś bulwę?
Nabyłem kłącze/bulwę Arisaema speciosum i na fiszce kwiaty ma właśnie różowo paskowane. czy te dwie różne nazwy określają ten sam gatunek?mirzan pisze: Candidissima jest różowo poaskowana i zimuje w gruncie,wskazane okrycie na zimę.
Zatem Arisaema to arisema. Czy potrzebna jest wymyślna polska nazwa? Czy nie wystarczy spolszczona nazwa łacińska?S, nawet w pozycji interwokalicznej wymawiamy jak 's' (causa - 'kałsa'); wymowa 's' jako 'z' w pozycji pomiędzy samogłoskami jest błędem.
Nasiona arisemy nie potrzebują stratyfikacji.Nasiona należy namoczyć,włożyć do woreczkaTomekMr pisze:Czy ktoś może mnie poinstruować odnośnie wysiewania nasion Arisaemy?Próbowałem w zeszłym roku i nici...
Nasiona zebrałem we wrześniu,a wysiałem w listopadzie do ziemi torfowej.Nie poddałem stratyfikacji,ani innym zabiegom.Dodam,że w tym temacie jestem raczej laikiem![]()
![]()
Pozdrawiam-Tomek.