Aqua globes kule nawadniające w doniczkowych - czy działają?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ma24ja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2008, o 14:43

Aqua globes kule nawadniające w doniczkowych - czy działają?

Post »

Witam
Czy ktoś z was podlewa swoje roślinki tym sposobem,zastanawiam się nad kupnem takich kul ,
jednak nie wiem czy zdają one egzamin,czy faktycznie dostarczają potrzebną ilość wody?
Czekam na waszą opinię :)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Aqua globes kule nawadniające w doniczkowych - czy działają?

Post »

Hi hi hi. Kupiłam 4 sztuki. Co tam działanie, są śliczne. ;:138 Powtykałam do dużych doniczkowców - zasadniczo, to rurka się przytyka ziemią i woda nie bardzo płynie, no właściwie to nie płynie. Jak odetkam to szybko wycieka - no szybko to tak 2 dni :D
Myślę wysłać je do podlewania tarasowców u upalne dni, gdy będę w pracy - coś zawsze wykapie.
Może ten wywód niejasny, ale ja polecam - uważam, że są urokliwe ( każda inna, szkło dmuchane i cięte, nie z formy, różny wzorek i grubość i faktura) i mają dusze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p
Od: 4 kwie 2012, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aqua globes kule nawadniające w doniczkowych - czy działają?

Post »

wiem, że stary temat, ale może się komuś przyda. Kupiłam liczną ilość tych kul i mniejszych i większych i szczerze powiedziawszy spełniają swoją rolę w 100%. To przytykanie rurki ziemią faktycznie może wystąpić, ale przed pierwszym ich użyciem powinno się patyczkiem, ołówkiem czy czymkolwiek wpierw dziurę zrobić, potem łatwo jest włożyć kulę w wydrążone miejsce. Ja jeszcze przed zainstalowaniem kuli podlewam roślinę, ponieważ woda z kuli uwalniana jest powietrzem, jakie się gromadzi kiedy ziemia jest sucha. Ogólnie dużo mi to oszczędza czasu a i widzę, że rośliny lepiej rosną. Powtykałam głównie tam gdzie stoją wysoko i trudniej mi się do nich dostać. Wymieniam max 2 razy w tygodniu, niektórym raz. Włożyłam je do 2 drzewek bonsai, bo tam ziemia musi być stale wilgotna i obydwa puściły nowe listki, a jeden za chwilę będzie kwitł (karmona drobnolistna), pewnie osiągnęłabym to bez kul, ale codzienne poranne spryskiwanie ich nie było regularne, dlatego kule załatwiają ten temat.
Ogólnie polecam, swoje kule kupiłam tanio na alle ;)
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”