"Pleciony" pień
"Pleciony" pień
Witam.
Chciałabym w ten sposób poprowadzić fikusa beniamina. Czy wie ktoś, jak to zrobić, tzn. ile pni trzeba mieć i jak przeplatać? Patrzyłam w NOMI na takie rośliny, ale nie mogę wyczaić, jak to pleść.
Czy to nie jest szkodliwe dla rośliny?
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... 1%26um%3D1
Pozdrawiam
Chciałabym w ten sposób poprowadzić fikusa beniamina. Czy wie ktoś, jak to zrobić, tzn. ile pni trzeba mieć i jak przeplatać? Patrzyłam w NOMI na takie rośliny, ale nie mogę wyczaić, jak to pleść.
Czy to nie jest szkodliwe dla rośliny?
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... 1%26um%3D1
Pozdrawiam
Re: "Pleciony" pień
Minimum cztery, pięć pni by to miało wygląd, zaplata się dwulatki zostawiając przestrzeń na grubienie pni, jednocześnie obcina się wszystkie gałązki wybijające z pni zostawiając tylko szczytowy, rosnący w górę czubek rośliny - każdego z pni, dopiero na żądanej wysokości zaczynamy tworzyć koronę pozwalając roślinie na krzewienie się. Nie szkodzi to roślinie o ile po zaplataniu fikus będzie stał w tym samym miejscu i nie odwrócony bardziej niż o 1 cm na dwa tygodnie doniczką wokół własnej osi w stronę światła. 

No dzięki, dzięki.
Ja mam na razie takie jednoroczne, ale na wiosnę je posadzę do jednej doniczki chyba już.
Jednak cały czas nie wiem, jak to zaplatać, żeby tak wyglądało... Może sztukę origami czas zgłębić... ;-)
Ja mam na razie takie jednoroczne, ale na wiosnę je posadzę do jednej doniczki chyba już.
Jednak cały czas nie wiem, jak to zaplatać, żeby tak wyglądało... Może sztukę origami czas zgłębić... ;-)
A wiesz jak plecie się warkocz? jeśli tak to jest to identyczne wykonanie tyle że zostawiasz spore przestrzenie w plecionce. 

Mnie też to bardzo ciekawi .
Dopiero co wykiełkowały mi pachiry wodne ( drzewa butelkowe) ( mają już 15 cm) i z każdego nasienia wyrosły 3-5 roślin a więc troche jeszcze poczekam i zaczne jedno z trzech przeplatać :DD
Jak zaczne wstawie fotke
Dopiero co wykiełkowały mi pachiry wodne ( drzewa butelkowe) ( mają już 15 cm) i z każdego nasienia wyrosły 3-5 roślin a więc troche jeszcze poczekam i zaczne jedno z trzech przeplatać :DD
Jak zaczne wstawie fotke