Jak ukorzenić pędy hoii?
Jak ukorzenić pędy hoii?
Dostałam kawałki po dwa liscie hoii i nie wiem czy wsadzic je odrazu do ziemi czy do wody co jest bezpieczniejsze by roslina pusciła korzenie
Jest to najprawdopodobniej hoja Carnosa
Z góry dziękuje za pomoc
Jest to najprawdopodobniej hoja Carnosa
Z góry dziękuje za pomoc
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: hoja
Z moich doświadczeń wynika, że lepiej wsadzić je do ziemi. Próbowałam trzymać sadzonki w:
- wodzie z węglem (podgniwała)
- żelowych kulkach (nieco suchsze niż woda)
- ziemi, obsypując gałązkę ukorzeniaczem
Tylko trzecia metoda się u mnie sprawdziła, głównie dlatego, że roślinki kaprysiły i długo trzeba było czekać na korzenie (kilka tygodni), w wodzie łatwo przez ten czas o gnicie zwłaszcza, że zima nie sprzyja ukorzenianiu.
- wodzie z węglem (podgniwała)
- żelowych kulkach (nieco suchsze niż woda)
- ziemi, obsypując gałązkę ukorzeniaczem
Tylko trzecia metoda się u mnie sprawdziła, głównie dlatego, że roślinki kaprysiły i długo trzeba było czekać na korzenie (kilka tygodni), w wodzie łatwo przez ten czas o gnicie zwłaszcza, że zima nie sprzyja ukorzenianiu.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Ja ukorzeniałam jedną carnoskę w wodzie z odrobiną ukorzeniacza i ładnie puściła korzonki, a drugą trzymałam najpierw w wodzie z ukorzeniaczem i podgniwała, to dałam ją do ziemii /też po potraktowaniu ukorzeniaczem/ i wtedy puściła dość szybko korzonki.
- Betina
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 lut 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich ja też od niedawna posiadam Hoje, jest to szczepka ale od czegoś trzeba zacząć i muszę przyznać że mnie złapała hojomania.Zainteresowałam się nią po kupieniu na all. kliwi ,póżniej fora i tak mam od znajomej szczepki .Część dałam do wody a część zamoczyłam w ukorzeniaczu i do ziemi. Musze powiedzieć że trzech w wodzie jedna puściła korzonki i wylądowała w ziemi.Dwie pozostałe to chyba nic z nich nie będzie bo łodyżki zrobiły się brązowe i liść żółknie,teraz dałam do słoja i zobaczymy żal mi je . A te dwie co poszły od razu do ziemi to jedna po 2tyg ma korzonek z którego byłam bardzo zadowolona a drugi podzieliłam na pół bo puszczał dużo powietrznych korzonków ale po sprawdzeniu korzonków to się zawiodłam bo stoi w miejscu ,łodyżka dalej zielona ale jeden liść żółknie. :(Nie wiem co robię żle ?Mam pytanie czy po posadzeniu do ziemi roślinki z korzonkiem lub bez trzeba przykrywać folią lub słoikiem i jak podlewać czy po przesuszeniu ziemi czy utrzymywać stała wilgoć?Dodam że to hoja carnosa.Z góry dziękuję za waszą pomoc.Bardzo mi zależy bo zamówiłam na all hoje pubicalyx (małą z korzonkiem )i nie chce jej stracić .Pozdrawiam i dzięki .
Pozdrawiam wszystkich Betina!
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Betino, zakrycie doniczki folią na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. Pamiętaj jednak, że musisz wtedy codziennie ściągać tą folię chociaż na chwilę, żeby sadzonka nie spleśniała.Ewentualnie możesz zrobić w worku kilka dziurek i wtedy jest dopływ powietrza. Ja tak zrobiłam i nie musiałam ciągle ściągać worka. Robiłam to tylko wtedy, gdy doglądałam korzonków.
Aha, zapomniałam o podlewaniu. Ja swoją sadzonkę spryskiwałam często, łącznie z ziemią, tak by była wilgotna. Dopiero jak dobrze się ukorzeniła to normalnie podlewałam.
Mam nadzieję, że Ci w jakimś stopniu pomogłam.
Aha, zapomniałam o podlewaniu. Ja swoją sadzonkę spryskiwałam często, łącznie z ziemią, tak by była wilgotna. Dopiero jak dobrze się ukorzeniła to normalnie podlewałam.
Mam nadzieję, że Ci w jakimś stopniu pomogłam.
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
W zasadzie już Wiola wszystko powiedziała. Carnosy mają to do siebie, że mają wielką wolę przetrwania i nie są problemowe. Ja swoje Hoje ukorzeniam w wodzie (z tym, że jedne dłużej a drugie krócej się ukorzeniają). Więc musisz czasami uzbroić się w cierpliwość.Powodzenia w powiększaniu kolekcji Hojkowej. Pozdrawiam.

- Betina
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 lut 2010, o 10:19
Serdecznie dziękuje tobie Wiolu i tobie Krysiu za słowa otuchy oraz za bezcenne rady
.Słyszałam że jest pewna dobra kobieta Ania która sprzedaje hoje,myślicie że jak będzie coś sprzedawała ja też będę mogła trochę zamówić?Czy sprzedawała szczepki ukorzenione? Jest ktoś jeszcze kto sprzedaje hoje bo mi tak trochę głupio prosić się o szczepke a nie mam z czym do wymiany?
Pozdawiam

Pozdrawiam wszystkich Betina!
- Milenaa
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 18:30
Re: Jak ukorzenić pędy hoii?
Ja również mam problem z ukorzenieniem mojej hoii niedawno dostałam szczepke ,wsadziłam ja do ukorzeniacza a potem do ziemi ale dzisiaj jak sprawdzałam czy puściła już jakieś korzonki to zobaczyłam że końcówka,która była w ukorzeniaczu zaczęła gnić więc to zgnite uciełam i teraz wsadziłam do wody z minimalną ilością ukorzeniacza. Uzbroje się w cierpliwość i teraz może je wypuści
Dowiedziałam sie tutaj wielu rzeczy,o których nie wiedziałam teraz myślę że się uda
Pozdrawiam Milena

Dowiedziałam sie tutaj wielu rzeczy,o których nie wiedziałam teraz myślę że się uda

Pozdrawiam Milena

" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
Moje wątki :Rośliny doniczkowe
- crazydaisy
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Ukorzeniam duzo hoi w tej chwili. Zwykle w kubkach z keramzytem, a po pokazaniu sie korzonkow, przesadzam do ziemi. Kiedy nie mialam keramzytu, ukorzenialam w ziemi, po uprzednim zastosowaniu ukorzeniacza. Wynik 100/100. Mam ponad 50 ukorzenionych roslin.
Milenaa, a nie byla ta ziemia zbyt mokra? Hoje nie przepadaja za bagnem, podloze powinno byc wilgotne, ale nie mokre. jeśli masz taka mozliwosc, polecam keramzyt.
Milenaa, a nie byla ta ziemia zbyt mokra? Hoje nie przepadaja za bagnem, podloze powinno byc wilgotne, ale nie mokre. jeśli masz taka mozliwosc, polecam keramzyt.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Milenaa
- 200p
Nie Kingo ziemia nie była zbyt mokra podlewałam ją małymi ilościami wody więc ziemia była wilgotna a nie mokra dlatego nie wiem jaka była przyczyna podgnicia końcówki rośliny 

" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
- crazydaisy
A jak sie zachowuje po podcieciu? Zdarzaly mi sie takie reakcje... Zwykle wowczas odcinam chory kawalek i pakuje reszte w keramzyt. Na szczescie nie trafilo sie to na malusienkich zaszczepkach.
Kinga
- Milenaa
- 200p
Kingo,roślina po podcięciu i wsadzeniu szczepek hoji do wody z ukorzeniaczem roślinki zaczęły puszczać korzonki także się cieszę,że wkońcu je wypuszczają

- crazydaisy
Super! To teraz czekamy az beda podrosniete i do ziemi? A potem juz tylko liczymy nowe listki...
Jak ja to lubie!

Kinga
- Milenaa
- 200p
Tak teraz czekam tylko jak wyrosną większe korzonki i wsadzę hoje do ziemi cieszę się bardzo bo wkońcu doczekałam się ich