Moje kaktusy z IKEI :)

ODPOWIEDZ
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Moje kaktusy z IKEI :)

Post »

Kupiłam jakiś czas temu te trzy kaktusy w IKEI. Zastanawiam się czy nie mogłabym ich już teraz przesadzić? Szkoda mi ich w tych małych doniczkach. Jak często muszę je podlewać podczas zimy? Wie ktoś może jakie to rodzaje kaktusów? (nazwy?)
Obrazek
Obrazek
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kaktusy z IKEI :)

Post »

Wielkość doniczek jest odpowiednia a o tej porze roku kaktusów sie nie podlewa. :wink:
zanetchen
100p
100p

Post »

@lina pisze:Wielkość doniczek jest odpowiednia a o tej porze roku kaktusów sie nie podlewa. :wink:
w ogóle mam ich nie podlewać?? Aż do kwietnia? One mało mają tej ziemi w tych doniczkach i to mnie martwi
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Możesz podlewać ale wtedy na pewno nie zakwitną. Powinny być teraz w chłodniejszym pomieszczeniu nie podlewane. A zaczynamy podlewać na początku marca. W/g mnie ilość podłoża o tej porze nie ma znaczenia ponieważ kaktusy można zimować zupełnie bez podłoża.
To oczywiście tylko moje skromne zdanie poparte doświadczeniami z moimi kaktusami :lol:
Grzdyl

Post »

@lina pisze:To oczywiście tylko moje skromne zdanie
Nie bądź taka skromna, masz 100% racji. :D

zanetchen, jeśli ziemia jest całkowicie sucha to postaw je w możliwie jasnym i chłodnym, w granicach 8-10 st. C miejscu i nie podlewaj aż do marca. Widzę, że jeden zaczyna Ci rosnąć (na pierwszym zdjęciu pierwszy po lewej), a ponieważ ma za mało światła, jego nowy przyrost spowoduje zniekształcenie kaktusa. Musisz na niego szczególnie uważać, więc daj mu teraz jak najwięcej światła. Co do ich gatunków to
1. Prawdopodobnie Trichocereus,
2. Mammillaria,
3. Cefalocereus.
zanetchen
100p
100p

Post »

dziekuje za odpowiedź. Postawiłam je do chłodnego pomieszczenia. Nie wiedziałam że ten jeden już rośnie.. Wydawało mi się zawsze że kaktusy muszą cały rok stać w cieple... :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”