Gwiazda szeryfa - ile trzeba czekac aż zakwitnie????
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gwiazda szeryfa - ile trzeba czekac aż zakwitnie????
Przypadkiem odkryłam ostatnio, że mój tajemniczy sukulent to właśnie gwiazda szeryfa. Stąd moje pytanie - kiedy mogę się spodziewac, że zakwitnie. Kupiłam okaz w maju i jest właściwie jeszcze młody ma dopiero nieco pomad 10 cm wysokości.
Re: Gwiazda szeryfa - ile trzeba czekac aż zakwitnie????
Ja czekałam 4lata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- Zulka
- 100p
- Kontakt:
aż tyle ???!!! może da się przyspieszyć ??? Mam nadzieje że mi wcześniej zakwitnie, będę mu teraz poświęcać więcej uwagi, żeby udobruchać roślinke 

- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Twoja roślina to Orbea variegata, mam identyczną, ale jeszcze nie kwitła, ale niedawno wypuściła pąk, niestety odpadł. Roślina od wiosny powiększyła swą objętość dwukrotnie! Gdy ją dostałam w maju, była niewiele mniejsza od Twojej. Myślę, że Twoje wiosną powinna zakwitnąć, przy odpowiedniej opiece. Minusem kwiatu jest jego zapach, a raczej smrodek. Zależnie od rośliny jest mniej lub bardziej wyczuwalny.
Orbea lubi latem stać na zewnątrz, ale nie w ostrym słońcu, zimą chłodniejszy, jasny parapet i mniej wody. Podłoże przepuszczalne, mieszanka torfu i piasku/ żwirku, drenaż na dnie doniczki.
Orbea lubi latem stać na zewnątrz, ale nie w ostrym słońcu, zimą chłodniejszy, jasny parapet i mniej wody. Podłoże przepuszczalne, mieszanka torfu i piasku/ żwirku, drenaż na dnie doniczki.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Zulka
- 100p
- Kontakt:
dziękuje za cenne informacje