Czy mogę usunąć wierzby rosnące w stawie?

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
manix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2009, o 08:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy mogę usunąć wierzby rosnące w stawie?

Post »

Witam.Posiadam działkę ze stawem w którym rosną wierzby i chce go pogłębić.Czy w związku z tym muszę uzyskać pozwolenie na wycięcie drzew ?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy mogę usunąć wierzby rosnące w stawie?

Post »

Jeśli drzewa są starsze niż 5 lat (a to raczej trudno samemu ocenić, wiem z własnego doświadczenia) to musisz mieć pozwolenie. Występuje się o nie do właściwego urzędu (miasta, Gminy - mają zazwyczaj odpowiedie formularze) składa podanie, podając nazwę drzewa, obwód (w cm) pnia na wysokości 1,30 m, a po 30 dniach , jeśli Urząd nie wyda odpowiedzi odmownej możesz wyciąć drzewa. NAPRAWDĘ WARTO poświęcić te 30 dni na czekanie niż płacić horendalnie wysokie kary za wycinkę bez pozwolenia. Ja miesiąc temu składałam podanie o wycinkę orzecha włoskiego, choć to właściwie drzewo owocowe i taka zgoda nie powinna być wymagana, ale w mojej Gminie każą występować o zgodę na taką wycinkę ... :roll:
michalm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2011, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,

Chciałbym odświeżyć temat - mimo, że nieco czasu od ostatniego posta już minęło. Borykam się z podobnym problemem, zlekceważyłem wierzby, które rosły przy stawie i w ciągu kilku lat urosły do znacznych wysokości - boje się, że za niedługo będą zagrożeniem dla domu, który znajduje się nieopodal. Mam kilka pytań, a widzę, że pewnie już rozwiązaliście Wasze problemy z drzewami, więc być może będzie mogli pomóc:

- czy orientujecie się czy można wierzby przyciąć na wysokość np 2 m bez uzyskiwania pozwolenia oraz czy jest to zgodne z prawem?
- czy dużo kosztowało Was uzyskanie pozwolenia na wycięcie drzew, o których piszecie

Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Michale - jeśli jesteś osobą fizyczną (nie prowadzisz w tym miejscu działalności gospodarczej) to wycięcie drzew nie będzie Cię kosztowało NIC - no, może koszt tuszu w długopisie, przy pisaniu podania do Gminy :) - osoby fizyczne sa zwolnione z opłat.
Ja swoje wierzby ogławiam (czyli przycinam im gałęzie) , ale jeśli chcesz obciąć pień, to raczej pofatyguj się i napisz to podanie. 30 dni czekania na odpowiedź to naprawdę niedługo, a zaoszczędzisz sobie kłopotów... w razie czego.
Ten mój orzech został wyceniony w Gminie na ponad 43 tys. zł !!! gdybym go wycięła bez pozwolenia to tyle bym musiała zapłacić !!!, chociaż w innych Gminach jest traktowany jako drzewo owocowe i tam się o jego wycinkę by nie czepiali - ale co Gmina to inaczej interpretują przepisy... :?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Należy również dodać że niedawno zmienione zostało prawo w tym zakresie i chronione są drzewa starsze niż dziesięcioletnie.

podstawa prawna ;art 83 ust.6 pkt.4 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r o ochronie przyrody ( z późniejszymi zmianami).
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posadziłam kiedyś (pewnie 10 lat temu) 4 brzozy. Teraz to są już duże drzewa i jedno mi przeszkadza. W dodatku sąsiad zaczyna być niezadowolony z powodu nieprzepisowej odległości od granicy. Czy w tej sytuacji muszę uzyskać zgodę gminy na wycięcie? Piszę o działce w ROD.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Drzewa powyżej lat 10 muszą mieć pozwolenie na wycinkę - wymaga to zwykle trochę poświęconego czasu i cierpliwości. Zwłaszcza w przypadku gdy drzewo rośnie nieprzepisowo, zbyt gęsto lub zagraża bezpieczeńswtu Gmina nie stwarza problemów; czasem przy większej ilości drzew nakazuje wykonać nasadzenia zastępcze we wskazanym przez Urząd miejscu lub na działce właściciela.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”