Różnice cenowe roślin.
Różnice cenowe roślin.
Od wiosny ,,chodzi'' za mną lekki szok związany z ceną zwykłego lilaka (potocznie bez). W małym sklepiku ogrodniczym w Sulejówku kupiłam 1,5m w donicy za 20zł. Takiej samej wielkości w tym samym czasie w większym sklepie w Międzylesiu był już za 70zł, ale w wielkim centrum ogrodniczo-domowym (nie podaję nazwy ale miejscowi się domyślą) na Trakcie Brzeskim zobaczyłam takie same za 240zł sztuka! Nie wiem czy ktoś dał sie nabrać ale mocno przesadzili z tą ceną, dla mnie wręcz absurdalną. Często tam zaglądam bo mają też okazje. Wczoraj kupiłam np. piękne, duże (ok. 50cm) różaneczniki za 27zł. Było ok. 10 różnych odmian.
Piszcie proszę co, gdzie i za ile bo nie chciałabym być naciągana.
Piszcie proszę co, gdzie i za ile bo nie chciałabym być naciągana.
Kasia
Re: Różnice cenowe roślin.
Niektórzy kupują po to,aby z daleka było widać,że drogie,bez względu co to jest.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tym lilakiem to może być troszkę związane np. z jakąś nową i niespotykaną odmianą....
Zresztą, jak ktoś ma bzika na punkcie kolekcjonowania określonych roślin i ich odmian to dla niego nie ma cen zaporowych.
Mnie na szczęście wraca rozsądek i wolę kupić małą tańszą roślinkę i poczekać aż podrośnie :P
Zresztą, jak ktoś ma bzika na punkcie kolekcjonowania określonych roślin i ich odmian to dla niego nie ma cen zaporowych.
Mnie na szczęście wraca rozsądek i wolę kupić małą tańszą roślinkę i poczekać aż podrośnie :P
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariola mieć bzika na punkcie to jedno ale rozsądna cena to drugie,
Też się z tym spotkałem ceny niektórzy mają jak z kosmosu.
Ale klient zawsze się na to znajdzie.Często spotykam się z tym co niektórzy nie mają za wiele doświadczenia i wiedzy a grubszy portfel to kupi wszystko(często to snobizm) tylko często tracą na tym inni bo sprzedawcy podwyższają ceny roślin do takiego stopnia że to nie sprzedaż a często rozbój w biały dzień.
Przykład mała brzoza szczepiona 50 zł a pnia tyle co od loda na patyku.Makabra.
Też się z tym spotkałem ceny niektórzy mają jak z kosmosu.
Ale klient zawsze się na to znajdzie.Często spotykam się z tym co niektórzy nie mają za wiele doświadczenia i wiedzy a grubszy portfel to kupi wszystko(często to snobizm) tylko często tracą na tym inni bo sprzedawcy podwyższają ceny roślin do takiego stopnia że to nie sprzedaż a często rozbój w biały dzień.
Przykład mała brzoza szczepiona 50 zł a pnia tyle co od loda na patyku.Makabra.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oprócz cen z kosmosu '"za nic" ( co się niestety często zdarza
)są też ceny uzasadnione, czego czasami laik nie potrafi zrozumieć:
- rzadka ,trudno dostępna odmiana
- wiek rośliny, duża doniczka , a co za tym idzie ( a przynajmniej powinno iść....) dobrze rozbudowany system korzeniowy
- roślina o powolnym wzroście, która wielkość handlową uzyskuje po wielu latach
- rośliny trudne do szczepienia i w ogóle rośliny szczepione są dużo droższe od innych
itp

- rzadka ,trudno dostępna odmiana
- wiek rośliny, duża doniczka , a co za tym idzie ( a przynajmniej powinno iść....) dobrze rozbudowany system korzeniowy
- roślina o powolnym wzroście, która wielkość handlową uzyskuje po wielu latach
- rośliny trudne do szczepienia i w ogóle rośliny szczepione są dużo droższe od innych
itp

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Cena na szkólce to koszt produkcji + zysk szkółkarza.
Cena w hmmm "centrum ogrodniczym" musi pokryć armię sprzedawców, koszt utrzymania obiektu i diabli wiedzą co..
Znajoma mi firma, nazwy nie podam.. kto z okolic Łodzi wie, wywaliła nowy sklep na parę tysięcy m2 za pewno parę mln...
I dlatego szczepiony modrzew (dwa lata od szczepienia) który kosztuje 40-45 zł tam można nabyć za jedyne 130....
O reszcie cen litościwie nie wspomnę.
Cena w hmmm "centrum ogrodniczym" musi pokryć armię sprzedawców, koszt utrzymania obiektu i diabli wiedzą co..
Znajoma mi firma, nazwy nie podam.. kto z okolic Łodzi wie, wywaliła nowy sklep na parę tysięcy m2 za pewno parę mln...
I dlatego szczepiony modrzew (dwa lata od szczepienia) który kosztuje 40-45 zł tam można nabyć za jedyne 130....
O reszcie cen litościwie nie wspomnę.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Ja znam producenta, który w tym roku też wywalił wielki obiekt. Parking, szkło i metal, plac pod gołym niebem... Krząta się tam armia ludzi, którzy doradzają, przestawiają, podlewają itp., oprócz tego producent ma własne szkółki, ale ceny ma wg mnie w porządku. Byliny po 2-3 zł, krzewy od 4 do kilkunastu...
Zdaję sobie sprawę, ze drzewko, które rośnie już kilkanaście lat w donicy i jest na bieżąco przycinane nie będzie kosztować 20 zł - są tam też okazy za kilkaset zł, ale generalnie nia ma szaleństw. Mogą się tam zaopatrzyć i snoby, i kolekcjonerzy, i szarzy ogrodnicy, jak ja
Jak widać - da się
Czasem jednak serce boli, jak widać roślinę za 8 PLN którą się kupiło wcześniej u kogoś innego za 25,-. Cóż, za frajerstwo się płaci...
No to się wygadałem, bo raczej niczego nie wniosłem swoim postem
Zdaję sobie sprawę, ze drzewko, które rośnie już kilkanaście lat w donicy i jest na bieżąco przycinane nie będzie kosztować 20 zł - są tam też okazy za kilkaset zł, ale generalnie nia ma szaleństw. Mogą się tam zaopatrzyć i snoby, i kolekcjonerzy, i szarzy ogrodnicy, jak ja

Jak widać - da się

Czasem jednak serce boli, jak widać roślinę za 8 PLN którą się kupiło wcześniej u kogoś innego za 25,-. Cóż, za frajerstwo się płaci...
No to się wygadałem, bo raczej niczego nie wniosłem swoim postem

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Coma95, wszystkie ceny dotyczyły Krasawicy Moskwy bo takiej poszukiwałam.
Kasia
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawy wątek można przynajmniej się odreagować
.
Ja osobiście byłem w szoku. Płaci się za tak zwane ryzyko zawodowe w porządku-pasjonat kupi świerk za 200-500zł ale czemu ma on kosztować 1500(ten sam świerk tylko w różnym sklepie).Szkółkarz często ma normalną cenę -200-300--->% ceny nakłada sprzedawca który najczęsciej najmniej wniósł pracy a najwięcej chce.Wiem bo widziałem.
Cyprysik lawsona duży przychodzi za 14zł a kosztuje póżniej 30-35 zł
i jeszcze mówi że nie ma z czego opuścić!
Także ja nigdy nie zaakceptuję napędzania cen bo często nie ma powodów żeby tyle brać.

Ja osobiście byłem w szoku. Płaci się za tak zwane ryzyko zawodowe w porządku-pasjonat kupi świerk za 200-500zł ale czemu ma on kosztować 1500(ten sam świerk tylko w różnym sklepie).Szkółkarz często ma normalną cenę -200-300--->% ceny nakłada sprzedawca który najczęsciej najmniej wniósł pracy a najwięcej chce.Wiem bo widziałem.
Cyprysik lawsona duży przychodzi za 14zł a kosztuje póżniej 30-35 zł

Także ja nigdy nie zaakceptuję napędzania cen bo często nie ma powodów żeby tyle brać.
Ja do wątku dodam tylko to, że szkółka i centrum ogrodnicze to normalna sprawa co do różnicy cen, ale szkółka i szkółka też czasami się różni cenami (nie raz widziałem nawet 300% za prawie identyczny materiał).
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
To samo doryczy nasion. Na tej samej torebce tej samej firmy może być nawet różnica kilku zł ( dyptam widziałam od 1.16-5.40) Ja już trzeci sezon mam zamiar kupić nasiona w jednym z e-klepów. Dobra firma i przy zakupach za 50 zł wysyłka za darmo- można dogadać się z sąsiadką, a dodatkowo w tamtym roku dostałam jeszcze dwa gratisy.
Jak ktoś ciekawy mogę podać firmę na PW.
Jak ktoś ciekawy mogę podać firmę na PW.
Pozdrawiam, Monika
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Te droższe egzemplarze to się pewnie kupuje "na fakturę", czyli zapłaci jakaś firma, w której ogródku czy na tarasie z dnia na dzień urośnie wielka reprezentacyjna roślina. Albo ktoś, kogo nie interesuje cena, ani gatunek, a raczej wysokość posadzonych sztuk i żeby koniecznie były duże!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ceny nasion mogą mieć związek z gramaturą.
Sama od koleżanki dostałam namiar na sprzedawcę nasion który co prawda ma ceny wyższe niż inni
ale opakowania nasion mają 3-krotnie większą gramaturę niż tradycyjne.
I nie jest na allegro :P
To tak jak z margaryną - kiedyś wszystkie kostki miały 25 dkg, teraz część jest tańsza ale ma 20 dkg.
Sama od koleżanki dostałam namiar na sprzedawcę nasion który co prawda ma ceny wyższe niż inni
ale opakowania nasion mają 3-krotnie większą gramaturę niż tradycyjne.
I nie jest na allegro :P
To tak jak z margaryną - kiedyś wszystkie kostki miały 25 dkg, teraz część jest tańsza ale ma 20 dkg.
Ja generalnie zgadzam sie w pełni z Anną co do jej argumentów i od siebie dodam że koszty produkcji w szkólkach są różne. Wynikają one z różnic w kosztach utrzymania pracowników ,kosztach środków produkcji (różne nawozy,ziemia, doniczki opłaty za wodę itd) popytu oraz różnice klimatyczno -glebowe też mają wpływ na koszty produkcji (w niektórych regionach lepiej rosną lub zimują w innych gorzej) itd. Dlatego ceny między szkółkami też są zróżnicowane. To samo dotyczy Centrów ogrodniczych - marże są różne bo i koszty są zróżnicowane . Koszty reklamy , reklamacji, infrastruktury ,pracowników , zakupu roślin itd. są różne. Zresztą podobnie jest na całym świecie ,Polska nie jest tu wyjatkiem. Poza tym gdyby ceny wszędzie były jednakowe to i życie byłoby nudnawe.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz