Witam
Zakupiłam ostatnio 2 storczyki. Mają piekne kwiaty i pąki, ale właśnie dzisiaj zauważyłam, że liście zaczynają robić się miekkie i opadają.
Co mam robić by odżyły? Nie chcę ich stracić
Kwiatek nie może być przelany, bo podlewam go strasznie mało raz w tygodniu.
Tak samo pielęgnuję tego, którego dostałam w prezencie, i kwitnie mi już drugi raz.
Raz w tygodniu, to za często. Bardzo prawdopodobne, że go zalałaś. Trzeba sprawdzić stan korzeni. Aby to zrobić, należy delikatnie przytrzymując pędy kwiatowe wywalić podłoże na gazety. Zrób fotki korzeni, zobaczymy. I zwróć uwagę, czy w podłożu nie ma gąbki florystycznej. Jeśli jest - powyrzucaj.
Na tym zdjęciu nie widać, żeby coś mu się działo. A czy nie stoi w za ciasnej osłonce? W sensie: jest w przezroczystej doniczce, która stoi w jakiejś ciasnej ozdobnej osłonce... Tego bardzo nie lubią..
Jednak ta osłonka wygląda na zbyt ciasną. Liście nie wyglądają najgorzej. Storczyk stoi na parapecie, jeśli pod nim jest kaloryfer, to ma zbyt suche powietrze wokół. One lubią sporą wilgotność. Przetrzyj mu liście wacikiem zamoczonym w wodzie z dodatkiem kilku kropel cytryny. Tylko nie zalej serca rośliny.
Phalaenopsis nie powinny stać w osłonkach. To typowy błąd początkujących. Storczyki po to mają przezroczystew doniczki, żeby korzenie miały dostęp światła. Jakiego koloru są korzenie? Jeśli żółte lub brązowe, to należy storczyka wyjąć, obciąć mu te korzenie i posadzić z powrotem.
Wszystkie moje storczyki stoją w osłonkach, ceramicznych i mają się świetnie. Owszem, pierworodny zginął, bo osłonka była za ciasna, dlatego teraz staram się kupować większe, na dno sypię keramzyt i to im najwyraźniej pasuje.
Dlatego byłabym ostrożna w stwierdzeniach typu "Storczyki nie powinny..." tego czy tamtego... Często to sprawa indywidualna.
Ja tez prawie wszystkie w osłonkach glinianych...Obecnie tylko na wiszącej w oknie półeczce nie dałam osłonek, ze wzgl. na ciężar całej półki. Ale jeśli bedę widzieć, ze storczyki się przeważają i wypadają z półki włoże je do osłonek
Co zrobić, jeżeli liście storczyka pomarszczyły się i są miękkie? Może to od słońca ? Lepiej teraz częściej podlewać (ja co tydzień lub więcej robię im kąpiel 30 min)? Byłam prawie 2 tygodnie na wczasach i przez ten czas nikt nie podlewał mojego storczyka.