http://www.zszp.pl/index.php?sub=roslin ... eley&dnr=5
Chciałam trochę napisać o nim,bo jest cudny....
Szukałam na forum, ale nie znalazłam nic o tym powojniku-mam 3 szt -bo zakochałam się w nim,jak zobaczyłam jak kwitnie....Najpierw w ubiegłym roku kupiłam 1 szt,a w tym roku jeszcze 2 takie same. Ich kolor błękitno-lila powala na kolana,a ten kupiony w ubiegłym roku miał kwiaty 20-cm. Powojniki te kwitły aż do teraz-przymrozki i wiatr zniszczyły kwiaty (w opisie ze szkółki -że niby do sierpnia),tylko jeden,którego dopadł uwiąd jakoś marnie się trzyma,tzn ścięłam go przy samej ziemi i mam nadzieję,że wiosną odbije.
Zastanawiam się,czy 3 godz słońca z rana wystarczą mu (temu choremu)-jest posadzony przy altance częsciowo osłonięty dachem i niestety jak kupiłam to sypałam nawóz(pisałam już w innym wątku). Może też powinnam go przesadzić? Czy nie będzie miało to znaczenia?
Może ktoś napisać coś więcej -jeśli takiego powojnika posiada? Jaki jest w pielęgnacji, czego nie lubi...itp. Opisy ze szkółek są marne,tylko podstawowe wiadomości.
Pozdrawiam.Anna
Jeszcze dodam,że niczym nie przykrywałam,a zimy na wschodzie Polski są mroźne-w ubiegłym roku było -30 st C. Więc chyba nie boi sie mrozu.