Proszę o pomoc w zwalczeniu chwastu
Re: Proszę o pomoc:)
Po pierwsze randoup musi być stosowany gdy trwa intensywna wegetacja i przemieszczanie soków w roślinie, a więc maj- sierpień.Po drugie, chwasty, szczególnie te uciążliwe powinny mieć wystarczająco dużą powierzchnię liści by odpowiednia dawka środka mogła być zastosowana.Wiadomo im mniejsze liście, mniejsza roślina tym trucizny mniej
Po zabiegu nie może padać deszcz. U mnie też coś takiego rosło, wykopałam i po sprawie.
- sylwka555
- 50p
- Od: 28 kwie 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak zrobiłam pryskałam w sierpniu i dokładnie zastosowałam sie do przepisu oprysków.Niestety nie podziałało, a mam tego dość dużo i trzyma się bardzo mocno i nie łatwo wykopać go w całości , arośnie u mnie pod lipą i jest tam strasznie twardo. Mechaniczne usuwanie nie wchodzi w grę nie dam rady.
Sierpień to nie najlepszy termin, najczęściej jest wtedy bardzo sucho.Takie rośliny o dużych liściach słabo wtedy rosną, muszą bowiem tak utrzymywać gospodarkę wodną by przetrwać.Zrób zabieg na wiosnę gdy zaczną intensywnie rosnąć.
- sylwka555
- 50p
A ile mam dać randapu na 5 litrów wody?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 paź 2009, o 08:44
- Kontakt:
Możesz zastosować mniej niż pisze w instrukcji i zrezygnować z opryskiwacza. Bierzesz wówczas pędzel(tylko nie machaj nim bo spalisz sąsiednie rośliny) i tymże pędzlem nanosisz środek na liście. Nie spotkałam się by nie poskutkowało. Ważne
- jeśli jest sucho to kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia rośliny dobrze podlać,
- rośliny w momencie zabiegu muszą być suche,
- przez 6 godzin po zabiegu nie może spaść na nie nawet kropelka deszczu,
- temp przy zabiegu musi być co najmniej taka jak w instrukcji.
Jeśli to ci nie poskutkuje to pozostanie ci już tylko albo motyczka albo napalm.
- jeśli jest sucho to kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia rośliny dobrze podlać,
- rośliny w momencie zabiegu muszą być suche,
- przez 6 godzin po zabiegu nie może spaść na nie nawet kropelka deszczu,
- temp przy zabiegu musi być co najmniej taka jak w instrukcji.
Jeśli to ci nie poskutkuje to pozostanie ci już tylko albo motyczka albo napalm.
Zoja
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Chyba nawet na tym Forum ktoś polecał środek o nazwie Fernando, z cyferkami, ale to nie do zapamiętania, a Fernando skojarzyło mi się z byczkiem. Mam zamiar poszukać tego na wiosnę i zastosować na powój i inne paskudy. Temu "Byczkowi' wystarczy, by nie było deszczu 1 godzinę po opryskaniu.
Waleria
- sylwka555
- 50p
Dzięki pozdrawiam.
przy średniej dawce na 5 litrów wody daj 100ml roundupu. Jak dasz 150 ml to też nic się nie stanie.sylwka555 pisze:A ile mam dać randapu na 5 litrów wody?
Chociaż o tej porze roundup będzie działał gorzej, lepiej podziałają środki które bezpośrednio przechodzą do korzenia
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Proszę o pomoc w zwalczeniu chwastu
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ja mam tego niestety bardzo duzo i tez nie moge sobie z nim poradzic. A czy ktos wie jak sie nazywa ten chwast?
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może by dokonać próby termicznej,najlepiej opalarka do opalania starej farby ,po dłuższym ogrzewaniu liście się spalą a korzeń powinien się ugotować.Ja tak usuwałem mech murków oporowych wykonanych z betonu z wystającymi kamieniami polnymi,efekt był znakomity .Uważaj na sąsiednie rośliny oraz na palce.Aleksander.
- sylwka555
- 50p
Dziękuję może spróbuje. Pozdrawiam miłego dnia.