Zielony parapecik Piotrka

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
bedo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 paź 2009, o 21:27

Zielony parapecik Piotrka

Post »

Na wstępie chciałem się przywitać, witam więc zielonych przyjaciół :).

Formalności za nami, więc do rzeczy. Chciałem się pochwalić moim (jak na razie skromnym), zielonym parapecikiem. Wszystko zaczęło się od sierpnia, kiedy to przywiozłem z Tunezji trochę daktyli. Zasadziłem 8 pestek, z czego 4 wykiełkowały no i... zachęciło mnie to do dalszych upraw :). Poza tym postanowiłem 'produkować' wszystko od nasion, a jeśli nie będzie takiej możliwości, to od możliwie najmniejszych sadzonek. Tak więc po kolei:

1. Palmy daktylowe, zasadzone pod koniec sierpnia. Można też dostrzec maleńką żyworódkę, którą dostałem niedawno od znajomego:

Obrazek Obrazek Obrazek

I teraz pytanie za 100pkt, co się stało tej palemce? Żadnych używek jej nie wlewałem, a jest baardzo zakręcona :)
Obrazek

2. Mimoza - bardzo szybko wykiełkowała, nie spodziewałem się, że cokolwiek może wzejść z nasion w 2 dni :)

Obrazek

3. Poziomka, czyli kolejne szybkowschodzące zielsko :). 3 dni zajęło, aż pojawią się malutkie łodyżki. Pewnie za miesiąc będę konsumował przepyszne owoce:

Obrazek

4. Mięta pieprzowa, pewnie jeszcze długo będzie pustka, bo nasionka siedzą dość głęboko:

Obrazek

5. Kierując się zasadą, iść każdy mężczyzna musi zbudować dom, posadzić drzewo i spłodzić syna, zacząłem od środka :). Postanowiłem, że drzewko przed kiedyś wybudowanym domem musi być już nieco wyrośnięte, więc na razie będę sobie je hodował w domku. Sadzonka zakupiona w jednym z supermarketów:

Obrazek

6. Różniste cytrusy. Uwielbiam pomarańcze, a cytrynka przyda się do herbaty. Za grejfrutem natomiast nie przepadam, ale myślę, że zmieni się to, gdy spróbuję owoc, który wyrósł tylko dzięki mnie. Na razie również pusto:

Obrazek Obrazek

7. Papryka zielona - na pewno przyda się do sałatek. Czekam na pierwsze kiełki:

Obrazek

Zdaję sobie sprawę, że puste doniczki to nic ciekawego, ale temat ten zakładam też poniekąd dla siebie, żeby zobaczyć jak roślinki rosną i zmieniają się, jestem trochę sentymentalny :). A tak prezentuje się całość:

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielony parapet Piotrasa

Post »

Witaj :)
Te Twoje 'puste' doniczki są niezwykle ciekawe, ja z ciekawością będę podglądać jak będą rosły Twoje roślinki. Szczerze podziwiam ludzi, którzy hodowlę zaczynają od nasionek bądź pestek :) Jak widać roślinki rosną u Ciebie jak na drożdżach - ciekawa jestem mimozy, mam nadzieję, że wyrosną piękne roślinki :) Młodziutkie palmy daktylowe są urocze :D Z chęcią będę do ciebie zaglądać :)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
catleya
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lis 2009, o 21:23

Re: Zielony parapet Piotrasa

Post »

Wątek obserwowac będę z zapartym tchem :)
Palemce kibicuję baardzo. Jest moją ulubioną w tym towarzystwie :D
Podziwiam determinację i cierpliwośc, bo ja nie dosc, że codziennie wsadzałabym nos do doniczki w nadziei że coś już wyrosło, to w końcu poddała się i poleciała prędko po jakiś rozrośnięty kwiec.
Zazdroszczę zaś satysfakcji z później wyhodowanych okazów. ;:3
Powodzenia!
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielony parapecik Piotrka

Post »

:wit
Witaj na Forum zdrowo zakręconych.
Zaimponowałeś Mi swoją cierpliwością. ;:180 Przyznam, że ja jestem niecierpliwa i tak jak Catleya wcześniej czy później (raczej wcześniej) zaczęłabym grzebać w doniczkach. A to jest niewskazane.
Gratuluję więc i będę obserwować twoje osiągnięcia w hodowli. Trzymam kciuki ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Witaj Piotrze na forum! :wit :wit :wit
Z wielką przyjemnością będę do ciebie zaglądac i obserwowac, jak rosną Twoje maluchy. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
bedo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za cieplutkie powitanie :)
Kasiu - Mimoza na pewno wyrośnie piękna i zdrowa, bo już nabiera odpowiednich dla niej odruchów, a mianowicie w ciągu dnia listki są otwarte, a na noc się zamykają, choć reakcji na dotyk na razie sprawdzać nie będę, to by było chyba za dużo wrażeń dla biednego, małego kwiatka ;-)
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Post »

Witaj
Palemka tak ma :D moja jest jeszcze bardziej zakręcona :lol:
Dokuczałam jej, że jest jednoliścienna a niedawno pokazał się drugi liść :tan
catleya
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lis 2009, o 21:23

Post »

Powiedzcie mi co to jest dokładnie za odmiana tej palemki? Ukrzekła mnie :lol:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Ja też chciałam wyhodować palmę daktylową z nasionka, kupiłam daktyle, a one były wypestkowane :(
Waleria
Awatar użytkownika
bedo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Catleyo, jest to daktylowiec właściwy, czyli Phoenix dactylifera.

Walerio, pewnie kupowałaś u nas... Ja przywiozłem owoce z tunezyjskiego bazarku i nie dość, że były przepyszne (ponoć te eksportowane są dosładzane i jakieś inne cuda niewidy), to każdy miał nasionko.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Tak, oczywiście kupowałam u nas, ale kiedyś jak kupiłam, to były z nasionkami, nawet sobie wyhodowałam małą palemkę, ale obsiadły ja jakieś paskudy, a było to w epoce przedforumkowej, więc bidulka dokonała żywota zimą na balkonie.
Waleria
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p
Od: 7 maja 2009, o 20:38

Post »

Witam i gratuluje palm daktylowych.Ja tez przywiozlam pare, ale niestety nic mi nie wyszlo.Zycze dalszych sukcesow, zebysmy mogli tu na forum troche twoich roslinek poogladac. :P
Aneta
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Hej twoje przyszłe roslinki moga byc bardzo ciekawe będę zaglądac tym czasem zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
m@jk@
500p
500p
Od: 9 wrz 2009, o 03:23
Kontakt:

Post »

Witaj Piotrku :wit
fanie się zapowiadają te Twoje maluszki :) życzę Ci wytrwałości i cierpliwości przy pielęgnowaniu ich :)
i będę zaglądać z ciekawości jak rosną :D
a co do do tego domu, drzewa i syna...to powodzonka w realizacji dalszych kroków :D
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Poszukuję Calatea crocata i Calathea wavestar, rufibarba
Zapraszam do mnie
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Witam Cię na forum odjechanych kwiatomaniaków!!! :wit :wit Będę obserwować,na jak długo starczy Ci zapału do uprawy zielonasków? Pozdrowionka. :D :D :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”