Zgłosiłem się w liceum do konkursu, polegającego na stworzeniu atlasu roślin (zdjęcie + opis). Mają to być rośliny z mojego najbliższego otocznia. Planuję zamieścić część zdjęć roślin z mojego ogrodu i część zdjęć gatunków dziko rosnących na okolicznych łąkach/lasach. Chciałbym Was prosić o pomoc - nie wiem na ile poszczególne rośliny z mojego ogrodu nadają się do atlasu roślin Wyżyny Lubelskiej, i na pewno nie będę potrafił nazwać wszystkich dziko rosnących roślin.
Na początek wymienię parę roślin z mojego ogrodu, których występowanie na Wyż. Lub. wydawało mi się najbardziej prawdopodobne. Prosiłbym o zweryfikowanie jej, i wymienienie tych, które rzeczywiście tu rosną w stanie dzikim:
- słonecznik jadalny
- zimowit jesienny
- mak (syberyjski?)
- aksamitka
- winobluszcz pięciolistkowy
- rudbekie: naga, owłosiona, błyskotliwa
- nasturcje
- tulipany
- porzeczka biała
- mięta pieprzowa
- malwa
- jeżówka
- rumianek
- łubin
A może znacie jakieś ciekawe, dość pospolite (i ciekawie wyglądające o tej porze roku) rośliny Wyż. Lub., które warto by zamieścić w atlasie?
Jeśli mój wątek spotka się z jakimś zainteresowaniem, to chętnie dodam pierwsze zdjęcia dzikich roślin do identyfikacji

Wiem że ten post odbiega trochę od tematyki działkowo-ogrodowej, ale w końcu gdzie znajdę lepszych specjalistów od roślin, jak nie na tym forum