Rośliny Wyżyny Lubelskiej

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Rośliny Wyżyny Lubelskiej

Post »

Witam :)
Zgłosiłem się w liceum do konkursu, polegającego na stworzeniu atlasu roślin (zdjęcie + opis). Mają to być rośliny z mojego najbliższego otocznia. Planuję zamieścić część zdjęć roślin z mojego ogrodu i część zdjęć gatunków dziko rosnących na okolicznych łąkach/lasach. Chciałbym Was prosić o pomoc - nie wiem na ile poszczególne rośliny z mojego ogrodu nadają się do atlasu roślin Wyżyny Lubelskiej, i na pewno nie będę potrafił nazwać wszystkich dziko rosnących roślin.

Na początek wymienię parę roślin z mojego ogrodu, których występowanie na Wyż. Lub. wydawało mi się najbardziej prawdopodobne. Prosiłbym o zweryfikowanie jej, i wymienienie tych, które rzeczywiście tu rosną w stanie dzikim:
- słonecznik jadalny
- zimowit jesienny
- mak (syberyjski?)
- aksamitka
- winobluszcz pięciolistkowy
- rudbekie: naga, owłosiona, błyskotliwa
- nasturcje
- tulipany
- porzeczka biała
- mięta pieprzowa
- malwa
- jeżówka
- rumianek
- łubin

A może znacie jakieś ciekawe, dość pospolite (i ciekawie wyglądające o tej porze roku) rośliny Wyż. Lub., które warto by zamieścić w atlasie?

Jeśli mój wątek spotka się z jakimś zainteresowaniem, to chętnie dodam pierwsze zdjęcia dzikich roślin do identyfikacji :)
Wiem że ten post odbiega trochę od tematyki działkowo-ogrodowej, ale w końcu gdzie znajdę lepszych specjalistów od roślin, jak nie na tym forum :D Pomożecie?
x_P-42

Post »

Daj kilka zdjęć, pomożemy , ile się da.
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na razie mam 4. Nie wiem ilu roślinom jeszcze przed zimą zdążę zdjęcia zrobić w naturze, dlatego chciałbym wykorzystać jak najwięcej już gotowych zdjęć z mojego ogrodu :) Cały atlas to docelowo 10 - 20 roślin.
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

No, nikt nie wie? Szczególnie mi zależy na korekcie tej listy roślin z mojego ogrodu, żebym w piątek mógł już pani od biologii powiedzieć, zdjęcia jakich roślin zamieszczę...
X-4-1
---
Od: 15 sie 2009, o 12:57

Post »

Pierwsze to wilczomlecz sosnka, drugie to chyba ostrożeń polny - oset. 3 i 4 trzeba sprawdzić w atlasie chwastów
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paweł, nie bardzo wiem o co Ci chodzi z roślinami ogrodowymi. Te, które wymieniłeś, występują w całej strefie naszego klimatu, a więc na Lubelszczyźnie też.
Teraz trudno będzie zrobić dobre zdjęcia do atlasu roślin - znakomita większość już przekwitła, wydała owoce, czy nawet zanikła. Wydaje mi się, ze w atlasie powinny być zdjęcia rośliny w różnych okresach wegetacji.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

Chodzi mi o to, że zdjęcia roślin w moim ogrodzie mam właśnie w różnych okresach wegetacji i już gotowe, dlatego chciałbym zamieścić ich jak najwięcej (kosztem tych różnych chwastów). Ale np zimowit - występuje w górach, ale czy także na lubelszczyźnie? Coś sorka od biologii mówiła że nie koniecznie...

Chcę się upewnić, czy te rośliny z listy rzeczywiście tu występują, żeby móc bez wątpliwości umieścić je w atlasie i napisać nieco gdzie występują (nad rzeką, na polach itp.) i w jakich miejscach - np. w okolicach Lubartowa.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”