Pod balkonem
Pod balkonem
Jak najlepiej zagospodarować miejsce w ogrodzie pod balkonem? Jest to miejsce, do którego nie dociera deszcz więc nie wiem czy lepiej wysypać tam jakieś kamyczki czy może wsadzić coś, co nie będzie wymagało ciągłego podlewania. Jednak wolałabym mieć tam coś zielonego, gdyż miejsce to rzuca się w oczy po wejściu na posesję. Proszę o rady.

- paulina.sz
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 wrz 2009, o 11:20
- paulina.sz
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jeśli nie chcesz podlewać to posadź obok tego miejsca (żeby miało wodę) jakieś pnącze i puść je w kierunku miejsca pod balkonem
co się nadaje ? winobluszcz pięciolistkowy, winobluszcz trójklapowy, bluszcz pospolity, hortensja pnąca
jeśli jesteś w stanie założyć tam malutki system nawadniający (np. kroplujący) to polecam runiankę japońską (również w odmianach) lub barwinka
kwitną i bardzo dobrze czują się w takich miejscach 
co się nadaje ? winobluszcz pięciolistkowy, winobluszcz trójklapowy, bluszcz pospolity, hortensja pnąca
jeśli jesteś w stanie założyć tam malutki system nawadniający (np. kroplujący) to polecam runiankę japońską (również w odmianach) lub barwinka

Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- paulina.sz
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie zaszkodzi mu 
tylko wybierz odpowiedni gatunek i odmianę
najlepsze do pełnego cienia są vinca minor i vinca minor 'variegata'

tylko wybierz odpowiedni gatunek i odmianę
najlepsze do pełnego cienia są vinca minor i vinca minor 'variegata'
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- paulina.sz
- paulina.sz
Re: Pod balkonem
Ja mam podobny problem, więc też wrzucam tutaj.
Mam pod schodami miejsce, w którym chciałabym coś posadzić, ale musiałoby być to w jakimś pojemniku, ponieważ nie mam tam ziemi, ale beton.
Nie mam zdjęcia, ale wstawiam coś podobnego, co znalazłam w internecie:

U mnie ta wnęka jest trochę niższa. Chodzi mi o to, żeby ją czymś zasłonić, ale obok jest chodnik więc nie może to też bardzo wystawać poza wnękę.
Proszę o podsuwanie mi pomysłów, najlepiej jakieś zdjęcia.
Dzięki z góry.

Mam pod schodami miejsce, w którym chciałabym coś posadzić, ale musiałoby być to w jakimś pojemniku, ponieważ nie mam tam ziemi, ale beton.
Nie mam zdjęcia, ale wstawiam coś podobnego, co znalazłam w internecie:

U mnie ta wnęka jest trochę niższa. Chodzi mi o to, żeby ją czymś zasłonić, ale obok jest chodnik więc nie może to też bardzo wystawać poza wnękę.
Proszę o podsuwanie mi pomysłów, najlepiej jakieś zdjęcia.
Dzięki z góry.

"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Re: Pod balkonem
Może postawić tam donicę z kratownicą:

Ale tak, żeby donica była pod schodami, a kratownica na zewnątrz (czyli postawić ją odwrotnie) i żeby coś się po niej pięło na zewnątrz?
Tylko co chciałoby tam rosnąć?
Może jakieś bluszcze?

Ale tak, żeby donica była pod schodami, a kratownica na zewnątrz (czyli postawić ją odwrotnie) i żeby coś się po niej pięło na zewnątrz?
Tylko co chciałoby tam rosnąć?
Może jakieś bluszcze?
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus