Kiedyś w jakimś wątku rozmawialiśmy o potrzebie stworzenia tu u nas kompendium storczykowej wiedzy podręcznej, pamiętacie? Doszliśmy do wniosku, że dobrze by było, że potrzeba, bo ułatwiło by nam to życie i ...na tym sprawa stanęła. Chodzi mi o rady przećwiczone na własnej skórze, odpowiedzi tu na forum na najczęściej zadawane pytania, ewentualnie w trudniejszych przypadkach odnośniki do innych sieciowych miejsc (jako wyjątek a nie reguła). Dlaczego mamy to robić skoro google Twoim przewodnikiem i wszystko w sieci można znaleźć? Ano dlatego, że dla części z nas to forum jest podstawowym miejscem rozmów o storczykach, takim naszym miejscem w sieci najbliższym sercu. A w domu każdy chce mieć ładnie i wszystko na miejscu, prawda?

Poręcznie i wygodnie byłoby zrobić to tak, jak jest na niektórych znanych mi forach: linki do tematów "zielonych" zebrane w jednym podwieszonym wątku. Oczywiście nic na siłę, nic na hurrra: ma być spontanicznie i w miarę napływu ciekawych wątków. Teraz cała kupa wiedzy ginie w wątkach prywatnych, i to wręcz z efektem rozchodzącej się fali czego przykładem jest Bogumiłowa nalewka drożdżowa i efekty jej stosowania, uprawa storczyków w szkle czy jakość wody do podlewania (w tym dobre doświadczenia z wodą "mineralną"). Jeśli Szefostwo nie miałoby nic przeciwko - może warto by było?
Tematy, które wydają mi się konieczne w tym naszym niezbędniku to: woda i jej jakość, hodowla w wodzie, nawożenie (w tym przywołane już drożdże), oczywiscie już istniejący wątek o vandzie, vandzie w podłożu, o storczykowych wakacjach pod chmurką (wręcz ze zdjęciami z wiosny i jesieni jeśli ktoś byłby tak uprzejmy), o reanimacji, najczęstszych problemach itp itd.
Bardzo prosiłabym o Wasze opinie - wszak moje odczucie w kwestii braku takiego zbioru nie jest jedyne słuszne