Gryzonie - zabezpieczenie palmy w ogrodzie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
lilith
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 sie 2009, o 15:30

Gryzonie - zabezpieczenie palmy w ogrodzie

Post »

Witam.
Chciałbym zapytać jak zabezpieczyć roślinę (palma) przed gryzoniami po jej posadzeniu w ogrodzie?

Chodzi mi o zabezpieczenie na ziemi (stosować siatki lub inne ogrodzenie, jeśli tak to jakie polecacie),
oraz podziemne (jakaś agrowłóknina, coś innego i czy to nie przeszkadza roślinie swobodnie się rozwijać?)

Pytam ponieważ w tym roku posadziłem palmę, zrobiłem jakieś prowizoryczne ogrodzenie, ale szkodnik przyszedł (najprawdopodobniej) od strony ziemi. Efekt był taki, że palma wyglądała jakby została pociągnięta od dołu, korzeń zjedzony, a liście jakby oderwane i poupychane w ziemie.
Awatar użytkownika
marcinxl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2009, o 11:11

Post »

Jeśli system korzeniowy został mocno uszkodzony to taka palma będzie miała małe szanse na przetrwanie zimy bo dobre ukorzenienie to podstawa aby stawić czoła polskiej zimie. Jaki to gatunek palmy?
Strefa klimatyczna: 6a
lilith
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

W tym roku w kwietniu posadziłem dość młodą (ok dwóch lat) palmę trachycarpus fortunei, ale niestety jakiś gryzoń wręcz zjadł cały korzeń (korzeń nie był bardzo duży i był bardziej w kształcie cebulki niż korzenia). Z roślinki zostały tylko pourywane liście jakby upchane w ziemie. Gdy zacząłem rozkopywać okazało się, że coś zjadło (od spodu, chyba robiąc podkop) cały korzeń, przez co liście urwały się i były jakby poupychane do ziemi.

Teraz kupiłem nową, starszą (ok 3,5 roku) palmę. Póki co trzymam ją w domu i przesadziłem do nowej doniczki (w porównaniu z poprzednią ma już spore korzenie). W przyszłym roku planuje ją zasadzić na wsi, ale chcę ją zabezpieczyć przed szkodnikami, które zjadły poprzednią palmę, stąd pytanie jak zabezpieczyć nad i pod ziemią (ogrodzenie + agrowłóknina czy może coś innego - jakieś pomysły, nazwy producentów/towarów?)

Proszę o informację.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można posadzić roślinę (nie tylko palmę!) w ażurowym koszu na śmieci wkopanym w ziemię, albo w "skrzynkę" zrobioną domowym sposobem z drobnej siatki metalowej. Wykopuje się rowek, wykłada się pasem siatki o oczkach 1,5 / 2 cm, dokłada się boczki i w tak przygotowaną rynienkę sadzi roślinę. Wielkość dołka zależy od gatunku rośliny.

Problem z gryzoniami jest jednak taki, że potrafią do smacznej cebuli czy kłącza dobrać się i od dołu i od góry!!! Dlatego w 100% skuteczne są jedynie takie "skrzyneczki", które po posadzeniu rośliny nakrywamy taką samą siatką, jak wieczkiem i dopiero zasypujemy górną warstwą ziemi. Ale to z kolei ma swoje wady, nie ma jak przekopać, czy wzruszyć ziemi w otoczeniu rośliny, bo płytko pod powierzchnią znajduje się siatka p. gryzoniom :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
lilith
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nalewka dziękuję za informacje.
Właśnie o czymś takim myślałem. Zastanawiam się tylko jak duże wykonać zabezpieczenie aby nie przeszkadzało roślinie rosnąć?
Tak samo ze skrzynką - wiadomo, że wieko będzie dobre póki roślina jest mała, co robić z takim zabezpieczeniem gdy roślina zacznie rosnąć?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poczytaj tu:
- Nornice
Albo wpisz w naszą wyszukiwarkę hasło "kret" i znajdziesz całe mnóstwo tematów i pomysłów. Po co powtarzać nasze długie wątki, skoro już są :D
- Kret, nornica czy...? - 1cz.(05.09-06.04)
- Kret, nornica czy...? - 2cz.(06.04-06.12)
- Kret, nornica czy... - 3cz.(07.01-07.06)
- Kret, nornica czy... - 4cz.(07.06-...
- Krety i walka z nimi!!!!!!!!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”