Truskawka powtarzająca
-
- 50p
- Od: 27 maja 2007, o 18:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Truskawka powtarzająca
Witam, w ubiegłym roku wiosną w sklepie ogrodniczym kupiłam truskawkę powtarzającą Selva / zachowałam etykietkę z wytłoczki z sadzonkami/ . Posadziłam ją na osobnej grządce żeby nie wymieszała się z innymi gatunkami. Kiedy zakwitła w maju , na połowie sadzonek usunęłam kwiaty, żeby jesienią mieć choć parę owoców. Niestety nie zakwitły ponownie. W sklepie uzyskałam informację , że Selva w pierwszym roku nie owocuje dwukrotnie. W tym roku natomiast owocowała w czerwcu - teraz mamy sierpień a na krzaczkach nie ma nawet śladu jakichkolwiek kwiatków. Czy jest szansa , że jeszcze zakwitnie ? Ponownie rozmawiałam ze sprzedawcą a on stwierdził ,że to taki nietypowy rok, że może nie owocować powtórnie. Czy jest to wiarygodne czy też zostałam najzwyczajniej oszukana i sprzedano mi inny gatunek .
Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Pozdrawiam - Teresa
Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Pozdrawiam - Teresa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 wrz 2008, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Truskawka powtarzająca nie owocuje .....
U mnie w tym roku z 50 krzaczków tylko 2 zakwitły ponownie. To musi być jakiś nietypowy rok.
Ja natomiast mam 3letnie krzaczki tej truskawki. Po lipcowych deszczach (krzaki były całe przykryte wodą) po zebraniu owoców (nadawało się ok 10-15% do spożycia) liście porobiły się czerwone i ogólnie ostro zarosły chwastami. Wyciąłem zielsko, zostawiłem serce truskawek (po 3 młodziutkie listeczki) i teraz mam pięknie kwitnące i owocujące truskawki
Nie są tak dorodne truskawki jak wczesnym latem ale do pojedzenia na działeczce nadają się super
Teraz śmieję się z sąsiadów(działkowiczów co mają działeczkę ponad 30lat i mógłbym być ich wnukiem), którzy wszystko wiedzą i doradzają młodym działkowiczom (mam działkę 3 lata) : "źle Pan robi , to trzeba tak jak u mnie ...." 8)

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Warto poczytać też tu:
ścinanie truskawek- powtórne owocowanie?
ścinanie truskawek- powtórne owocowanie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś w tym jest.
Nie wiem jaką mam odmianę ( zastałam na działce ), w zeszłym roku nie powtarzały, ale w tym roku wcześnie pościnałam starsze liście i większość powtarza.
Niezbyt obficie ale codziennie było po kilka truskawek do podskubania :P
Zatem to golenie truskawek okazuje się mieć wpływ na powtórne owocowanie.
Nie wiem jaką mam odmianę ( zastałam na działce ), w zeszłym roku nie powtarzały, ale w tym roku wcześnie pościnałam starsze liście i większość powtarza.
Niezbyt obficie ale codziennie było po kilka truskawek do podskubania :P
Zatem to golenie truskawek okazuje się mieć wpływ na powtórne owocowanie.
-
- 50p
Re: Truskawka powtarzająca nie owocuje .....
No i sprawa wyjaśniła się. Po dokładnej analizie i obejrzeniu fotek Selvy doszłam do wniosku że sprzedano mi inną odmianę. Wykopałam krzaczek i pokazałam w sklepie. Następnego dnia był dostawca sadzonek. Przyznano mi rację , że nastąpiła pomyłka. W zamian otrzymałam owocujące sadzonki ale nic nie zrekompensuje mi te 2 sezony oczekiwania na jesienne truskawki. Reklamacja była możliwa ponieważ zachowałam etykietki no i poza tym wcześniej sugerowałam swoje wątpliwości w tym sklepie. Nigdy nie ma gwarancji , że wyrośnie nam dokładnie to co zostało sprzedane. Kiedyś zamiast lwiej paszczy wyrósł mi przepiękny pełny różowy mak.
Pozdrówka - Teresa
Pozdrówka - Teresa
Pozdrawiam- Teresa
truskawka powtarzająca
Witam
W zeszłym roku narzekałem na truskawi, że dają owoce tylko raz a inspekt zajęty długo. Słyszałem, że są odmiany owocujące do jesieni, jaki gatunek polecacie i czy w ogóle polecacie takie modyfikowane truskawki.
Truskawki maja byc głownie dla dzieci i do deserów.
Dzięki
W zeszłym roku narzekałem na truskawi, że dają owoce tylko raz a inspekt zajęty długo. Słyszałem, że są odmiany owocujące do jesieni, jaki gatunek polecacie i czy w ogóle polecacie takie modyfikowane truskawki.
Truskawki maja byc głownie dla dzieci i do deserów.
Dzięki
Re: Truskawka powtarzająca .....
Proponuję kupić Linosa i Albion Nie przejesz a smak wyśmienity tylko to to lubi wodę i dobre żarełko a truskawek będzie duuuużo
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Re: Truskawka powtarzająca
Przeszukałam internet ale nie znalazłam linosy w ilości do 100 sztuk,raczej oferty do upraw towarowych a nie dla działkowców,w małych ilościach znalazłam albion.
-
- 50p
W ub. roku też miałam Albion, jest super, słodziutka owocowała do mrozów, miałam 10 krzaczków.
Jeden mankament to to, że prawie nie wytwarza rozłogów i nie ma z czego powiększyć plantację i odmłodzić sadzonki. U nas sklepy ogrodnicze jej nie mają i trzeba kupować przez internet. W ub. roku trochę zaniedbałam działkę przez te upały ale do jedzenia na bieżąco wystarczało dla wszystkich. Na przetwory były inne odmiany. W tym roku zamierzam dokupić sadzonki tej odmiany.
Pozdrawiam - Teresa
Jeden mankament to to, że prawie nie wytwarza rozłogów i nie ma z czego powiększyć plantację i odmłodzić sadzonki. U nas sklepy ogrodnicze jej nie mają i trzeba kupować przez internet. W ub. roku trochę zaniedbałam działkę przez te upały ale do jedzenia na bieżąco wystarczało dla wszystkich. Na przetwory były inne odmiany. W tym roku zamierzam dokupić sadzonki tej odmiany.
Pozdrawiam - Teresa
Pozdrawiam- Teresa
-
TessGa skoro piszesz,że albion dobry to się skuszę,z powtarzających mam evie2,owoce smaczne,ale zawiodłam się na terminie owocowania.Pierwsze owocowanie wczesne i dość obfite,póżniej długa przerwa i zaowocowały w listopadzie,no oczywiście nie dojrzały,może to błędy w uprawie,ale się zawiodłam i dlatego szukam czegoś lepszego.
Zastanawia mnie dla czego ja miałem z frigo i rozłogi rosły jak wściekłe.ATessGa pisze: Jeden mankament to to, że prawie nie wytwarza rozłogów i nie ma z czego powiększyć plantację i odmłodzić sadzonki.
Witam
anulab truskawki powtarzające często mają to do siebie , że powtórne kwitnienie jest późne i mało owoców zdąży się zebrać . Można temu przeciwdziałać ale trzeba wtedy zrezygnować całkowicie albo częściowo z owocowania wiosennego . Proponuję u części krzaczków wykonać następujący zabieg . Oberwać lub wyciąć pędy kwiatostanowe w terminie wiosennym , powinno to skutkować tym , że sadzonki nie wysilą się na wczesne owocowanie i swoje siły skierują na owocowanie powtórne . Ale może się to również skończyć tylko mocniejszym wyrastaniem rozłogów które też powinno się usuwać .
Pozdrawiam Tomek
anulab truskawki powtarzające często mają to do siebie , że powtórne kwitnienie jest późne i mało owoców zdąży się zebrać . Można temu przeciwdziałać ale trzeba wtedy zrezygnować całkowicie albo częściowo z owocowania wiosennego . Proponuję u części krzaczków wykonać następujący zabieg . Oberwać lub wyciąć pędy kwiatostanowe w terminie wiosennym , powinno to skutkować tym , że sadzonki nie wysilą się na wczesne owocowanie i swoje siły skierują na owocowanie powtórne . Ale może się to również skończyć tylko mocniejszym wyrastaniem rozłogów które też powinno się usuwać .
Pozdrawiam Tomek
Po rozpoczęciu owocowania Liosa i Albion owocują regularnie do samej jesieni .
-
Tomekwie, no właśnie ja usuwałam kwiatostany wiosenne,zostawiłam tylko te najwcześniejsze,które dojrzały nawet przed honeoye.Lato było suche,co prawda były podlewane,ale może zbyt mało.Faktycznie rozłogów nie usuwałam bo chciałam ją rozmnożyć.Spróbuję albiona i porównam,linosa jak dla mnie nie osiągalna.Trafiłam kiedyś w sklepie na smaczną truskawkę i wydłubałam z niej nasiona,które bezpośrednio dałam do ziemi,nasiona wykiełkowały i miałam truskawki z nasion,To chyba była odmiana camarosa.W sezonie jak zaowocowała z innymi to zupełnie mi nie podeszła,taka typowo sklepowa odmiana,a zimą smakowała wybornie.