Brzozy i irga - czym ściółkować
Kora nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie. Ściółkowanie bardzo pomaga młodym drzewom, a jeszcze bardziej ich właścicielom. Oszczędzisz sobie dużo czasu na podlewaniu i odchwaszczaniu. Kora wzbogaci ziemię w próchnicę. Lekkie zakwaszenie nie będzie miało żadnego znaczenia.
Jeśli deszcz nanosi glinę, to zrób mały wał dookoła drzewek. Taki który sprawi, że woda którą je podlewasz nie rozleje się dookoła i jednocześnie nie napłynie nic z zewnątrz. Glinę lepiej wybrać.
Jeśli deszcz nanosi glinę, to zrób mały wał dookoła drzewek. Taki który sprawi, że woda którą je podlewasz nie rozleje się dookoła i jednocześnie nie napłynie nic z zewnątrz. Glinę lepiej wybrać.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Kiedyś jak się otworzyło worek, to kora pięknie pachniała. Teraz to są tylko odpadki zmieszane z ziemią. Jakość kory bardzo spadła
Kora jak wszystko ulega rozkładowi. Gdy się rozkłada, mikroorganizmy zużywają azot, co może wpłynąć na jego mocne ograniczenie w podłożu. Należy o tym pamiętać i przed rozłożeniem kory, dobrze jest dać np kurzaku (na wiosnę oczywiście).
A tak w ogóle, brzoza to chwast, więc urośnie wszędzie i na wszystkim

A tak w ogóle, brzoza to chwast, więc urośnie wszędzie i na wszystkim

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
... i czytam pilnie wątki:blackjack pisze:(...)teraz zwracam uwagę i (...)
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12893
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8544
i inne o ściólkowaniu roślin

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozdrabniacze do gałęzi, jak sama nazwa wskazuje, służą do rozdrabniania gałęzi
A rezultat tego rozdrabniania gałęzi, to zrębki świetnie służące do ściółkowania rabat, pojedynczych drzewek i żywopłotów. Dlatego podałam też ten odnośnik

A rezultat tego rozdrabniania gałęzi, to zrębki świetnie służące do ściółkowania rabat, pojedynczych drzewek i żywopłotów. Dlatego podałam też ten odnośnik

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.