Caralluma

Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Caralluma

Post »

czy caralluma tez wymaga zimowania?? proszę o opisanie jak zimować kaktusy
mam ja w domu i czekam aż zakwitnie ale jeszcze nie zimowała czy kaktusy w czasie zimowania mogą być w piwnicy w bloku??
a jeśli nie to czy w czasie zimowania mogą być na szafce dalej od okna??
z góry dziękuję
:D
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Caralluma cokolwiek to jest na pewno nie jest kaktusem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to jest sukulent
a nawet to proszę o odp dotyczącą zimowania
i dziękuję karo za stronkę super jest :D
sukulenty zimują?
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

więc moja caralluma jest miękka a rosną jej nowe pąki czy pędy podlewać czy nie podlewać?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Oczywiście podlać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ryszka
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 16:48

Post »

Miałam taką Karalumę przez 3 lata. Od kwietnia do września powinno się ją regularnie podlewać co tydzień lub co dwa (zależy to od rodzaju podłoża, im bardziej piaszczyste tym szybciej wysycha, należy podlać, gdy podłoże jest zupełnie suche). Wodę należy lać na podstawkę, a najlepiej nalać do większej miseczki i wstawić do niej pojemnik z karalumą. Niestety Twoja rośnie w ceramicznej doniczce i na niej pojawią się plamy, więc albo przesadź je do plastikowej, albo ostrożnie podlewaj od góry. Pędy karalumy powinny być zawsze grube i twarde, nawet zimą. Twoja wygląda na zasuszoną albo gniją jej korzenie.
Latem najlepiej rośnie na balkonie bezpośrednio na słońcu, ma wtedy najładniejszy wzorek na pędach, poza tym jak kwitnie, to niezbyt ładnie pachnie (oględnie się wyrażając :lol: ). Zimą może stać na słonecznym parapecie w normalnie ogrzewanym pokoju, byle nie nad kaloryfetem i wcale nie należy jej podlewać, chyba że na parapecie jest powyżej 18 stopni, to raz na miesiąc można podlać, żeby kompletnie nie wyschła.
Najważniejsze jest słoneczne stanowisko! Moja karaluma tak traktowana rosła i kwitła bez problemu, choć na początku nie wiedziałam, że to jest karaluma i jak się nią zajmować.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myślę że za mało miała wody...
a więc zaczynam ją podlewać aż do wysuszenia podłoża ...
nie mam możliwości wystawiania jej na balkon bo mieszkam w bloku...
a propos kwitnienia jak pachnie albo raczej czym?
Ryszka
200p
200p

Post »

a propos kwitnienia jak pachnie albo raczej czym?
Mnie ten zapach kojarzy się z chlorem i zgnilizną, jest intensywny i bardzo nieprzyjemny. Kwiatki są małe i nie mają wartości dekoracyjnej, można je oberwać.
Ryszka
200p
200p

Post »

Obrazek

A to zdjęcie mojej kwitnącej karalumy z zeszłego roku.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no tak...
nie wiem co robić ..
czy to na pewno caralluma?
jak często ją podlewać bo jak widzę moja jest ciemna a nowe odrosty nie są tak jasne
co 2 dzień w tej doniczce jest suchutko nawet aż do dna co robić pomocy!!
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

odp mi ktoś?
Ryszka
200p
200p

Post »

Ale niecierpliwy jesteś!
Na zdjęciu, które zamieściłeś jest na pewno carraluma (i jakieś kaktusy), tylko bardzo zabiedzona.
Jak chcesz, żeby wyglądała lepiej - radzę:
1. wyjąc z tej glinianej doniczki i przesadzić do plastikowej, najlepsza będzie raczej płaska i szeroka;
2. podłoże powinno składać się z ziemi dla kaktusów (ze sklepu ogrodniczego) wymieszanej pół na pół z gruboziarnistym piaskiem lub żwirkiem (ze sklepu akwarystycznego) lub z agroperlitem (wygląda ja drobny styropian, jest w sklepach ogrodniczych); podłoże z piaskiem będzie cięższe i doniczka będzie więcej ważyć, podłoże z perlitem jest bardzo lekkie; można też wymieszać piasek z perlitem i oba dodać do ziemi dla kaktusów; na wierzch najlepiej dać ziemię bez perlitu, bo na słońcu robi sie brązowy i brzydko wygląda;
3. w takie podłoże wsadzić pędy karalumy na głebokość 1-2 cm;
4. podlewać nie częściej niż raz na tydzień nawet jak podłoże jest suche; caraluma to sukulent i świetnie znosi brak wody, ale szybko zdechnie jak będzie jej miała za dużo;
5. Najlepiej podlewać wsadzając pojemnik z karalumą do większego pojemnika z wodą; woda powinna sięgać do połowy pojemnika z karalumą; zostawić nawet na pół godziny żeby roślina się "wystarczająco napiła"; wyjąć i odczekać aż nadmiar wody ścieknie i dopiero wtedy postawić na podstawce;
6. karaluma będzie dobrze rosła tylko w miejscu, gdzie przynajmniej przez pół dnia ma słońce; uwaga! podobno źle rośnie w miejscu słonecznym przez cały dzień, szczególnie w samo południe i na zewnątrz (szyba okienna zatrzymuje część promieniowania);

Życzę powodzenia!
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to urwać pęd carallumy od macierzystej i wsadzić do doniczki przygotowanej wg. twojej receptury ??
ok postaram się tak zrobić ...
i jeszcze wszystkie kaktusy lepiej mieć w takiej ziemi bo moje są w mieszance piasku
drobnego z ziemią uniwersalną ale na razie nie chcę znowu męczyć kaktusów z przesadzaniem ...
wiem jestem niecierpliwy.. :)
Ryszka
200p
200p

Post »

Nic nie urywaj, tylko te roślinki które już masz, wsadź do nowej doniczki. Odpowiednio traktowana roślina zacznie się rozrastać i pojawią się nowe zdrowe pędy, zazwyczaj pojawiają się "z ziemi", bo odrastają od starych pędów. W przyszłym roku będziesz miał cały pojemnik ładnej karalumy.
Podłoże, które opisałam, nadaje się do większości kaktusów i innych sukulentów. Gotowa ziemia "dla kaktusów" sprzedawana w sklepach zazwyczaj jest za mało przepuszczalna, tzn. ma za mało tego, co nieorganiczne (np. piasku lub perlitu) w stosunku do składu organicznego (czyli tego, z czego roślina pobiera składniki odżywcze).
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”