Witam : )
Mam do Was parę pytań
Mam do zagospodarowania pas ~15m x 4m(na razie bez trawy i chwastów bo usunąłem), umiejscowiony zaraz przy siatce. Zastanawiam się jak to zagospodarować. Mam nawet dużo kamieni, myślałem nad skalniakiem, ale przez to, że teren dotyka siatki, wydaje mi się, że to odpada. Może macie jakieś pomysły ? Sad Najlepiej bym to odgrodził od reszty działki, ale czym i jak ? Nie mam pojęcia bo przymierzam się do tego pierwszy raz w życiu i tak naprawdę pomysłu również brak. Jak będę w poniedziałek na działce to może zamieszczę parę zdjęć tego kawałka.
Może macie jakieś pomysły, jakieś linki, może mnie natchnie Smile
2. Czy macie jakiś sprawdzony sposób do rozmnożenia czarnej i czerwonej porzeczki ?
Pozdrawiam i dziękuję
Pas terenu do zagospodarowania
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
przy siatce możesz posadzić jakieś pnącze - jakie to zależy od tego gdzie mieszkasz (strefa przemarzania), nasłonecznienia miejsca oraz czego oczekujesz - całorocznej szczelnej bariery czy dekoracyjnej ściany
przed pnączem możesz posadzić np niskie odmiany barwnych berberysów, pięciorniki czy irgi - spokojnie będą sobie rosły na kamienistej ziemi
możesz również przemieszać je z jałowcami, czy kosodrzewinami które na takiej glebie sobie poradzą
a jeśli chodzi o kompozycję - nie twórz równych linii z takich samych roślin - wydłużysz sobie wnętrze - znacznie lepiej będzie jeśli stworzysz rabaty o falistym kształcie - optycznie poszerzą ci ten wąski pas i urozmaicą
przed pnączem możesz posadzić np niskie odmiany barwnych berberysów, pięciorniki czy irgi - spokojnie będą sobie rosły na kamienistej ziemi
możesz również przemieszać je z jałowcami, czy kosodrzewinami które na takiej glebie sobie poradzą
a jeśli chodzi o kompozycję - nie twórz równych linii z takich samych roślin - wydłużysz sobie wnętrze - znacznie lepiej będzie jeśli stworzysz rabaty o falistym kształcie - optycznie poszerzą ci ten wąski pas i urozmaicą
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ad2. Ja się śmieję,że wtykam patyk do ziemi, a wyrasta mi porzeczka.
Ucinam zdrewniały pęd, na dole ukośnie, a na górze prosto. Ma mieć z 4 - 5 oczek. Zostawiam 1 listek na górze, resztę usuwam. Zanurzam w ukorzeniaczu do sadzonek zdrewniałych. Robię w ziemi otwór i wkładam sadzonkę po listek, dobrze dociskam ziemię. Podlewam, przykrywam włókniną. Za 2 lata są już pierwsze jagódki. Ważne, żeby sadzonka nie wyschła, więc najlepiej posadzić w miejscu zacienionym. Ukorzenia mi się 99%. W ten sposób zrobiłam z porzeczkoagrestu żywopłot. Powodzenia!
Ucinam zdrewniały pęd, na dole ukośnie, a na górze prosto. Ma mieć z 4 - 5 oczek. Zostawiam 1 listek na górze, resztę usuwam. Zanurzam w ukorzeniaczu do sadzonek zdrewniałych. Robię w ziemi otwór i wkładam sadzonkę po listek, dobrze dociskam ziemię. Podlewam, przykrywam włókniną. Za 2 lata są już pierwsze jagódki. Ważne, żeby sadzonka nie wyschła, więc najlepiej posadzić w miejscu zacienionym. Ukorzenia mi się 99%. W ten sposób zrobiłam z porzeczkoagrestu żywopłot. Powodzenia!
Waleria