Wierzba wspaniała(Salix magnifica )
Wierzba wspaniała(Salix magnifica )
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Byłabym Ci bardzo wdzięczna
Wierzba bez problemów rośnie w gruncie, strat pozimowych zero, trzeba przycinać nadmiernie wybujałe pędy bo wiatr nimi niemiłosiernie targa i przygina całe drzewko. Z momentu zakupu pamiętam, że ta wierzba ma nazwę zaczynającą sie na "W" i jest to nazwisko jakiegoś pana

Wierzba bez problemów rośnie w gruncie, strat pozimowych zero, trzeba przycinać nadmiernie wybujałe pędy bo wiatr nimi niemiłosiernie targa i przygina całe drzewko. Z momentu zakupu pamiętam, że ta wierzba ma nazwę zaczynającą sie na "W" i jest to nazwisko jakiegoś pana

Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
- adamza07

- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Salix magnifica http://www.dur.ac.uk/images/BotanicGard ... nifica.jpg
Podobną wierzbę kupiłem kiedyś w botaniku,pod nazwą"Erdringeri" (może być przekręcona).W necie nie znalazłem opisu.Kwitła przed iwą,bazie podobnego kształtu,nieco większe.
Podobną wierzbę kupiłem kiedyś w botaniku,pod nazwą"Erdringeri" (może być przekręcona).W necie nie znalazłem opisu.Kwitła przed iwą,bazie podobnego kształtu,nieco większe.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
adamza 07 ale ty masz nosa 
Rozwiązałeś naszą zagwózdkę , teraz stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że wierzba, która rośnie mi w ogródku to
Dziękuję Ci ogromnie
Rozwiązałeś naszą zagwózdkę , teraz stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że wierzba, która rośnie mi w ogródku to
Salix magnifica http://www.dur.ac.uk/images/BotanicGard ... nifica.jpg
Dziękuję Ci ogromnie
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
- krzysiek86

- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A jakże!
rośnie w Polsce np w Jaśle
Ja ją kupiłam w szkółce pod Jasłem, ale jak pisałam wcześniej nie pamiętam jej polskiej nazwy

Wątpię, że stanie sie popularna: "wiechy" jej do góry rosną (przynajmniej tej mojej), przycinanie nie zmusza jej natomiast do większego zagęszczania się. Mimo wszystko ma oryginalnie duże liście i nikt nie wierzy, że to wierzba. Jedyny dowód to duże bazie wiosną.
Wątpię, że stanie sie popularna: "wiechy" jej do góry rosną (przynajmniej tej mojej), przycinanie nie zmusza jej natomiast do większego zagęszczania się. Mimo wszystko ma oryginalnie duże liście i nikt nie wierzy, że to wierzba. Jedyny dowód to duże bazie wiosną.
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród