Malutka kaskada

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
lonix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2009, o 21:46

Malutka kaskada

Post »

witam

Jestem kompletnym nowicjuszem w tych sprawach dlatego też poszukałem odpowiedniego forum, zarejestrowalem się iszukam pomocy.

Sprawa wyglada nastepujaco.
Taras domu usytuowany jest na pewnej wysokosci i na okolo domu mam skalniak z duzymi i miejszymi kamieniami. W jedny m miescu ma 3 ladnie usytuowane kamienie co dalo mi do myslenia o zrobieniu kaskadu. Kaskada moze duzo powiedziane.
Chcialbym aby puscic wode z wywierconego otworu w gornym kamieniu lub bezposrednio z niego maskując otwor wyjsciowy. Woda zlatuje po kamieniu i wpada na drugi kamien lub bez posrednio w malej wielkosci zbiorniczek wodny (jest miejsce pomiedzy dwoma dolnymi kamieniami okolo 30cm2 powierszni. Tam woda sie zbiera i wylewa pomiedzy tymi wlasnie kamieniami spadajac na jakij jeden plaski ktory uloze pod szczelina miedzy nimi. A z nigo na ulozone male kamyczki.

Takie male cudenko nie halasujace zbytnio.

Chodzi o to aby wode spod tych kamyczkuw transpotrowac do gory pompką gdzies 1m do gory.
Nie wiem jak podesjc do sprawy. Moje pytania;
1' jakiej wielkosci zbiornik musze miec pod tymi kamieniami i w jaki sposob zbierac wode. Przypiominam ze zbiera ona sie wyzej ale nie ma jej za wiele.
2' jakiej mocy pompka i moze podyniety pomysl jakiej firmy itd. Woda ma splywac delikatnie czyli cos regulowanego byloby najlepsze abym dobral sobie moc strumienia wody.
Nie che oczywiscie tracici masy pradu na to przedsiewziecie ale sodza ze na takie małe coś to chyba mozna dobrac jakas pompeczke.
3' jak to wszystko podlaczyc aby mialo rece i nogi?

Ten srodek pmiedzy kamieniami chce wybetonowac szczelnie i posypac kamyszkami.
Dołączam fotki.
Z gory Dzięki za pomoc. Jutro chce sie zabierac za wybetonowanie odpowiednich czesci wiec jeśli ktos odowie dzisiaj to Dzięki wielkie.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Malutka kaskada

Post »

Witaj Lonix,
Poztaram się wytłumaczyć na czym to polega.
lonix pisze: Chcialbym aby puscic wode z wywierconego otworu w gornym kamieniu lub bezposrednio z niego maskując otwor wyjsciowy. Woda zlatuje po kamieniu i wpada na drugi kamien lub bez posrednio w malej wielkosci zbiorniczek wodny (jest miejsce pomiedzy dwoma dolnymi kamieniami okolo 30cm2 powierszni. Tam woda sie zbiera i wylewa pomiedzy tymi wlasnie kamieniami spadajac na jakij jeden plaski ktory uloze pod szczelina miedzy nimi. A z nigo na ulozone male kamyczki.
Takie male cudenko nie halasujace zbytnio.
W takiej konfiguracji może być problem z przelewaniem się wody po kamieniach do tego małego zbiorniczka, a następnie na ten mały płaski kamień. Cały dowcip polega na takim skierowaniu wody, aby cała spływała do tego zbiorniczka a następnie z niego była kierowana na kamień. W takiej sytuacji trzeba by było dać mały próg w zbiorniczku, z którego woda spływa na kamień poniżej.
Zastanawiam się natomiast nad sensem budowy takiej kaskadki. Kaskady i źródełka kamienne w ogrodzie, budujemy jak najbliżej miejsca naszego odpoczynku, w pobliżu altany lub tarasu, aby obserwować wodę w ruchu, oraz słuchać jej plusku. Obie te czynności, proszę mi wierzyć, działają na nasze nerwy kojąco i taki "hałas" nie jest uciążliwy.
Chodzi o to aby wode spod tych kamyczkuw transpotrowac do gory pompką gdzies 1m do gory.
Nie wiem jak podesjc do sprawy. Moje pytania;
1' jakiej wielkosci zbiornik musze miec pod tymi kamieniami i w jaki sposob zbierac wode. Przypiominam ze zbiera ona sie wyzej ale nie ma jej za wiele.
2' jakiej mocy pompka i moze podyniety pomysl jakiej firmy itd. Woda ma splywac delikatnie czyli cos regulowanego byloby najlepsze abym dobral sobie moc strumienia wody.
Nie che oczywiscie tracici masy pradu na to przedsiewziecie ale sodza ze na takie małe coś to chyba mozna dobrac jakas pompeczke.
3' jak to wszystko podlaczyc aby mialo rece i nogi?
Ad 1. Myślę że ok 200 -300 litrów, i takiej głębokości aby stojąca w nim pompa nie zasysała powietrza w momencie jej uruchomienia. Ponieważ spada wtedy poziom wody w zbiorniku.
Ad 2. Myślę że pompka o wydajności ok 1000 l/h i wysokości podnoszenia 2 m, będzie wystarczająca. Można założyć na wyjści zawór kuowy do regulacji wydajności.
Ad 3. Na rysunku pokazuję sposób zmontowania vałej instalacji.
[quote[Ten srodek pmiedzy kamieniami chce wybetonowac szczelnie i posypac kamyszkami.
Dołączam fotki.[/quote]
Proponował bym raczej zbudowanie całości na folii PVC lub geomembrany EPDM. Nie umiejętne wybetonowanie skończy się popękaniem betonu po pierwszej zimie. Poza tym betonowanie w technice innej niż siatkobeton zaimpregnowany, skończy się tym że beton będzie nasiąkał wodą.
Innym problemem będzie uszczelnienie kamieni położonych na betonie, trzeba je tak uszczelnić aby woda nie wpływała pod nie, lecz płynęła nad nimi. Na folii najprostszym, a zarazem trwałym i ekologicznym sposobem, jest uszczelnienie gliną. Jak to zrobić piszę TUTAJ
Z gory Dzięki za pomoc. Jutro chce sie zabierac za wybetonowanie odpowiednich czesci wiec jeśli ktos odowie dzisiaj to Dzięki wielkie.
Pierwsza zasada przy budowie założeń wodnych w ogrodzie mówi "Śpiesz się powoli". Najpierw przemyśl wszystko bardzo dokładnie, a przy samej budowie zalecam dokładność, w wykonaniu. Pośpiech będzie się mścił jak coś się źle zrobi to naprawa będzie bardzej pracochłonna niż robienie kaskady od nowa

Obrazek

ps. A tak już poza wszystkim, to na naszym Forum używamy polskiej czcionki i znaków interpunkcyjnych, klawisz ALT nie gryzie, patrz Regulamin Forum Dział II, § 2, punkt r.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”