Nowa działka - wątki połączone
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2008, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nowa działka
Właśnie zakupiłem działkę na Jurze Kr. - Częst. Jestem laikiem w tej dzidzinie!!!Nie mam wody ani prądu, tylko równy teren zarośnięty starą trawą (taką jurajską).Proszę o doradę co zrobić czy trawę randapm zniszczyć i potem koniem bronować i wyrównać teren i dopiero coś robić????? A może coś innego????
Proszę o pilną i szybką poradę!!!!
Będę oczywiście miał i inne zapytania ale to po kolei!!!!
wva@interia.pl
Odbierz proszę PW
(wiadomość prywatną)- aniawoj
Proszę o pilną i szybką poradę!!!!
Będę oczywiście miał i inne zapytania ale to po kolei!!!!
wva@interia.pl
Odbierz proszę PW
(wiadomość prywatną)- aniawoj
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
We wszystkim pomożemy - nie martw się
Najpierw musisz jednak napisać jak duża jest Twoja działka, jaką tam masz glebę i najważniejsze - co chciałbyś tam zrobić? Czy będziesz budował dom? Czy chcesz cała obsadzić? Chcesz rośliny ozdobne czy użytkowe?

Najpierw musisz jednak napisać jak duża jest Twoja działka, jaką tam masz glebę i najważniejsze - co chciałbyś tam zrobić? Czy będziesz budował dom? Czy chcesz cała obsadzić? Chcesz rośliny ozdobne czy użytkowe?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Podpowiem trochę w sprawie trawy. Jeśli nie chcesz wszystkiego przeorać i siać nowej wystarczy że skosisz tę która jest na wysokość 3-4 mm. Popatrzysz czy ziemia jest równa, jeśli nie dosypiesz ziemi w miejsca "zapadnięte". Wystarczy dostarczyć jej powietrza poprzez aerację. Później użyć trochę nawozów, aby wyeliminować chwasty (te które widzisz możesz wyciąć nożem ale koniecznie z korzeniem). W taki sposób możesz uzyskać niezły trawnik przez wydawanie większej ilości pieniędzy. Oczywiście po użyciu nawozów trzeba trawnik podlać, ale piszesz że nie masz wody, i tu może być kiepsko. Należałoby wykopać studnię...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 sie 2008, o 16:54
Nowa zaniedbana działka
Witam!
Niedawno dostałem działkę ogrodniczą od rodziców(ok500m2) i mam problem :/ Działka stoi zaniedbana od ok. 5lat co najmniej i tu zaczynają się moje pytania do WAS :
*działka jest bardzo zarośnięta chwastami i dziką trawą... Zupełnie nie mam pojęcia co muszę zrobić by zasiać nową trawę (chcę zasiać na całej powierzchni)
*kiedy najlepiej zabrać się za "przywracanie" działki?? Teraz na jesień czy może na wiosnę??
*jakie niezbędne narzędzia ogrodnicze będę musiał nabyć by przywrócić, pielęgnować trawę ??
Na razie to tyle ;)
Pozdrawiam
Niedawno dostałem działkę ogrodniczą od rodziców(ok500m2) i mam problem :/ Działka stoi zaniedbana od ok. 5lat co najmniej i tu zaczynają się moje pytania do WAS :
*działka jest bardzo zarośnięta chwastami i dziką trawą... Zupełnie nie mam pojęcia co muszę zrobić by zasiać nową trawę (chcę zasiać na całej powierzchni)
*kiedy najlepiej zabrać się za "przywracanie" działki?? Teraz na jesień czy może na wiosnę??
*jakie niezbędne narzędzia ogrodnicze będę musiał nabyć by przywrócić, pielęgnować trawę ??
Na razie to tyle ;)
Pozdrawiam
Tą trawę i chwasty najlepiej wykopać, by zrobić miejsce dla nowej trawy. Ja spryskałem wszystko Roundup'em, po 4 dniach przekopałem wszystko, rozwaliłem bryły i wyrównałem teren grabiami. Nie wiem jedynie czy dasz radę przekopać 500m2 :Pmaciej_GDA pisze: działka jest bardzo zarośnięta chwastami i dziką trawą... Zupełnie nie mam pojęcia co muszę zrobić by zasiać nową trawę (chcę zasiać na całej powierzchni)
Radziłbym na wiosnę, ponieważ już zaczyna robić się zimno (przynajmniej u mnie) i młodziutka trawka nie wytrzyma zimy.maciej_GDA pisze: kiedy najlepiej zabrać się za "przywracanie" działki?? Teraz na jesień czy może na wiosnę??
Szpadel, grabie, widły amerykańskie do karczowania większych roślin (jakieś krzewinki czy podagrycznik pospolity.maciej_GDA pisze:
Zaczekaj jeszcze na opinie innych - ja jestem początkującym :P
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- 0p - Nowonarodzony
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zastanów się, czy zależy CI na "czystym" trawniku, czy chcesz mieć po prostu estetycznie i funkcjonalnie. Bo jak chcesz mieć "czysty" trawnik to musisz użyć rundupu, a jak nie to wystarczy kosić, reszta się sama zrobi po jednym sezonie. Nowa trawa wyrośnie po spryskaniu, ale zawsze zatruwa się sobie w ten sposób teren. Przed użyciem każdej chemii należy się dobrze zastanowić, czy faktycznie jest to potrzebne. Pisząc prace ziemne miałam na myśli przygotowanie terenu pod rabatki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Roundap jest środkiem chemicznym i nikt nie ma co do tego wątpliwości, co do skutków, to producent tego środka twierdzi że rozkłada się całkowicie w glebie, inni twierdzą inaczej.
To Ty masz podjąć decyzję cz pryskać, czy kopać widłami amerykańskimi na głębokość 2 sztychów wideł( bo wtedy można wybrać większość kłączy chwastów) 500 m. kwadratowe.
Mogę Ci podpowiedzieć , tylko tyle że roundap najlepiej i najszybciej działa gdy rośliny(chwasty) intensywnie rosną, a więc wiosną. Na sianie trawnika w tym roku( w tym przygotowanie gleby) już chyba za późno . Pozdrawiam . Tadeusz.
To Ty masz podjąć decyzję cz pryskać, czy kopać widłami amerykańskimi na głębokość 2 sztychów wideł( bo wtedy można wybrać większość kłączy chwastów) 500 m. kwadratowe.
Mogę Ci podpowiedzieć , tylko tyle że roundap najlepiej i najszybciej działa gdy rośliny(chwasty) intensywnie rosną, a więc wiosną. Na sianie trawnika w tym roku( w tym przygotowanie gleby) już chyba za późno . Pozdrawiam . Tadeusz.
-
- 0p - Nowonarodzony
cokolwiek tam planujesz, musisz zacząć od przygotowania gleby - po obsianiu trawą, posadzeniu krzewów, drzewek będzie za późno.
Na tym etapie zakładania trawnika można wiele poprawić - a CO to zależy od potrzeb ( wapnowanie, nawozy organiczne itp. ).
A glebę do siewu przygotuj jesienią lub bardzo wczesną wiosną - po przekopaniu/orce ziemia musi się uleżeć i trzeba ją perfekcyjnie wyrównać.
Znam przypadek, gdzie byle jak przygotowano ziemię na ponad 1 ha i "oszczędny" inwestor na swoim traktorku do koszenia za 14 000 zł musiał walczyć, aby się utrzymać w siodle
Ps. A o trawikach tematów tu cała masa np.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 59&start=0
Na tym etapie zakładania trawnika można wiele poprawić - a CO to zależy od potrzeb ( wapnowanie, nawozy organiczne itp. ).
A glebę do siewu przygotuj jesienią lub bardzo wczesną wiosną - po przekopaniu/orce ziemia musi się uleżeć i trzeba ją perfekcyjnie wyrównać.
Znam przypadek, gdzie byle jak przygotowano ziemię na ponad 1 ha i "oszczędny" inwestor na swoim traktorku do koszenia za 14 000 zł musiał walczyć, aby się utrzymać w siodle

Ps. A o trawikach tematów tu cała masa np.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 59&start=0
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
O cokolwiek pytasz, użyj najpierw naszej Wyszukiwarki. Wpisz hasło "trawa", "trawnik", czy coś podobnego, albo chociaż zerknij do wątku:
- Trawnik - spis linków, opisy problemów
- Trawnik - spis linków, opisy problemów
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nowa działka
Witam -jestem tez posiadaczką działki 500m2 ,którą kupilam 1 sierpnia tego roku.Była w stanie opłakanym-przez 9 albo więcej nieużytkowana,niepielęgnowana,jeden wielki ugór.Na moje szczęście oprócz paru samosiejek brzóz nic na niej nie zasadzono ( tylko na końcu piękne choiny i modrzewie i to najbardziej mi odpowiadało bo widok z tarasu domku był bajkowy.I na dodatek po całej działce wlało się mnóstwo gałęzi częściowo wrośniętych w ziemię.Myślałam,że sytuacja jest nie do opanowania ,że zanim zobaczę świeżą trawę upłynie wiele czasu.Moim celem nie byl trawnik tzw.bezchwastowy miało być zielono,czysto i świeżo.Przystąpiłam do szturmu- z synem i szwagrem skosiliśmy 2 kosiarkami dwukrotnie raz wyżej potem na maksa nisko całe to zielsko i grabiłam,grabiłam wszystko co się da i paliłam wieczorami - trwało to tydzień prawie.Drugi etap- zamówiłam dużą wywrotkę dobrej ziemi -torfu i zamówiłam ogrodzenie (2 boki+brama i furtka czas oczekiwania 2 tygodnie).Przy pomocy miejscowego ziemia została roztaczkowana na mniej więcej 5 cm na 2/3 obszaru i wyrównane zostały wgłębienia różne.I grabiłam grabiłam a następnie pożyczyłam walec i wszystko powalcowałam i posiałam trawę-dużo trawy cały wór,poczym znowu powalcowałam i podlewałąm podlewałąm zraszaczem delikatnie.Nie uwierzysz po tygodniu rosła trawa piękna zielona i moja!Radość była wielka! I kosiłam,kosiłam.Strasznie się napracowałam ale minęły 3 miesiące 1 listopada a ja mam piękną trawę. Zdążyłam ją skosić 6 razy!Jest mocna,wcale nie ma dużo chwastów.W międzyczasie założyłam ciekawy skalniak.Padałam ze zmęczenia,poświęciłam 10 dni urlopu ale warto było!Posadziłam trochę iglaków.Mam nadzieję,że wszystko przetrwa i wiosną po zimie będzie co podziwiać.W zał.zdjęcie mojej działki
pozdrawiam i życzę sukcesów
pozdrawiam i życzę sukcesów

Danuta- właścicielka działki 500m2 od 3 miesięcy,którą zamierza urządzić po prostu pięknie i przytulnie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 maja 2009, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nowa działka nowy kłopot
witam. dostaliśmy z mężem działkę, na której był kiedyś sad. potem przez ok. 4 lata nic na tej ziemi się nie działo. trawa po kolana. chciałabym zaplanować tam mały warzywniak, wsadzić kwiaty, jakieś krzewy. od czego zacząć? znajomi sugerują nam zlanie całej działki silnie żrącym środkiem na perz, ale ja mam wątpliwości. chcę tam mieć warzywa, więc mam obawy, czy to aby nie skazi mi ziemi na długie lata... może po prostu wystarczy posiać gorczycę/ łubin, żeby użyźnić glebę i nie kombinować z chemią. doradźcie proszę ogrodowemu laikowi!