Jak wygląda krzew róży Chopin ?
- kania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak wygląda krzew róży Chopin ?
Obejrzałam wiele zdjęc samego kwiatu, nie wiem jednak jak wygląda krzew. Mam 3 Chopiny i chciałbym skomponowac rabatę. Czy jest szeroki? Rozgałęzia się czy raczej strzeliście idzie w górę? Czy ktoś mógłby mnie oświecic?
- Ania Kropelka
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
To róża mojej cioci i powinna być już dawno odmłodzona, co roku jest podcinany na wysokość 50 cm, potem dość szybko rośnie. Szerokość jednego krzewu licz na 1 m, w katalogach pisze 0,60 ale lepiej mieć trochę miejsca z zapasie bo jak te róże nie mają przewiewu to łapie je mączniak na jednorocznych przyrostach. Co do cięcia - wycinany jest co roku jeden najgrubszy i najstarszy konar, szybko wyrastają mu nowe konary, jest dość żywotny. Jeszcze jedno - ta odmiana lubi przemarzać, najlepiej go mocno okrywać przy dużych spadkach temperatur. Zrób dużą rabatę by miały dużo powietrza i najlepiej by nie rosły w jednej linii, nie będą wtedy mocno się zacieniać.
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Jo37 pomęczę Cie jeszcze
Czy cięłaś krzak specjalnie w ten sposób, żeby był smukły czy on "sam z siebie" rósł z trzema pędami? A może wcale nie był smukły, pomimo zaledwie trzech pędów? Jakiej mniej więcej był szerokości cały krzew? Teraz pytam już tylko z ciekawości, bo Chopiny już posadzone. Dałam je w odległości niecałego metra od siebie. Myślę, że u mnie nie będą zbyt bujne, bo mają chłodno i wietrznie.