Środek przyśpieszający procesy gnilne (?)

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
adash
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 maja 2009, o 23:37

Środek przyśpieszający procesy gnilne (?)

Post »

Witam.

U mnie na działce rosła trawa, która została "zdjęta" przez ciągnik jednak teraz ręcznie wydłubuje resztki kęp trawy z ziemią i składuje na jedno miejsce. Trawa już jest uschła. Czy jest możliwość polania, zasypania czegoś tych kęp trawy z ziemią, żeby pozbyć się trawy i żeby szybko zgniło ?
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przychodzi mi do głowy jedynie coś azotowego :oops: Gnojówka, albo gnojówka z pokrzyw. Albo w ostateczności mocznik. Chociaż cudów się nie spodziewaj, jednej nocy nie zniknie. Lecz zamiast roku może się przegniwać przez pół...
Tylko w tym czasie wykiełkują wszelkie nasiona wyciągnięte na światło dzienne :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale dlaczego chcesz, żeby coś ci w ogródku gniło??? Nie lepiej żeby zbutwiało? Albo inaczej - przekompostowało się na nawóz naturalny? Gnicie to smród, butwienie to zapach (to taki skrót myślowy :P).

Są w handlu specjalne gotowe preparaty do przyspieszania procesu kompostowania, można też posypywać azofoską, mocznikiem, dodawać krwawnik, mączkę kostną itd.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ułóż pryzmę korzeniami do góry,każdą warstwę posyp mocznikem, przykryj czymś grubym ,nie przepuszczającym światła a przepuszczającym deszcz,np.workami jutowymi. Zapomnij o tym na 2 lata .Po tym czasie będziesz miała tzw ziemię darniową.
Kaśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”