Mam wiąza Ulmus carpinifolia 'Wredei' i strasznie go męczy ta choroba

Arku,czy masz może zdjęcie chorego drzewka ,które mógłbyś wkleić .AurorA pisze:Czy ktoś z forumowiczów wie w jaki sposób można zwalczyć tzw. chorobę wiązów holenderskich?
Mam wiąza Ulmus carpinifolia 'Wredei' i strasznie go męczy ta chorobaCzy jest ratunek?
U Wiązów holenderskich odmiany 'Wredei' (Ulmus hollandica 'Wredei') często latem brązowieją i zasychają końcówki (części liści) na skutek silnego nasłonecznienia. Podobne zjawisko wystepuje także na innych roślinach o zółtych liściach np. żółtolistne odmiany berberysów, pęcherznic itd.goni@k pisze: Mam "wrednego "wiąza (mały egzemplarz sadzony ostaniej wiosny) i latem zasychały mu na brązowo końcówki liści .Dopatrzyłam się też w czubkach gałązek białej watki .Nie udało mi sie zdiagnozować tej choroby (nikt nie umiał pomóc) .Naprzemiennie pryskałam preparatem grzybobójczym i owadobójczym ale bez większych efektów(tak mi doradzonow sklepie ogrodniczym).
Nie wiem czy drzewko przetrwa zimę bo na dodatek jesienią po zrzuceniu liści piesek pogryzł niektóre gałęzie.
Zielone,puste w środku bąble okazały się galasami... To wyklucza wielkopąkowca.Przyczyną powstawania galasów mogą być :owady i niektóre inne zwierzęta oraz bakterie i grzyby.Galasy powstają dzięki lokalnym przyśpieszonym podziałom komórkowym stymulowanym np. wstrzyknięciem śliny.Narastająca tkanka jest żródłem pokarmu dla pasożyta a jednocześnie stanowi dla niego ochronę.Owady galasotwórcze to : mszyce,chrząszcze,błonkówki i muchówki. Osobniki różnych pokoleń ze względu na znaczne różnice morfologiczne były opisywane jako odrębne gatunki.Marta Precht pisze:mam wiąz górski odmiana "zwisła".Na niektórych liściach pojawiły się bąble zielone, w środku puste.