Decis 2,5 EC na pomidory?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
TOOLEK
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2009, o 23:25

Decis 2,5 EC na pomidory?

Post »

Witam
Miesiąc temu posadziłem pomidorki (koktajlowe,malinowe,krakowskie) ,na razie są tylko kwiaty.
Znajomy mnie ostrzegał przed różnymi chorobami ,więc kupiłem Decis 2,5 ECi nie wiem
czy mam już popryskać czy jak będą owoce (w ulotce nic na ten temat nie pisze)?
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

:shock: :shock: :shock: Dlaczego chcesz pryskać??? Czy masz na pomidorach jakieś szkodniki??? Przecież ten środek służy do zwalczania szkodników ssących oraz gryzących. Nie na choroby.

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
TOOLEK
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2009, o 23:25

Post »

to co mam zrobić żeby było dobrze???
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Nie panikowac i przeczytac w dziale o warzywach tematy o pomidorach.Jest ich duzo.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łomatko Tolek, to tak jakbyś chorego na nosówkę psa, leczył preparatem na pchły.
Są tak z grubsza biorąc 3 rodzaje środków ochrony roślin; pestycydy- owadobójcze, herbicydy- chwastobójcze i fungicydy- grzybobójcze. Do pierwszych oprysków, czyli do czerwca zdążysz na tym forum uzupełnić swoją wiedzę na temat chorób pomidorów. W zależności czy pomidory masz w gruncie, czy pod osłonami, czy zechcesz stosować ciężką chemię, czy bardziej ekologiczne preparaty; wszystkiego się dowiesz ale musisz pobiegać po wątkach. Powodzenia
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Bardzo dużo przydatnych informacji jest tutaj na forum :) Poszukaj, poczytaj.
W jednym zdaniu to dbać o pomidory, obserwować czy mają się dobrze, karmić , pielęgnować a jak zauważysz szkodniki lub chorobę wtedy możesz działać :D Można robić opryski chemiczne jak i niekonwencjonalne.
Kiedy będziesz miał problem z pomidorami wtedy pytaj w dziale warzywniczym.

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

TOLKU- obawiam się że zmarnuje Ci się DECIS, jeżeli kupiłeś go na pomidory. Bardzo rzadko zdarza się że mszyca atakuje liście pomidora, jeżeli atakuje już to te najmniejsze , dopiero się pokazujące, widać to gołym okiem, bo wtedy listki zaczynają się zwijać, skręcać. Jeżeli masz uprawę pomidorów w tunelu to czasami pojawia się podobny objaw zwijania się listków ( wierzchołkowych), ale w zasadzie jest to skutkiem panujących wysokich temperatur w tunelu.

W każdym razie gdybyś zauważył takie objawy ( zwijanie się liści) , nie śpiesz się z opryskami, tylko dokładnie obejrzyj te listki na kilku krzaczkach, jeżeli są na dolnych częściach malutkie "stworzonka" to wtedy użyj tego decisu, ale to musisz byc pewny by niepotrzebnie siebie nie truć. Jeżeli uprawiasz paprykę, to mszyce częściej atakują paprykę, ale też nie jest to ulubiony pokarm mszyc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”