Lilie wodne - bordowy kolor liści

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Lilie wodne - bordowy kolor liści

Post »

Czy o tej porze roku wszystkie lilie wodne mają bordowe liście, czy tylko u mnie? Czy można na tej podstawie powiedzieć coś na temat odczynu wody?
ania1590
Awatar użytkownika
SEWERYN_S
50p
50p
Od: 3 maja 2009, o 12:36

Post »

Witam. U mnie także mają bordowe liście ale czy to normalne, to nie wiem, ponieważ lilie mam od zeszłego roku i nie znam się na nich , ale sądze że to raczej po zimie i się dopiero wybarwią. Myślę, że w tym temacie wypowie się ktoś, kto się na tym zna i ma praktykę.
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To zależy od odmiany lilii, ale generalnie można przyjąć że pierwsze liście lilii wodnych są bordowe.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

Nie koniecznie. Liście lili te podwodne(np białej lili) są jasno zielone a liście pływające, skórzaste są zielone zazwyczaj z wierzchu a od spodniej strony są brunatne. Liście podwodne zazwyczaj są zielone no chyba że to jakaś szczególna odmiana lili która ma wszystkie liście bordowe.Młode liście podwodne mogą być po prostu zaglonione i dlatego wyglądają inaczej niż zwykle(u mnie często tak bywa).
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

AurorA pisze:... generalnie można przyjąć że pierwsze liście lilii wodnych są bordowe.
Uważam ,że to jest właściwa odpowiedź na Twoje pytanie Aniu.
Mam lilie od dawien dawna i zawsze ich pierwsze liście (choc nie tylko) są bordowe.
To zależy moim zdaniem od temperatury wody.
Póki sie nie ogrzeje póty liście będą bordowe.
Tak dziś wygląda moje oczko

Obrazek
Zielone liście należą do grzybieńczyka jeden duży z lewej strony do grążela.
Liście lilii zaczynają się przebarwiać na zielono ale wcześniej były całkowicie bordowe.
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Lilia

Post »

Podłącze sie pod ten temat:

Wsadziłem dziś do swojego oczka lilie jednak nie wszystkie liście dotykają powierzchni, czy to jest jakiś problem?, czy to może zaszkodzić roślinie?
Pozdrawiam Łukasz

Pogoda jak kobieta zmienna jest :D
Awatar użytkownika
SEWERYN_S
50p
50p
Od: 3 maja 2009, o 12:36

Post »

No to super, u mnie jest podobni jak u Karo, może nie aż tyle ale kolorki się zgadzają. pozdr
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

skórzaste liscie lilii pojawia sie z czasem i nie od razu siegna tafli wody, niektorzy zalecaja by zakupionej dopiero roslinie uciąć "stare" pływajace liscie zanim wsadzimy ja na inna głębokosc niz byla wczesniej wsadzona i "zatapiac" ją stopniowo tzn układać kosz z liliami co kilka dni(gdy ogonki lisciowe ze skorzastymi liscmi pływającymi zaczna sie wydłuzac ku słoncu) na coraz to niższy stopien oczka az osiagniemy zakladana głebokosc a ogonki lisciowe beda na tyle długie by sięgnely tafli wody i pozwolily lisciom sie rozwinac na jej powierzchni. liscie gązela takze bywaja ciemne na poczatku-byc moze ma to słuzyc wiekszemu przyciaganiu promieni słonecznych(ciemny kolor przyciaga promienie słoneczne) i ma za zadanie przyspieszyc procesy fotosyntezy
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Re: Lilie wodne - bordowy kolor liści

Post »

KaRo, ale masz piękne osoki, podziel się wiedzą co robisz że tak obrodziły? W moim oczku po zakupie natychmiast toną, a później są chyba zjadane przez ryby, bo nigdy więcej ich nie widzę. Pozdrawiam ania1590
ania1590
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”