Doradźcie co na rabatę przy wejściu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Artisti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2009, o 10:32
Kontakt:

Doradźcie co na rabatę przy wejściu

Post »

W tym roku chciałabym obsadzić dookoła dróżkę prowadzącą do wejścia do domu.
Myślę, że zrobię to zarówno z jednej jak i drugiej strony albo i nie... no właśnie może ktoś z Was ma jakieś propozycje, pomysły, a może sam ma podobne wejście.
Słońce jest tam praktycznie non stop do 10 aż do wieczora, zdjęcie jest robione przy furtce, czyli taki jest widok :)

Bardzo proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, a achciałbym aby wejście było dość reprezentatywne , ładne i kolorowe:)

Obrazek

Obrazek
Artisti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

zapomniałam dodać, ze w kółku jest wsadzona róża na pniu - latem wsadzam dookoła rośliny jednoroczne. Z boku sosna karłowa oraz jakiś iglak, obok drzewgo głóg.
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witamy na forum :)
Napisz proszę ile metrów ma alejka, i jakiej wysokości rośliny by Cię interesowały? Chcesz osłonić dom od strony drogi, czy raczej nie? I jaką masz glebe?
Artisti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Witam,
Na forum jestem od dawna ale jakiś czas byłam nieaktywna , a niestety skleroza zjadła login i hasło :( a zmiana komputera wcięła dane :)

Już piszę - alejka ma ok 10-12 metrów - przynajmniej 10-12 sporych kroków od furtki.
Gleba nie jest za ciekawa to glina z piaskiem - żadnej rewelacji ani żyzności Dom w ogóle od poziomu furtki jest na lekkim wzniesieniu a więc przez alejkę idzie się lekko pod górkę.

Chciałabym lekko osłonić do od drogi , chociaż przy samym płocie mam rośliny żywopłotowe, ale nie chcę aby wszystko było niskie.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chcesz stworzyć roślinną alejkę wzdłuż chodnik to proponuję TYLKO niskie ( ewentualnie średniej wysokości) rośliny. Wysokie będą wyglądały źle, choćby dlatego, że ścieżka jest wąska.
Zależnie od zasobów finansowych czasu na zabiegi pielęgnacyjne i fantazji możesz posadzić np:
1. naprzemiennie kolumnowy i kulisty miniaturowy iglak lub same "kulki"
2. tawułę np 'Goldflame'
3. ciętą niska pęcherznicę
4. bukszpan
5. róże rabatowe
6. pięciornik krzewiasty
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja proponuję wzdłuż ścieżki , przy brzegu wrzosy naprzemian z wrzoścami lub niskimi trawami a w drugim rzędzie naprzemiennie różnych kształtów iglaki oraz niskie odmiany azalii japońskich oraz rododendronów .
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”