Jaką kosodrzewinę wybrać do skrzynek?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Megan25
50p
50p
Od: 24 maja 2008, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaką kosodrzewinę wybrać do skrzynek?

Post »

Jaka odmianę kosodrzewiny najlepiej wybrać do skrzynek, które bedą obsadzone dodatkowo pelargoniami i lawendą?
Chodzi o takie niewielkie skrzynki, które będą wisiały na zewnątrz na balustardzie tarasu.

Przeszukałam dzisiaj wiele stron www i nie znalazłam nic na ten temat.
Awatar użytkownika
szajan
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 wrz 2008, o 23:16

Post »

Kosodrzewina 'mops' jest jedną z mniejszych kosodrzewin i raczej wolnorosnące. Równie piekne są miniaturowe odmiany swierku. jeśli chcesz chodować je w pojemniku to z Twojej strony wynika duza odpowiedzialnosc aby zapewnić roślince wszystko co jej potrzebne.
Awatar użytkownika
Jabe
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 21:57

Post »

Nie jestem pewna, czy kosodrzewina, pelargonia i lawenda w jednej skrzynce to dobre połączenie. Rośliny te maja rożne wymagania.
Pozdrawiam, Beata
Awatar użytkownika
szajan
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 wrz 2008, o 23:16

Post »

Tak :) Megan25 ma wyobraznie i to w wiszących skrzynkach... Problem z zimowaniem, pelargonie szlag trafi poniżej zera. No i lawenda z glebą zasadową i sosna z gleba racej kwasną. Tu chyba mamy doczynienia z jakims żartem.
Megan25
50p
50p

Post »

@ jabe
@ szajan
Tak :) Megan25 ma wyobraznie i to w wiszących skrzynkach...
Chodzi o to, że skrzynki spadną, czy że te wiszące są za małe dla tych roślin? :?
Problem z zimowaniem, pelargonie szlag trafi poniżej zera. No i lawenda z glebą zasadową i sosna z gleba racej kwasną. Tu chyba mamy doczynienia z jakims żartem.
Zupełnie nie znam się na wymaganiach roślin, a chciałabym mieć te roślinki w skrzynkach. Zakładam, że pelargonie zimy nie przetrwają. Zimowałyby tylko lawenda i kosodrzewina.

Rozumiem, że lawenda nie może być w jednej skrzynce z kosodrzewiną, bo mają zupełnie różne wymagania co do pH podłoża. A czy pelargonia może być posadzona w jednej skrzynce z lawendą lub z kosodrzewiną/świerkiem? Ewentualnie co innego można dosadzić do kosodrzewiny, a co do lawendy, co miałoby podobne do nich wymagania? :?:
Megan25
50p
50p

Post »

Rośliny już mam kupione - kilkanaście skrzynek czeka do obsadzenia, a ja ciągle nie wiem jak to w końcu jest... :evil:
Czy kosodrzewina może byc posadzona w jednej skrzynce z z pelargoniami?

Dzisiaj znalazłam taką informację na stronie http://www.hortulus.com.pl/index.php?ps ... sodrzewina

"Z czym łączymy?
Pojemniki, gazony, donice Kosodrzewinę można wykorzystać (szczególnie formy karłowe) do obsadzania pojemników, razem z irgą (Cotoneaster dammeri Escholtz) tworzy ciekawe połączenie, dla uzyskania wyższej kompozycji możemy dołączyć jałowiec pospolity Hibernica ub wyższa forma Sentinel. W pojemniku kosodrzewinę można podsadzać kwiatami sezonowymi, dobrze komponują się "ciężkie" kwiaty jak aksamitka, begonia, pelargonie uzupełnione ozdobnymi bluszczami."

Prawda to?
Pozdrawiam, Megan
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obawiam się, że chodzi tu o skrzynie stojące, na tarasie, czy na balkonie, ale stojące stabilnie na podłożu, a nie wiszące na balustradzie. Ziemia w tych wiszących może się zbytnio nagrzewać i zbyt szybko przesychać, bo skrzynki balkonowe są produkowane w znormalizowanej wielkości i z przeznaczeniem na rośliny typu bylinowego.

Czyli jeśli kosodrzewina czy inny iglak miałby być w przeciętnej skrzynce balkonowej, to albo się ugotuje (myślę o korzeniach), albo wyschnie, albo będziesz wciąż biegała z konewką :/ Albo będzie to piękna, ale jednoroczna kompozycja z pelargoniami :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Megan25
50p
50p

Post »

W moim przypadku skrzynki będą stały stabilnie na podłożu, którym jest murek o szerokości 50 cm. Jednocześnie skrzynki będą umocowane do poręczy metalowej, która wystaje z murku na 20 cm w górę (poniewaz będą stały po zewnętrznej stronie poręczy).

Dziękuję wszystkim, którzy starali się mi pomóc. Jutro zabieram się za sadzenie - zobaczę co z tego wyniknie. Może się moja kosodrzewina jednak nie ugotuje. :roll:
Pozdrawiam, Megan
Megan25
50p
50p

Re:

Post »

szajan pisze:Tak :) Megan25 ma wyobraznie i to w wiszących skrzynkach... Problem z zimowaniem, pelargonie szlag trafi poniżej zera. No i lawenda z glebą zasadową i sosna z gleba racej kwasną. Tu chyba mamy doczynienia z jakims żartem.
A jednak posadziłam w zeszłym roku kilka skrzynek z kosodrzewiną i lawendą w jednej skrzynce balkonowej - takiej zwykłej plastikowej, wiszącej. I wszystkie rośliny dobrze się miały, a zimę (na tarasie) też chyba przetrwały w niezłej kondycji, bo lawenda zaczęła właśnie "coś" wypuszczać. :heja

Aaa... dałam dwa rodzaje ziemi do każdej skrzynki i rozdzieliłam folią. :D
Pozdrawiam, Megan
Megan25
50p
50p

Re: Jaką kosodrzewinę wybrać do skrzynek?

Post »

Melduję, że kosodrzewina w zwykłych skrzynkach balkonowych nadal ma się dobrze. :tan
Zrezygnowałam już jakiś czas temu z połączenia jej z lawendą, bo kosodrzewina się rozrosła i dosadzam do niej wiosną pelargonie bluszczolistne lub surfinie.
Pozdrawiam, Megan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”