Izolacja kabla YKY w ziemi- jak to zrobić?
Izolacja kabla YKY w ziemi- jak to zrobić?
Mam zakopany pod ziemią kabel YKY prowadzący z domu do altanki. Niestety podczas prac w ogrodzie gościu zahaczył go koparką i lekko uszkodził izolację. Jak to najlepiej zabezpieczyć? Zaizolować jakąś specjalną taśmą samowulkanizującą, a jeśli tak to jaką, czy są może jakieś systemowe elementy do łączenia kabli pod ziemią?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej byłoby zażelować takie punkty łączenia- każdy silikon (czy zimny, czy na gorąco) twardnieje i pęka. Telefoniarze mają takie zaciski: wtyka się dwa końce kabla, zgniata- to się łączy a równocześnie zalewane jest substancją żelową z załączonego zbiorniczka.
Ale rzeczywiście- podobny efekt może dać zamknięcie silikonu, który bez dostępu powietrza nie stwardnieje. Na pewno trzeba przewody zlutować(nie zaśniedzieją) i izolacji zrobić warstw kilka.
Ale rzeczywiście- podobny efekt może dać zamknięcie silikonu, który bez dostępu powietrza nie stwardnieje. Na pewno trzeba przewody zlutować(nie zaśniedzieją) i izolacji zrobić warstw kilka.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te zaciski telefoniarzy chyba nie nadają się do kabla 2,5 mm2 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- MążAni
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2009, o 20:58
Ja bym jednak sugerował oględziny elektryka. Jak to zakopiesz i będzie jakieś zwarcie, to będziesz miał spory problem (nie mówiąc już o możliwości zagrożenia życia, to w końcu 230V). Nie sądzę, żeby to była jakaś droga usługa. Poza tym, o ile się nie mylę, izolacja YKY ma za zadanie chronić przed gryzoniami też, nie wiem, czy jakieś silikony to zapewnią.
Pytanie atora tematu dotyczyło lekko uszkodzonej izolacjiMążAni pisze:chronić przed gryzoniami też, nie wiem, czy jakieś silikony to zapewnią.

A umieszczenie całego przewodu w rurce z tworzywa rozwiązuje wiele problemów - szczególnie jak będzie to mocna i elastyczna rura używana do doprowadzenia wody

Kabel w ziemi przegryzły mi nornice.Odkopałem,przeciąłem.Z jednej strony
założyłem rurkę grubości palca. Żyły połączyłem porządnie izolując,całe złącze
również porządnie owinięte elastyczną izolacją.Na miejsce połączenia nasunąłem rurkę,uszczelniłem jedną stronę.Do otwartego końca rurki wlałem
roztopiony lepik.Po ostygnięciu poszło do ziemi i po sprawie.
założyłem rurkę grubości palca. Żyły połączyłem porządnie izolując,całe złącze
również porządnie owinięte elastyczną izolacją.Na miejsce połączenia nasunąłem rurkę,uszczelniłem jedną stronę.Do otwartego końca rurki wlałem
roztopiony lepik.Po ostygnięciu poszło do ziemi i po sprawie.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja miałem na myśli coś takiego http://www.sklep.aswo.pl/szukaj/szukaj. ... j=nr_katal
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A TAK to się robi profesjonalnie. Potrzebne są trzy różne średnice izolacji termokurczliwej.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne