Kaktus cały popękał.
Kaktus cały popękał.
Niedawno nabyłem piękny 12-letni okaz astrophytum ornatum i dziś zauwazyłem ze cały popekał i niestety trafi do kosza bo teraz nie stanowi już zadnej ozdoby
. Niemało mnie ten kaktus kosztował i poza tym trudno zdobyc tak duży okaz astrophytum dlatego bardziej szkoda mi samego kaktusa niż straconej kasy bo długo będe musiał czekać zanim trafie na okazje kupna tak dużego okazu astrophytum ornatum (ok 15cm srednicy). Jaka może być tego przyczyna?. Czy to wskótek jakiejś choroby,zarazy,szkodnika lub jakiegoś innego paskudztwa a może np zaszkodziła mu gwałtowna zmiana temperatury bo osoba od której go kupiłem prawdopodobnie zimowała go w chłodnym pomieszczeniu a u mnie w mieszkaniu w bloku jest zimą gorąco.

Re: Kaktus cały popękał.
Podejrzewam że podlałeś goBartosz pisze:Niedawno nabyłem piękny 12-letni okaz astrophytum ornatum i dziś zauwazyłem ze cały popekał i niestety trafi do kosza bo teraz nie stanowi już zadnej ozdoby. Niemało mnie ten kaktus kosztował i poza tym trudno zdobyc tak duży okaz astrophytum dlatego bardziej szkoda mi samego kaktusa niż straconej kasy bo długo będe musiał czekać zanim trafie na okazje kupna tak dużego okazu astrophytum ornatum (ok 15cm srednicy). Jaka może być tego przyczyna?. Czy to wskótek jakiejś choroby,zarazy,szkodnika lub jakiegoś innego paskudztwa a może np zaszkodziła mu gwałtowna zmiana temperatury bo osoba od której go kupiłem prawdopodobnie zimowała go w chłodnym pomieszczeniu a u mnie w mieszkaniu w bloku jest zimą gorąco.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktus cały popękał.
Osoba od której go zakupłem na alegro bardzo obficie go podlała przed wysyłka i pewnie to spowodowało gnicie tak ,że w chwili gdy do mnie dotarł był juz skazany na to ,że tak marnie skończyBasia k pisze:Podejrzewam że podlałeś goBartosz pisze:Niedawno nabyłem piękny 12-letni okaz astrophytum ornatum i dziś zauwazyłem ze cały popekał i niestety trafi do kosza bo teraz nie stanowi już zadnej ozdoby. Niemało mnie ten kaktus kosztował i poza tym trudno zdobyc tak duży okaz astrophytum dlatego bardziej szkoda mi samego kaktusa niż straconej kasy bo długo będe musiał czekać zanim trafie na okazje kupna tak dużego okazu astrophytum ornatum (ok 15cm srednicy). Jaka może być tego przyczyna?. Czy to wskótek jakiejś choroby,zarazy,szkodnika lub jakiegoś innego paskudztwa a może np zaszkodziła mu gwałtowna zmiana temperatury bo osoba od której go kupiłem prawdopodobnie zimowała go w chłodnym pomieszczeniu a u mnie w mieszkaniu w bloku jest zimą gorąco.
nie zacząłeś podlewania od zraszania , roślina po spoczynku zimowym jest wysuszona ,na skutek podlania roślina nabiera gwałtownie wody jej komórki rozszerzają się tak bardzo że roślina tego nie wytrzymuję i pęka ( tak w prostych słowach ) tak na marginesie szkoda rośliny ,czy musisz ją wyrzucać
![]()