Wiadukt
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiadukt
Kilka dni temu dowiedziałam się o budowie wiaduktu, niestety, część naszej działki ma być przeznaczona na budowę ulicy. Czy ktoś miał lub ma podobny problem?
Chciałabym dowiedzieć się na co mam uważać przy takiej inwestycji.
Chciałabym dowiedzieć się na co mam uważać przy takiej inwestycji.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- ile wyniesie strefa ochronna wiaduktu, czyli ta, której nie można zagospodarowywać.
- jeśli wyłaczenie pod budowę, utrudni lub uniemożliwi zagospodarowanie działki, trzeba przemyśleć wystąpienie do planisty/ inwestora o wykup działki lub o zamianę na inną, położoną w obszarze utrzymująca jej poprzednią funkcję
( działka pod inwestycje jest kilkakrotnie droższa, niż działka pod zabudowę niską;
jeśli byłyby zjazdy z wiaduktu na resztę działki, to można sprzedać pod usługi np. CPN.
ale jeśli zjazdów na Twoją działkę nie zaplanowana, to lepiej ją sprzedać)
- jeśli wyłaczenie pod budowę, utrudni lub uniemożliwi zagospodarowanie działki, trzeba przemyśleć wystąpienie do planisty/ inwestora o wykup działki lub o zamianę na inną, położoną w obszarze utrzymująca jej poprzednią funkcję
( działka pod inwestycje jest kilkakrotnie droższa, niż działka pod zabudowę niską;
jeśli byłyby zjazdy z wiaduktu na resztę działki, to można sprzedać pod usługi np. CPN.
ale jeśli zjazdów na Twoją działkę nie zaplanowana, to lepiej ją sprzedać)
- Deirde
Haniu - to wygląda tak, jest to moja działka z domem który stoi tu już koło 20 lat. Od ulicy do domu mam 9 metrów, wiadukt jest kolejowy, byłam w Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim w Poznaniu i takich wiaduktów ma być budowanych kilka, w naszej miejscowości dwa. Wszystko jest na planie ale nie wiadomo jeszcze jak ma to wyglądać. W miejscu w którym mają budować nieszczęsny wiadukt jest kanaliza, gaz, telefony, prąd, wodociąg. Naszą działkę chcą ściąć bo na początku jej ma być zjazd z wiaduktu na posesję, przypuszczalnie będzie pod wiaduktem albo obok droga dojazdowa do posesji i sąsiedniej ulicy. Czekamy aż ktoś z nami porozmawia i powie nam co dokładnie chcą zrobić.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Ty nie czekaj, tylko już złóż protest na piśmie( polecony za zwrotnym powteirzdeniem odbioru).
Wiadukt obniży wartość działki z domem, o min. 50% !!!,
a pociągi będa dawały immisję ( hałas) i utrudnienie korzystania z domu!
Dalej - wniosek o wykup lub odszkodowanie.
Jeśli dojdzie do realizacji, warto miec operat szacunkowy ( wycenę domu i działki) przez biegłego, z wartości nieruchomości przed inwestycją i po niej.
Żeby w ewidentny, sposób pokazac spadek wartości nieruchomości,
ergo- kwotę odszkodowania.
Wiadukt obniży wartość działki z domem, o min. 50% !!!,
a pociągi będa dawały immisję ( hałas) i utrudnienie korzystania z domu!
Dalej - wniosek o wykup lub odszkodowanie.
Jeśli dojdzie do realizacji, warto miec operat szacunkowy ( wycenę domu i działki) przez biegłego, z wartości nieruchomości przed inwestycją i po niej.
Żeby w ewidentny, sposób pokazac spadek wartości nieruchomości,
ergo- kwotę odszkodowania.
- Deirde
Haniu - pomyłka, na wiadukcie nie mają jeździć pociągi, to jest wiadukt drogowy. To inwestycja polegająca na przebudowie i rozbudowie trasy kolejowej E-59 na odcinku Poznań - Szczecin - Świnoujście - podlega pod inwestycje na Euro 2012. Dokładniej na naszej ulicy jest przejazd kolejowy, ponieważ mają jeździć pociągi ze zwiększoną prędkością to wszystkie przejazdy kolejowe mają być zamknięte, a zamiast nich mają być budowane wiadukty dla samochodów. Wyjazd z tego wiaduktu ma być obok naszej działki na istniejącej ulicy, a na początku naszej działki ma być droga dojazdowa na posesje i ulice obok. Wiadukt i tak obniży wartość działki.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Zgłosi się do was Generalna Dyrekcja Dróg i Mostów być może w postaci jakiejś firmy - podwykonawcy z propozycją nie do odrzucenia. Wykup gruntu pod takie projekty jest bezdyskusyjny, podają wam kwotę i pozostaje zgłosić się z dokumentami dot. własności i prawa do gruntu do notariusza, żeby podpisać umowę kupna - sprzedaży wydzielonego pasa.
Niezgoda, odwołania, tupanie nogami nie pomagają, przedłużają jedynie cały proces, a skutkują wywłaszczeniem, czyli tym samym co wykup, tylko po cenie narzuconej przez kupującego (zapewne wojewodę) z dnia wywłaszczenia, a nie po cenie rynkowej z dnia zatwierdzenia projektu do realizacji.
U nas pas działki pod wiadukt obwodnicy miasta został odcięty, wpisany do Księgi wieczystej jako oddzielna część i już. A obniżenie wartości gruntu podwyższono stawiając (na razie w planach) 6-cio metrowe ekrany wzdłuż dwóch boków działki, bo mamy wątpliwe szczęście mieć narożnik przy zjeździe z obwodnicy.
Niezgoda, odwołania, tupanie nogami nie pomagają, przedłużają jedynie cały proces, a skutkują wywłaszczeniem, czyli tym samym co wykup, tylko po cenie narzuconej przez kupującego (zapewne wojewodę) z dnia wywłaszczenia, a nie po cenie rynkowej z dnia zatwierdzenia projektu do realizacji.
U nas pas działki pod wiadukt obwodnicy miasta został odcięty, wpisany do Księgi wieczystej jako oddzielna część i już. A obniżenie wartości gruntu podwyższono stawiając (na razie w planach) 6-cio metrowe ekrany wzdłuż dwóch boków działki, bo mamy wątpliwe szczęście mieć narożnik przy zjeździe z obwodnicy.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Deirde
Wczoraj było zebranie dotyczące rozbudowy torów, w sumie dzięki temu dowiedzieliśmy się - plany - zdjęcia satelitarne, jakie mieli były z roku 1996, dzięki temu drogi miały iść przez osiedla domów jednorodzinnych - wtedy nie było jeszcze tych domów ale pola, na terenie przyrodniczym - chronionym - ma być stawiany wiadukt, nikt tam nie jeździ, chyba tylko rowerami, cześć naszej miejscowości będzie podzielona na 4 części, główna cześć z najwyższym ruchem zostanie zamknięta, by zrobić szerszą drogę zostaną wyburzone domy i poszerzona jezdna, druga miejscowość ma być pocięta na dwie mniejsze i tak dalej. W sumie gdy się ich słuchało to włosy dęba stawały, ci ludzie nie mieli pojęcia o czym mówili, nie wiedzieli gdzie są te przejazdy i tunele na mapie. W sumie wójt będzie protestować i mieszkańcy też.
Nalewko - pomyłka - to nie Generalna Dyrekcja Dróg ma to robić ale PKP przez wybranego przez przetarg inwestora.
Nalewko - pomyłka - to nie Generalna Dyrekcja Dróg ma to robić ale PKP przez wybranego przez przetarg inwestora.