Dynia ozdobna (Cucurbita)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Dynia ozdobna (Cucurbita)

Post »

Kupiłem nasiona dyni cobra i mam pytanko; Czy ta odmiana powtarza cechy rodzicielskie chodzi mi oto czy jak zbiorę nasiona to czy będę miał takie same kształty dyni czy powstaną różne gatunki dyń?
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Skoro sprzedają nasiona to pewnie będzie powtarzać, ale dynie łatwo się krzyżują, więc jeśli w okolicy będą inne to wyjdzie mix.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podzielam zdanie Przedmówcy..z doświadczenia wiem, że z nasion zebranych od rośliny odmianowej uzyskuje się przerózne dynie..nie zawsze ładne i ciekawe..tylko część nasion powtarza cechy mateczne..niestety tego się nie da wyselekcjonować, bo nasiona się nie różnią.Więc po wysianiu możemy się czasem rozczarować, kiedy nadejdzie czas zawiązywania owoców przez dynie.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

W przypadku dyń dla uzyskania danej odmiany krzyżuje się dwie linie rodzicielkie. Potomstwo potomstwa już cech nie trzyma - rozszczepia się. Kiedys kupiłem oryginalne nasiona miała byc odmiana Korona Cierniowa a był 1:1 patison żółty i zielony.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Dynie ozdobne -foto -Co udało się Wam z nasion ?

Post »

Witajcie , tak sobie właśnie wpadł łam na pomysł ,że warto pokazać co komu wyrosło z nasion dyń ozdobnych , bo pewnie każdy choć raz próbował je uprawiać . Opakowania zawsze nęca i wabia kolorowymi i egzotycznymi obrazkami , a rzeczywistość ??

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia innych forumowiczów . :lol:

Oto co mi wyrosło ubiegłego roku z paczki nasion firmy EDEN-Vilmorin Mix

Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kupiłem nasiona dyń ozdobnych bawiąc na Zielonym Tygodniu w Berlinie w styczniu br. Nasiona kilkakrotnie droższe jak u nas (1-4 euro za paczkę) ale po "wpadkach" z nasionami kupowanymi w sklepach warto było zapłacić więcej.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

to nasze warzywo z dwu lat

Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Dynia ozdobna

Post »

Bardzo proszę o poradę. W zeszłym roku znajoma miała śliczne dynie ozdobne przy płocie.
Dostałam jedną z nich. Do tej pory stała na parapecie w pokoju jako ozdoba. Teraz chciałabym pozyskać z niej nasiona i wiosną posadzić wzdłuż mojego południowego płotu.
Czy mam już teraz wyciągnąć z niej nasionka? czy tuż przed posianiem? i jeszcze jedno , czy nasiona wcześniej wysiać w domu na parapecie (jeśli tak , to kiedy?) a później przesadzić wzdłuż płotu, czy od razu siać do gruntu? Niestety , co roku u mnie jest bardzo dużo ślimaków ( tych bez skorupek) i zjadają wszystkie małe roślinki , które wschodzą :(

pozdrawiam serdecznie
agnieszka

Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nasiona można wydobyć.
Ja wysiewam po 2 nasiona do doniczek P9 lub P11 w połowie kwietnia w szklarni, do gruntu sadzę po 20 maja.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

tyle ze w sumie nie wiadomo co z tych nasion wyrośnie ,mogla sie zapylić ze zwykłym ogórkiem.proponuje dokonać zakupu nasion w sklepie :idea: :?
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Sądzę,że masz rację. :D :idea: Kupię nasiona tej dyni. Czy jest to odmiana "turecki turban" ?
Bardzo mi zależy,aby była to taka sama odmiana.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Swagman pisze:tyle ze w sumie nie wiadomo co z tych nasion wyrośnie ,mogla się zapylić ze zwykłym ogórkiem.proponuje dokonać zakupu nasion w sklepie :idea: :?
Ogórkiem to się raczej nie zapyli - bariera genetyczna inne rodzaje Cucumis i Cucurbita :wink: .
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Kiedy wysiać nasionka dyni ozdobnej :?: trzeba je wysiać odrazy na właściwe stanowisko czy można do doniczki i potem przesadzić :?:
I jeszcze jedno pytanie, czy dynie mogą być sadzone w doniczkach :?:
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Można wysiewać na stanowisko od razu, można i do doniczki. Trzeba tylko pamiętać żeby sadzić z całą bryłą, bo dynia ma kruche korzenie.
Można posiać ją do rozkładających się doniczek i je zakopać w ziemi kiedy będzie już pora.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

a ma ktoś może zdjęcia całej roślinki? interesuja mnie liście
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”