Dynia ozdobna (Cucurbita)
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dynia ozdobna (Cucurbita)
Kupiłem nasiona dyni cobra i mam pytanko; Czy ta odmiana powtarza cechy rodzicielskie chodzi mi oto czy jak zbiorę nasiona to czy będę miał takie same kształty dyni czy powstaną różne gatunki dyń?
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podzielam zdanie Przedmówcy..z doświadczenia wiem, że z nasion zebranych od rośliny odmianowej uzyskuje się przerózne dynie..nie zawsze ładne i ciekawe..tylko część nasion powtarza cechy mateczne..niestety tego się nie da wyselekcjonować, bo nasiona się nie różnią.Więc po wysianiu możemy się czasem rozczarować, kiedy nadejdzie czas zawiązywania owoców przez dynie.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dynie ozdobne -foto -Co udało się Wam z nasion ?
Witajcie , tak sobie właśnie wpadł łam na pomysł ,że warto pokazać co komu wyrosło z nasion dyń ozdobnych , bo pewnie każdy choć raz próbował je uprawiać . Opakowania zawsze nęca i wabia kolorowymi i egzotycznymi obrazkami , a rzeczywistość ??
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia innych forumowiczów .
Oto co mi wyrosło ubiegłego roku z paczki nasion firmy EDEN-Vilmorin Mix

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia innych forumowiczów .

Oto co mi wyrosło ubiegłego roku z paczki nasion firmy EDEN-Vilmorin Mix

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Dynia ozdobna
Bardzo proszę o poradę. W zeszłym roku znajoma miała śliczne dynie ozdobne przy płocie.
Dostałam jedną z nich. Do tej pory stała na parapecie w pokoju jako ozdoba. Teraz chciałabym pozyskać z niej nasiona i wiosną posadzić wzdłuż mojego południowego płotu.
Czy mam już teraz wyciągnąć z niej nasionka? czy tuż przed posianiem? i jeszcze jedno , czy nasiona wcześniej wysiać w domu na parapecie (jeśli tak , to kiedy?) a później przesadzić wzdłuż płotu, czy od razu siać do gruntu? Niestety , co roku u mnie jest bardzo dużo ślimaków ( tych bez skorupek) i zjadają wszystkie małe roślinki , które wschodzą
pozdrawiam serdecznie
agnieszka

Dostałam jedną z nich. Do tej pory stała na parapecie w pokoju jako ozdoba. Teraz chciałabym pozyskać z niej nasiona i wiosną posadzić wzdłuż mojego południowego płotu.
Czy mam już teraz wyciągnąć z niej nasionka? czy tuż przed posianiem? i jeszcze jedno , czy nasiona wcześniej wysiać w domu na parapecie (jeśli tak , to kiedy?) a później przesadzić wzdłuż płotu, czy od razu siać do gruntu? Niestety , co roku u mnie jest bardzo dużo ślimaków ( tych bez skorupek) i zjadają wszystkie małe roślinki , które wschodzą

pozdrawiam serdecznie
agnieszka

Można wysiewać na stanowisko od razu, można i do doniczki. Trzeba tylko pamiętać żeby sadzić z całą bryłą, bo dynia ma kruche korzenie.
Można posiać ją do rozkładających się doniczek i je zakopać w ziemi kiedy będzie już pora.
Można posiać ją do rozkładających się doniczek i je zakopać w ziemi kiedy będzie już pora.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;