Napoje alkoholowe - przepisy forumków

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Napoje alkoholowe - przepisy forumków

Post »

A teraz cos do tego ciasta aby lepiej smakowało
3. WÓDKA KAWOWA
0,5l.wódki
1-puszka mleka skondensowanego niesłodzone
1- szklanka cukru
6-łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Mleko zagrzac /nie gotować/ wrzucić cukier i kawe wymieszac.Wystudzone wlac do wódki i gotowe
;:18
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

4. Wódeczka kawowa

Andrzej, wódeczka kawowa, to nic innego jak kawa po staropolsku:
Składniki
szklanka zaparzonej kawy 1 kieliszek ciepłego krupniku (alkoholu) - w razie braku takowego można zastąpić koniakiem w którym rozpuszczono 1 łyżeczkę miodu 2-3 łyżeczki słodkiej bitej śmietany
Przepis
Do zaparzonej kawy wlewamy krupnik, a na górę wkladamy bitą śmietanę, jeżeli wykonamy w szklance to powstaną widoczne trzy warstwy. Bardzo smaczna kawusia,warto spróbować.
Jakub . . . . .
anna28
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 cze 2006, o 16:43

Post »

5. Pyszny bowl z melisą

1 pęczek świżej melisy
1 litr wytrawnego białego wina
1 butelka półwytrawnego szampana
1 cytryna
cukier do smaku

Melisę opłukać, oszuszyć włożyć do zamrażalinika na ok. 20 minut.

Przemrożone listki włożyć do szklanego naczynia, dodać winko oraz 2- 3 łyżek cukru. Całośc energicznie wymieszaći odstawić pod przykryciem na godzinę.

Jedna cytrynkę sparzyć, pokroić w plasterki i dodać do winka.

Przed podaniem zawartość naczynia dopełnić butelką dobrze schłodzonego szampana.

mówię Wam ........................magia

pozdrawiam, ania
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50

Post »

6. PORTERÓWKA
0,5 l spirytusu
2 piwa porter(okocim palone)
około 1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
Piwo z cukrem zagrzać cukier musi się rozpuścić.Jak wystygnie wlewamy spirytus
martas

Post »

SATI, przecież ten napój będzie miał ze 70% albo i więcej - to się da pić w ogóle?? :shock:
Awatar użytkownika
Admin_(do2007r.)
---
Od: 19 maja 2005, o 14:30
Kontakt:

Post »

SATI - Masz mocną głowę i żołądek, jeśli taki 70% napój "łykasz" bez rozcieńczania.
Rozumiem genezę nazwy, - "przed zejściem po wypiciu" należy namalować lub zostawić swój portret dla potomnych , jeszcze z normalnym wyrazem twarzy...

;:113
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

8. Wódka na babski wieczór.
Do jakiegokolwiek pojemnika z dość szerokim otworem wlać 1/2 litra czystej wódki do tego wsypać damską garść kawy w ziarnkach i dobrze wyszorowaną całą cytrynę ze skórką.
To musi tydzień postać. Potem płyn zlewamy do eleganckiej karafki i można podawać.
Niektórzy, a raczej niektóre dodają garstkę wymytych rodzynek.
Nie pić za dużo nie wolno dać sie nabrać na delikatny smak.
Awatar użytkownika
gosik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 paź 2006, o 17:04

Post »

Spróbuję z pewnością tej wódeczki!!!! Ale muszę stwierdzić, że spodziewałam się nieco innych przepisów "na gorąco", co nie znaczy, że te mi się nie podobają, a nawet bardzo!!!! Ale to już chyba te temperatury, że człowiek myśli o rozgrzewce nie tylko jedzonkiem. Mam kilka przepisów na rozgrzewające trunki, ale nie wiem,czy to tutaj czy nie tutaj???? :P
Pozdrawiam!
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Nalewki

Post »

Mam pytanie do Nalewki.
Czy pamiętasz może jak robi się nalewkę z aloesa?
Miałam przepis, ale posiałam skutecznie, a pamiętam piąte przez dziesiąte jak to było.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Ja robiłam tak wszystko w równych częsciach np. 100 ml
soku z aloesu
miodu naturalnego
soku z cytryn
Wszytkie składniki połączyć przelać do szklanej ciemnej butelki - trzymac w lodówce. Mozna dodać tez taka samą część spirytusu, będzie na dłużej. :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

A skąd ten sok!
Aloes przepuściłaś przez sokowirówkę?Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Nie robiłam z aloesu, bo go nie mam w domu, niestety, ale znalazłam w sieci kilka przepisów, może się przydadzą :)
===

Nalewka aloesowa

Składniki:
* 1/2 litra soku z aloesu
Sok aloesowy można przygotować z roślin uprawianych w domu, bądź też kupić gotowy w aptece. Do przygotowania soku powinno się użyć roślin, które mają 5 lat. Liście mieli się w maszynce i wyciska sok.
* 1/2 litra miodu naturalnego
* 1/2 litra spirytusu
* 1/2 litra soku z cytryn

Przyrządzanie:
Wszystkie składniki mieszamy w dużym, szklanym naczyniu. Następnie płyn przelewamy do ciemnych butelek. Odstawiamy na tydzień, lekko potrząsając, co jakiś czas.

===

1. „Mixtura z aloesu” (pomaga na wiele dolegliwości m.in. przy nadkwasocie, wrzodach żołądka itd.)
Aloes (minimum 3 letni) należy ściąć i zawinięty umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka dni. Później mielimy go w maszynce do mięsa i wyciskamy przez gazę. Dodajemy do tego taka sama (objętościowo) ilość czerwonego, wytrawnego wina (wujek zalecał węgierskie wino Bikaver czy jakoś tak) i polowe objętości miodu. Całość mieszamy i odstawiamy w ciemnych butelkach na kilka tygodni (minimum 2-3) aby się przerobiło.
Wychodzi całkiem niezłe w smaku wino o właściwościach silnie wzmacniająco-leczniczych.

2."Nalewka z aloesu
Należy rozgnieść i wycisnąć sok z liści (kwiat na trzy dni przed ścięciem liści powinien odstać w ciemnym pomieszczeniu) i zalać spirytusem w proporcji 1:1. Rozlać do ciemnych butelek i przechowywać w lodówce. Należy pić roztwór soku (jedną łyżkę na szklankę wody) jako środek wspomagający trawienie. Zewnętrznie stosuje się do leczenia skaleczeń, zadrapań i pęknięć naskórka.

3."Miód aloesowy
Kilka większych liści trzyletniej rośliny starannie myjemy i po osuszeniu przechowujemy w lodówce 7-10 dni. Następnie liście miksujemy i łączymy z miodem w proporcji 1 do 2 (100 g aloesu - 200 g miodu). Masę doprowadzamy do wrzenia i cedzimy przez gęste sito. Lek przechowujemy w lodówce. Podajemy rano na czczo i na godzinę przed jedzeniem po 1 łyżeczce.

===

Nalewka aloesowo - miodowa
- 250 g. lekko podsuszonych liści domowego aloesu zemleć na miazgę potem wymieszać z 350 g. miodu dodać dwie szklanki czerwonego wina. Odstawić wymieszaną nalewkę na 14 dni w chłodne miejsce. Potem przecedzić.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki Nalewko.
Przydało się bo przypomiało mi recepturę. Tę którą znałam to w twoim spisie nazywa się Mixtura z aloesu.

Jest super i właśnie mam zamiar sobie zrobić.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

A masz tak "stary" aloes,czy kupisz sok.? :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

I koniecznie uważaj na to, z jakiego aloesu korzystasz, jeśli hodowałaś go w doniczce i mocno nawoziłaś, to nalewka może być "mocna" :?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”