Muchy i muszki
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
Muchy i muszki
To się zdarzyło w to lato.Pewnego dnia na działkę przyleciało tysiące miniaturowych muszek. oblazły chmarami moje dynie. Myślałem ze sobie pójdą ale na następny dzień znów były i się nie wybierały. potem młode liście miały takie objawy jak przy nie doborze wapna czyli końce liście były haczykowate i mniejsze od innch. Wytępiłem je ręcznie po jakimś czasie ale co to było.??
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale nie jest to ich pojedynczy składnik- problem w tym, że pyretroidy w większości działaja tylko kontaktowo- musisz popryskac wszystkie muchy, inaczej sporo z nich może przeżyć. Chyba jednak muchozol może być lepszy; tylko przewietrz zanim wpuścisz kury 

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Możesz jeszcze rozważyć ich zatrucie drogą pokarmową, może będzie łatwiejsza do zrealizowania. Tiametoksam (Apacz, Actara), imidachlopryd (Confidor), alfa-cypermetryna (np. Fastac) często jest stosowany w trutkach pokarmowych (Agita, Much-ex, Muchakron, Penta 250, produkty Bros'a). Tyle że na pewno nie będziesz miał pod ręką muszych feromonów... do wabienia pozostanie ci np. cukier, zgniłe mięsko
, itp. Następnie musiałbyś pokryć tym roztworem atrakcyjne dla nich miejsca lub np. rozwiesić nasączone w tym r. tkaniny, lub rozlać w małe opakowania i ustawić w odpowiedniej okolicy.
Dodatkowo zbadaj, czy ten biznes będzie ci się w ogóle finansowo opłacał - coś mi się wydaje - że nie bardzo - tzn. korzystniej będzie kupić gotowy produkt.
btw:

Ta pułapka nazywa się Red top. (do stosowania na zwenątrz budynków) Natknąłem się na to rozwiązanie przypadkowo googlując na tytułowy temat. Ile jest w rzeczywistości to warte - tego nie wiem.
+ art. do poczytania
http://www.greenclean.pl/index.php?dzial=ciekaw&art=5

Dodatkowo zbadaj, czy ten biznes będzie ci się w ogóle finansowo opłacał - coś mi się wydaje - że nie bardzo - tzn. korzystniej będzie kupić gotowy produkt.
btw:

Ta pułapka nazywa się Red top. (do stosowania na zwenątrz budynków) Natknąłem się na to rozwiązanie przypadkowo googlując na tytułowy temat. Ile jest w rzeczywistości to warte - tego nie wiem.
+ art. do poczytania
http://www.greenclean.pl/index.php?dzial=ciekaw&art=5
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam od kilku dni nieprzyjemnych gości na liściach winobluszczu . Nie można przejść, bo zrywają się z nieprzyjemnym bzyczeniem. Obejrzałam glebę w pobliżu i nie znalazłam żadnej padliny. Zna ktoś przyczynę oblegania stadnie roślin?

Czym je potraktować?

Czym je potraktować?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
Re: muchy na winobluszczu
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
Kup packę.
-
Ale śmieszne
! Packę mam i może zaproszę Cię, morzan, do współpracy? Ale warunek: nie zniszczysz liści.
A poważnie: liczyłam, że ktoś mi podpowie jakim środkiem utłuc te gadziny, nie zabijając rośliny.

A poważnie: liczyłam, że ktoś mi podpowie jakim środkiem utłuc te gadziny, nie zabijając rośliny.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
Re: Muchy na winobluszczu
Muchy lubią śmieci. A te liście na upale wydzielaja jakiś zapach? Poza opryskiem pomoże lampa owadobójcza, ale to drogi interes.
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Re: Muchy na winobluszczu
A może ten mur to dobra miejscówka na wygrzewanie się?Muchy to piecuchy i oblegną każde dobre ku temu miejsce.
Kwiaty to resztki Raju.
"Muszki" na surfiniach
Na dość młodych surfiniach pojawiły się jakieś małe muszki - co to może być? Czy są to mszyce czy coś innego?
- Jak można je zwalczyć?
[/url[url=http://postimg.org/image/dsigx1xsl/]
Dziękuję za pomoc.
- Jak można je zwalczyć?

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Piotr
- Dziękuję za okazaną pomoc
"Początkujący ogrodnik"
"Początkujący ogrodnik"
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: "Muszki" na surfiniach
Nie wygląda jak mszyca,a roślina zdrowa. Co Ci zrobiły?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
maryann, czyli myślisz, że to tylko muszki? - nie ma sensu nic z nimi robić?
Pozdrawiam, Piotr
"Początkujący ogrodnik"
"Początkujący ogrodnik"
To są chyba samce mszyc.
Nie jestem specjalistką w tym temacie, ale mam ten sam problem - ci sami nieproszeni goście na petuniach. Właśnie buszowałam w necie w poszukiwaniu odpowiedzi i wygląda na to, że się zgadza.
Nie jestem specjalistką w tym temacie, ale mam ten sam problem - ci sami nieproszeni goście na petuniach. Właśnie buszowałam w necie w poszukiwaniu odpowiedzi i wygląda na to, że się zgadza.
Mam tego sporo w tunelu. Siedzi na sałacie - którą zjadają albo same ślimaki, albo zarówno one, jak i te muszki.