Drzewko liściaste o regularnej koronie
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drzewko liściaste o regularnej koronie
Witam po długiej przerwie.
Proszę Was o pomoc w doborze niewielkiego drzewka liściastego wys. 3-4m o regularnej kształtnej koronie. Chciałbym je posadzić przed ogrodzeniem po obu stronach wjazdu.
Proszę Was o pomoc w doborze niewielkiego drzewka liściastego wys. 3-4m o regularnej kształtnej koronie. Chciałbym je posadzić przed ogrodzeniem po obu stronach wjazdu.
Pozdrawiam. Mirek.
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
"Nana" jak najbardziej. Tylko chyba nie powinna rosnąć w przeciagachmirasek pisze:Ładne propozycje.
Tomku nie mogę coś dojść co to jest: Tetracentron sinense?
A co sądzicie o : Surmia bignoniowa odm. Nana ?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Zależy od gleby i stanowiska, a nic nie piszesz jakie jest u Ciebie.Klony źle rosną na zwięzłych glebach, zaś na wietrznych trudno utrzymać w ładnym kształcie drzewka , które maja łamliwe gałęzie np. akacje szczepione.Duże znaczenie ma tez wygląd okolicy, bo jeśli np. w okolicy pola i łąki to drzewko o regularnej koronie będzie wprowadzało dysonans.Do surmii nic nie mam, tylko niedługo to drzewko w formie kuli będzie rosło w każdym ogrodzie, podobnie jak stało się z wierzbą Hakuro.
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest to dosyć rzadkie drzewo "uprawiane ze względu na atrakcyjne ulistnienie i kłosy kwiatostanowe"(cyt.) Więcej możesz doczytać w - Wielka encyklopedia roślin ogrodowych od A do Z; pr. zb. pod red. Brickell C., Warszawa 1999, wyd. Muza SA, str. 1003. Drzewko można kupić (z pewnym trudem).mirasek pisze:Tomku nie mogę coś dojść co to jest: Tetracentron sinense?
A co sądzicie o : Surmia bignoniowa odm. Nana ?
Co do katalpy w odmianie Nana - osobiście uważam, że jest to wyjątkowo nieciekawe stworzenie dobrze komponujące się na hotelowym parkingu.
pozdrawiam
tomek
Ja też uważam, że katalpa nie wszędzie dobrze wygląda.Ponadto usłyszałam ostatnio z ust jakiegoś ogrodnika, ze grozi w najbliższym czasie zmasowany atak jakiejś choroby grzybowej, na zachodzie ponoć już z tym walczą.Objawia się pod koniec lata brzydkimi plamami na liściach, które szybko brązowieją i opadają.Nie wiem czy to prawda