pomiędzy świątecznymi przygotowaniami myślę o tym jakie kwiatuszki za kilka dni zakupić do mojego pokoiku. problem w tym, że zbyt duży nie jest, w dodatku z południowym oknem a z tym wiąże się ogrooomne słońce i wysoka temperatura latem.
dokupię na pewno jednego storczyka - zachwyciłam się nimi, pokochałam - żaden kwiat się im nie równa. mam dwa, jeden trzyma się dobrze, innego reanimuję. wiem że w przypadku storczyków latem wystarczy odsunąć je na miejsce ok metr odległe od okna południowego. w ogóle to bym chciała milion storczyków lae mam za mały pokój, po drugie gdy przekwitną wszystkie to będą badyle sterczeć a po trzecie one sporo miejsca zajmują. a ja mam mały parapet. muszę myśleć realnie. (chociaż pewnie i tak na trzech się nie skończy bo totalnie ześwirowałam)
mam też kalanchoe od roku. po początkowych problemach (przelanie) teraz jest dobrze. ma mnóstwo pączków, niektóre juz niedługo rozwiną kwiatki. latem stało na biurku naprzeciwko okna bo nie wiedziałam czy nie będzie mu za gorąco. teraz jest na parapecie, a zaczeło pączki puszczać po miesiącu przykrywania na 14 godzin. myslałam o kalanchoe w innym kolorze ale nie wiem. chcę trochę różnorodności.
z kolei kaktusy gdy były na parapecie pousychały totalnie. w ogóle zraziłam się do kaktusów.
pomyślałam o fiołkach ale nie wiem czy ten pokój będzie im pasował. w prawdzie nie jest sucho - mam wciąż nawilżacz na grzejniku. no i jak poczytałam to te rozsadzanie itp. . . hmmm troszkę jest przy nich komplikacji - tak mi się wydaje na początku. ale są takie słodkie, no i można takie maleństwa już kupić a to w sam raz by pasowało na mój parapet.
chciałabym żeby w pokoju było różnorodnie, wciąż coś kwitło ale i zbyt miejsca dużo nie zajmowało - dlatego choć marzę i nieskończonej ilości storczyków to muszę rozważać inne opcje.
jaki kwiatek wytrzyma w moim pokoju? no i czy dużo pszczół i os które mi latem wpadają do pokoju nie zaszkodzą? kalanchoe je przetrwało. a jak ktoś mi mówi że gatunek pszczół czeka wkrótce wymarcie to do mnie zapraszam

co mi polecicie? koniecznie musi kwitnąć.