Mała prośba

ODPOWIEDZ
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2008, o 16:17

Mała prośba

Post »

Witam.
Niedawno w moim domu pojawiła się nowa roślinka, o której zupełnie nic nie wiem. Jedni twierdzą że to kaktus inni,że nie a ja nie wiem jak mam ją pielęgnować. Jeśli ktoś może mi pomóc zidentyfikować i doradzić jak dbać o tego osobnika będę bardzo wdzięczna. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Euphorbia lacetea 'Cristata'
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

jak w/w Euphorbia lacetea f. cristata. Traktować jak Euphorbia , czyli sukulenty południowoafrykanskie. Bardzo łatwy sukulent, bo to nie kaktus. Nie mam takiej, ale naprawdę to łatwe w uprawie. Okresu zimowania nawet bardzo nie potrzebują. Taki sukulencik :lol: ale bardzo ładne są, nie powiem. Fascynujące. Bardzo serdecznie pozdrawiam.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za szybką identyfikację.

Próbowałam znaleźć więcej informacji,ale z marnym skutkiem. Do tej pory była traktowana jak kaktus.Z tego co znalazłam wiem ,że jest szczepiona na ( pereskii) i żeby podlewać ją co 7-10 dni. Jak napisał Darek nie bardzo potrzebuje zimowej przerwy.W związku z tym ,że teraz jest przeniesiona w chłodne miejsce mam pytanie: (czy powinna tam stać, czy lepiej ją zabrać) i co z podlewaniem. Jak pisałam wcześniej obchodzono się z nią jak z kaktusem i tu nasuwa się drugie pytanie: czy te żółte plamy ,które widać na zdjęciach (z bliska wygląda jakby zasychało w tych miejscach) to oznaka złej pielęgnacji czy to w miarę normalne.

Tak przy okazji obejrzałam galerie forumowiczów i jestem po po prostu oczarowana.Do tej pory kaktusy mnie nie pociągały, aż do momentu trafienia na to forum. Widząc jak potrafią się odwdzięczyć za opiekę mogę stwierdzić ,że będą moją nową pasją.Od roku w moim domu jest kilka kaktusów? lub sukulentów? (niestety w tej sprawie dopiero raczkuję i nie potrafię ich jeszcze rozróżniać),ale niestety żaden nie zakwitł. Dzięki Wam wiem,że bez okresu przejściowego o kwiatach mogłam tylko pomarzyć,dlatego w październiku przeniosłam je w chłodniejsze miejsce i z niecierpliwością czekam czy w nowym sezonie zakwitną.

Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Twoja roślinka nie może być szczepiona na Peireskia. Wilczomlecze (czyli rodzaj Euphorbia) muszą być szczepione na innych wilczomleczach. Kaktusy zbyt mocno różnią się genetycznie (brak bliskiego pokrewieństwa) by mogły służyć za podkładki.
Plamy mogą być spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi bądź jakimś atakiem grzyba. Profilaktycznie można spryskać jakimś środkiem grzybobójczym i bacznie obserwować co się z nimi dzieje.
O tej porze roku warto mimo wszystko ograniczyć wodę, tak by roślina nie rosła. Czyli jeśli koniecznie podlewać to raz na ok. miesiąc. Jeśli pojawią się przyrosty to będą nieciekawe z powodu braku światła. A najlepiej nie podlewać wcale.
Aby do wiosny!
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zapewne masz rację.

Zasugerowałam się odpowiedzią na jakimś forum,ponieważ roślinka na zdjęciu była identyczna. Mój błąd :oops:. Jak pisałam wcześniej moja wiedza w tym temacie jest znikoma,ale miło ,że są osoby które to korygują i dzięki, którym mogę zacząć zgłębiać wiedzę na temat kaktusów i sukulentów.
Jeśli chodzi o te plamy to wydaje mi się,że nie jest to grzyb (tak wygląda od dłuższego czasu i nie widzę by się rozprzestrzeniało). Co do uszkodzeń mechanicznych to też raczej nie ,bardziej bym się skłaniała do tego ,że te miejsca są jakby zaschnięte. Podlewana była rzadko a teraz wcale. Poobserwuję ją odnośnie choroby grzybowej, mam tylko nadzieję ,że się nie zmarnuje bo było by naprawdę szkoda.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

W takim razie zapraszamy do czynnym tworzeniu naszej forumowej społeczności :lol:
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za zaproszenie .

Na tym etapie to raczej w roli zadającego pytania.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Będzie dobrze, nie martw się :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”