Kaktusy^^

BissousPourToi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 sie 2008, o 22:40

Kaktusy^^

Post »

kupiłem sobie nowe kaktusy (szt. 4zł) oto one:

Obrazek

Obrazek
BissousPourToi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 sie 2008, o 22:40

Post »

tzn nazwy znam tylko chciałem się pochwalić :lol: :D :D :wink: :wink:
Awatar użytkownika
skalimonka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2008, o 23:13

Post »

Ładne kaktusiki :) Dlugo trzymacie kaktusy po kupnie w tych doniczkach? Bo ja zawsze przesadzalam, moze nie od razu, ale jak tylko mialam czas do wiekszej swojej doniczuszki... nie wiem czy to dobrze, czy zle. Nigdy im nie zaszkodzilo. Zawsze mi sie wydawaly te doniczki kupione z nimi za takie "tymczasowe" :) pozdrawiam wszystkich milosnikow kaktusow :wink:
kaktusowata kociara :)
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

1. Astrophytum myriostigma, lub Astrophytum coahuilense, ale wydaje mi sie, że to myriostigma, tak na 95%, 2 to prawdopodobnie Gymnocalycium baldianum. Można prosić zdjęcie bardziej z góry?
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
skalimonka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Bebeszku za odpowiedz :) będę pamietala o tych korzonkach!
Awatar użytkownika
skalimonka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Niedlugo będę w Empiku (jak będę w Polsce) i rozejrze sie. Kaktusami interesuje sie od lat. Mialam przesliczna kolekcje 33 kaktusow, niestety wiekszosc nie przezyla przeprowadzki... :( Z powodu wyjazdu do Uk nie udalo mi sie juz odbudowac kolekcji, choc mam kilka okazow, i zwykle cos tam dokupuje :) Ale to juz nie to samo, jak nie mozna sie nimi opiekowac na co dzien. Teraz zaszalalam z tymi nasionkami i jestem niezwykle zdziwiona, ze wyrosly :) będę wdzieczna za rady.
Awatar użytkownika
skalimonka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

YYY, to bylo do mnie? heh Piszac o empiku, mialam na mysli rozejrzenie sie wkolo jakiejs interesujacej ksiazki na temat kaktusow. A co do kupowania w supermarketach - moze i faktycznie jakimis tam pobudzaczami je spryskuja... czasem jednak dostaje sie kaktusika w prezencie i wtedy nie ma wplywu na to, skad on jest. A wlasnie! Pytanie: supermarket z jedzeniem - jasna sprawa, ale czy na przyklad Obi mozna zaliczyc do supermarketu?? Jest tam przeciez oddzielne "ogrodnictwo". Tak naprawde nigdy nie wiadomo i nie ma zadnej gwarancji na to, co sie z tymi roslinami dzieje - tak samo jak sie nie wie co sie je :D
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Rośliny z marketów i kwiaciarni są pędzone, aby rosły jak najszybciej. Nie jest to dobry wybór przy zakupie kaktusa. Najlepiej jest pozyskiwać rośliny z własnych wysiewów, bądź z wiarygodnego źródła.
Awatar użytkownika
skalimonka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No tak, ale to trzeba miec dojscie do tego. Zwykly śmiertelnik, ktory po prostu lubi kaktusy, jest wielbicielem i milosnikiem, nie bedzie zawracal sobie tym glowy, zeby szukac wiarygodnego zrodla, albo bawic sie z nasionkami. O to, zeby jakos byla dobra powinni sie martwic hodowcy :)
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Tak, ale kundelki są bezwartościowe dla prawdziwych kaktusiarzy. ja sie będę sukcesywnie pozbywał roślin bez numerów polowych, bo trzeba iśc do przodu a nie zostawać w tyle.
Awatar użytkownika
skalimonka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Noooo tak :) Dla mnie nie wazne, czy kundelek, czy nie, to tak jak z kotami hyhy
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

No wybieraj jak chcesz, ale kaktusy powinny byś nie tylko z nazwy ale i z numeru. Kupiony w kwiaciarni, ładnie pędzony, a ten z wysiewów to skarb. Właśnie zamówiłem 44 gatunki Melocactus z numerami polowymi (nasiona) i uważa, że nic nie da takiej przyjemności jak hodowla od nasionka do dorosłej roślinki.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli ktoś nie ma cierpliwości czekać na wysiewane kaktusy to można zupełnie przyzwoite rośliny (choć drogo) kupić na Allegro, oczywiście od sprawdzonych sprzedawców.

W Polsce istnieją 3 firmy (które znam) zajmujące się wysyłkową sprzedażą kaktusów, oferując zazwyczaj rośliny zupełnie przyzwoitej jakości:
http://www.one-euro-cactus.com/
http://kaktusiarnia.pl/index1.html
http://www.kaktusiki.xt.pl/

Istnieje jeszcze coś takiego, jak PTMK http://www.kaktusklub.republika.pl/. Przez tę organizację można skontaktować się ze sporą ilością osób - hobbystów, od których można zaopatrzyć się także w porządne i ciekawe rośliny.

Jeszcze nigdy w żadnym markecie spożywczym czy budowlanym nie widziałem roślin, których jakość była by przyzwoita. Ale akurat ja jestem bardzo wybredny w tym temacie i raczej nie powinienem być autorytetem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

I masz Tomek rację!!! Niech kupują wielkie g... Ale niech ich to cieszy, a NAS kaktusiarzy śmieszy. Lepiej wydać wiecej kasy, kupić dobre naiona bądź siewki niż ,,bimber" z marketa :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie mam tak zdecydowanego zdania, jak Twoje. Uważam, że każdy kupuje to, co chce. I jeśli kogoś cieszą kaktusy marketowe, to nie mam nic przeciw ich kupowaniu. Problemem może być tylko ich kiepska jakość, a co za tym idzie spora podatność na wszelkiego rodzaju choroby, częsta obecność szkodników oraz trudności z kwitnieniem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”